De Business

Punem punctul pe știi

Doi tineri antreprenori din Iaşi vor să dea lovitura cu flori comestibile si microplante

Raluca Blăjuţ şi Andrei Băeanu au 26 şi 31 de ani şi au început să cultive microplante în urmă cu mai puţin de un an, în dormitor.

miercuri, 02 martie 2022, 02:50
4 MIN
 Doi tineri antreprenori din Iaşi vor să dea lovitura cu flori comestibile si microplante

Cu flori comestibile si microplante, doi tineri din Iaşi vor să cucerească piaţa din regiunea Moldovei. Au deja 50 de clienţi din rândul restaurantelor şi a bucătăriilor profesionale din Iaşi şi din Neamţ, dar şi-au propus ca microplantele cultivate de ei să ajungă în farfuriile tuturor bucătarilor amatori din Nord-Estul ţării.  

Raluca Blăjuţ şi Andrei Băeanu au 26 şi 31 de ani şi au început să cultive microplante în urmă cu mai puţin de un an, în dormitor. Între timp, şi-au deschis o microfermă la Cotnari, au construit o seră pentru flori comestibile, vor să lanseze o linie de ambalare a salatelor şi, cu ajutorul FabLab, vor să scoată pe piaţă un kit care le va permite bucătarilor amatori să-şi cultive propriile microplante în bucătărie. Microplantele sunt, de fapt, plantele obişnuite, din seminţe obişnuite, dar care sunt lăsate să crească doar câteva zile.

Ce gust au plantele

La prima vedere, e greu de spus din ce seminţe au încolţit, dar e de ajuns să guşti o mică frunză ca să îşi dai seama. O frunzuliţă de floarea soarelui are gust de seminţe crude de răsărită. Micro-frunza are un gust untos, de nuci. Microplanta de busuioc are, de asemenea o aromă mai intensă, iar cea de ridiche e mai iute. Cele mai multe, chiar seamănă între ele, deşi gustul e diferit.

“Ridichea Daikon, varza Kali sau broccoli, nu diferă mult ca formă şi aspect, dar diferă dimensiunea şi gustul”, susţine Raluca. Avantajul lor e că sunt mai bogate în nutrienţi, au un aport mai mare decât legumele care ar apărea mai târziu din aceste plante, au un gust mult mai intens, sunt mai lucioase, mai cărnoase şi se pot cultiva tot timpul anului.  “Nu inventăm roata, dar sunt informaţii pe care noi încercăm să le filtrăm pentru clienţi şi să le oferim un produs standardizat. Iar FabLab pune cap la cap toate cunoştinţele noastre şi ne ajută şi la dezvoltatea dispozitivului, a kitului în sine. Pentru că ei au imprimante 3D, au cunoştinţe mai avansate decât noi în proiectare, programare, pe care noi nu le stăpânim”, a explicat Andrei cum a apărut ideea de parteneriat.  

Banii europeni nu se lipsesc de ei

Andrei este absolvent al Facultăţii de Horticultură şi al unui master în Administrarea Afacerilor, în Anglia. S-a întors din Anglia la sfârşitul anului 2020, iar apoi pandemia l-a determinat să îşi facă planuri de antreprenoriat în ţară şi, împreună cu Raluca, absolventă a Facultăţii de Bioinginerie Medicală, a pus bazele IGreens. Au sperat într-o finaţare europeană, dar nu au avut succes, aşă că au pornit totul pe cont propriu. “Nu am beneficiat de fonduri europene. Am fi vrut. În ianuarie – aprilie, când am luat decizia să ne ocupăm de microplante am fost în discuţii cu nişte firme de consultanţă, să accesăm fonduri europene, am urmărit Start-Up Nation, Reconnect Diaspora. Şi nu aveam succes. La Reconnect Diaspora nu am găsit informaţii, Start-Up Nation nu se ştia în ce stadiu e, pentru că mai aveau de plătit proiectele cu un an doi înainte. Firma de consultanţă cu care am vorbit noi – poate am avut ghinion şi am dat peste cineva neserios – cred că voiau doar să ia nişte bani de la noi şi atât. O lună-două am dus-o aşa şi apoi am zis, OK, nu mai stăm după nimeni”, ne-au explicat tinerii antreprenori.  

Şi-au studiat potenţialii concurenţi şi au ajuns la concluzia că ei sunt cei mai aproape de bucătarii din zona Moldovei, aşa că au avantajul de a oferi plantele proaspete, cărnoase şi pline de arome, cultivate direct şi distribuite în aceeaşi zi. Să cultivi microplante nu e greu, spun cei doi, însă îţi trebuie răbdare, tenacitate.

Este o muncă de chinez

Încă de la început, Raluca şi Andrei au încercat să folosească tehnologia astfel încât să obţină un produs de calitate standard. De la prize, lumini, ventilatoare, până la aer condiţionat şi dezumidificator, totul e controlat de pe telefon. Iar ei urmăresc în permanenţă dacă temperatura sau umiditatea trebuie să fie modificate, din aplicaţii. De fapt, spune Andrei,  e o muncă “de chinez” pe care trebuie să o faci în fiecare zi.

„Dacă nu ai constanţa asta, nu ai tragerea asta de inimă să faci aceleaşi lucruri în fiecare zi, nu merge. Dacă ai un program obişnuit de lucru de 8 ore şi ai pierdut o jumătate de oră, nu e mare problemă, tragi tare şi recuperezi. Dar pentru microplante, o întârziere de jumătate de zi îţi poate afecta întregul proces. Am avut Covid amândoi, am fost răciţi, de concediu nu se pune problema, trebuie să fim acolo, să le urmărim cum cresc”, detaliază Andrei. Pe lângă celelalte planuri, Andrei şi Raluca îşi propun să lanseze şi un kit de cultivare a microplantelor şi a florilor comestibile dedicat copiilor. Sunt convinşi că, datorită perioadei scurte de la plantarea seminţelor până la recoltare, de 10-14 zile, copiii nu îşi vor pierde interesul. Ba, chiar, ar putea să ia totul ca pe un exepriment, pentru că în fiecare zi vor vedea ceva nou la microplantele lor. Şi astfel, speră să le deschidă copiilor şi apetitul pentru salate şi legume. 

Comentarii