Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doliu în teatrul ieșean. A murit marele actor Teodor Corban

GALERIE
teodor corban
  • teodor corban
- +

A decedat actorul Teodor Corban, celebru după rolul său, zapciul Costandin, din filmul Aferim, premiat la Ursul de Aur la Berlin, anunță criticul de artă Oltița Cîntec pe pagina sa de Facebook. Actorul anunța pe pagina sa de Facebook, în data de 4 decembrie, că a avut parte de un transplant de organe și că operația a fost un succes.

”S-a stins Teodor Corban. Actorul. Cel pe care-l știe toată lumea din „Aferim”, unde juca rolul principal, zapciul Costandin. Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă. O producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu o grămadă de Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații. „Eu sunt un tip mai sensibil, am umor, sunt mai introvertit”, zicea într-un interviu. La hobby-uri menționa întotdeauna muzica, tenisul, muntele şi şofatul. Rolul care i-a sporit atât de mult popularitatea (e atuul imbatabil al filmului în fața teatrului!) l-a refuzat inițial. Ca sa vezi ironia profesiunii! Ezitările veneau din faptul că nu știa să călărească, dar a învățat și dup-aia a construit personajul strașnic pe care l-am văzut cu toții pe ecrane. În discursul de la Premiile Gopo le-a mulțumit celor doi cai distribuiți în supporting role. Avea mult umor, un umor mucalit, deștept, elaborat! Drum lin către stele, Teodor Corban! Îți simțim deja lipsa”, a scris Oltița Cîntec.

Teodor Corban, născut la 28 aprilie 1957, la Iaşi, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1985, la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoş Galgoţiu. Între 1985 şi 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanţa. Din 1989 este angajatul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

La Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi a fost aplaudat în numeroase roluri: Prietenul – „Scadenţa” de Elias Canetti, regia Ovidiu Lazăr, 1989, Costică Hazliul, Bondici – „Chiriţa în balon” şi „Chiriţa în Iaşi” de Vasile Alecsandri, regia Ovidiu Lazăr, 1990, Oculistul – „Carol” de Slavomir Mrozek, regia: Irina Popescu Boieru, 1990, Naufragiatul mic – „În largul mării” de Slavomir Mrozek, regia Irina Popescu Boieru, 1990, Rudolf – „Serpentina” de Tankred Dorst, regia Ovidiu Lazăr, 1990, Prospectorul – „Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, regia Irina Popescu Boieru, 1991, Dominic – „O întâmplare provincială” de L. Roseba, regia Ion Sapdaru, 1991, Ricardo – „Filomena Marturano” de Eduardo de Filippo, regia Eugen Mercus, 1992, Anucichin – „Căsătoria” de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Dan Victor, 1996, Caliope – „Muza de la Burdujeni” de Costache Negruzzi, regia Sorana Coroamă Stanca, 1996, Pera Calenici – „Doamna ministru” de Branislav Nuşici, regia Horea Popescu, 1998, Profesorul – „Lecţia” de Eugen Ionescu, regia Ion Sapdaru, 1998, Peter Stockmann - „Un duşman al poporului”, de Arthur Miller(adaptare după piesa lui Henrik Ibsen), regia: Claudiu Goga, 2016, Ridolfo - „Cafeneaua” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, 2016, Gunoierul - „Gunoierul” de Mimi Brănescu, regie colectivă, 2018, Tatăl lui Robert - „Acasă la tata” de Mimi Brănescu, regia Claudiu Goga, 2019, Căpitanul - „Trei”, adaptare scenică de Teodor Corban, Constantin Puşcaşu şi Ionuţ Cornilă după „Trei pe un balansoar” de Luigi Lunari, regia Teodor Corban, 2020, Aleksandr Vladimirovici Serebreakov -„Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga, 2020, Nunzio - „Terminal: Brazilia” de Spiro Scimone, regie colectivă, 2022.

În film a ajucat în „Aferim!” (2015) - Costandin, „Un etaj mai jos” (2015) - Sandu Pătraşcu, „Betoniera” (2013) - poliţist secţia 1, „O vară foarte instabilă” (2013) - şeful, „Poziţia copilului” (2013) - dl. Şerban, „După dealuri” (2012) - inspectorul, „Bora Bora” (2011) - inspectorul, „De azi înainte” (2011) - Constantin, „Portretul luptătorului la tinereţe” (2010) - Maior Teodor, „Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!” (2009) - Primarul, „Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber” (2009) - Primarul, „Francesca” (2009) - Ion, „The Yellow Smiley Face / Faţa galbenă care râde” (2008) - Florin Popescu, ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007) - Receptioner Unirea, ”California Dreamin' (nesfârşit)” (2007) - secretarul de stat, ”A fost sau n-a fost?” (2006) - Virgil Jderescu, „Lombarzilor 8” (2006) - inginerul constructor Vasile Matei, ”Călătorie la oraş” (2003) - Primarul,

A fost recompensat cu: Premiul Excelenţa în domeniul cultural-artistic - "Seara valorilor" 2015, Premiul la categoria ARTE, Gala "Oamenii Timpului" - 2015, Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru rolul Costandin din filmul "Aferim!" -Gala Premiilor Gopo 2016, A avut colaborări cu TVR, Radio Iaşi, Radio HIT.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri