Dosar întors la Paşcani. Judecătorii au omis în sentinţă două părţi civile

vineri, 18 martie 2022, 02:50
3 MIN
 Dosar întors la Paşcani.  Judecătorii au omis în sentinţă două părţi civile

Au încercat să dreagă busuiocul a doua zi printr-o încheiere, dar Curtea de Apel a decis că eroarea se poate îndrepta doar prin rejudecare

Şi judecătorii sunt oameni şi supuşi greşelii. În loc să primească o sentinţă definitivă în faţa Curţii de Apel, un dosar se va întoarce la Paşcani spre rejudecare. Magistraţii Judecătoriei locale uitaseră să se pronunţe cu privire la daunele cerute de două dintre cele 19 părţi civile din proces. Au făcut-o a doua zi după pronunţarea sentinţei, dar printr-o procedură considerată de Curtea de Apel ca nelegală.

În septembrie anul trecut, Ştefan Dulgheriu fusese condamnat de Judecătoria Paşcani în urma unui accident mortal provocat de acesta cu trei ani înainte. Aflat în trafic pe raza comunei Lespezi la volanul unui BMW, Dulgheriu nu se asigurase la efectuarea unei depăşiri şi lovise frontal un Opel care venea din sens contrar. Accidentul avusese drept consecinţă decesul şoferului din Opel şi rănirea unei pasagere. Dulgheriu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, pentru ucidere din culpă, interzicându-i-se totodată să mai conducă autovehicule timp de 5 ani. Judecătorii din Paşcani au stabilit şi daune morale cuprinse între 10.000 şi 15.000 de euro pentru rudele celui decedat.

Sentinţa a fost atacată de şoferul vinovat, de societatea de asigurări, dar şi de părţile civile. Dulgheriu a cerut reducerea pedepsei şi anularea interdicţiei de a conduce, invocând faptul că nici şoferul Opelului nu circula regulamentar, având o viteză de 127 km/h. În plus, Dulgheriu este şofer profesionist, interzicerea dreptului de a conduce lăsându-l practic fără loc de muncă. Societatea de asigurări a cerut reducerea daunelor morale, iar părţile civile, dimpotrivă, majorarea acestora.

Reanalizând dosarul, magistraţii Curţii de Apel au respins motivele de apel invocate de şofer. Acesta îşi recunoscuse în totalitate fapta în faţa primei instanţe, motivele de apel prezentate echivalând cu o retractare a declaraţiei de vinovăţie. Or, aceasta are un caracter irevocabil. Prin urmare, pedeapsa stabilită la Paşcani rămânea bătută în cuie. Pe latura civilă însă, magistraţii au constatat că instanţa inferioară greşise. Hotărârea pronunţată la Paşcani nu făcea referire la două dintre părţile civile. Judecătorii reveniseră a doua zi printr-o încheiere în care adăugaseră şi cele două nume uitate iniţial. Printr-o a doua încheiere, judecătorii păşcăneni au rectificat patru nume scrise greşit, împricinaţii fiind "botezaţi" din greşeală "Murmuzache" în loc de "Hurmuzache". Procedura revenirii asupra sentinţei printr-o încheiere este permisă, dar numai pentru rectificarea unei erori materiale, cum este cea a numelor scrise greşit. "Nesoluţionarea uneia dintre acţiunile civile formulate în cauză nu constituie o eroare materială şi evidentă care să poată fi îndreptată în cadrul procedurii reglementate de art. 278 Cod de procedură, ci o eroare de judecată. Erorile de judecată, prin care s-au dat soluţii greşite sau incomplete, nu pot fi îndreptate pe calea încheierii", au explicat magistraţii Curţii de Apel. În plus, latura civilă a cauzei nu fusese motivată de judecătorii din Paşcani. Nu explicaseră nicăieri de ce unor rude acordaseră 10.000 de euro despăgubiri, iar altora, 15.000 de euro. Şi nici de ce 10.000 de euro, şi nu 8.000 sau 20.000 de euro. "Deşi a acordat diferenţiat daune morale către părţile civile, instanţa de fond nu a motivat care sunt considerentele care stau la baza acestei soluţii, unicul argument concret în soluţionarea laturii civile a cauzei fiind expus în următorul paragraf – «Referitor la gravitatea traumelor suferite, instanţa şi-a format convingerea că victima a avut o relaţie deosebit de puternică din punct de vedere afectiv cu toate părţile civile care şi în prezent sunt foarte afectate în urma pierderii persoanei dragi»", au menţionat magistraţii ieşeni. Aceştia nu au putut face altceva decât să trimită înapoi dosarul, la Paşcani, pentru rejudecarea laturii civile. 

Comentarii