Dosarul DNA de la “Socola”, împărţit în două loturi: Lucian Burlea, trimis în judecată

miercuri, 27 mai 2015, 02:00
3 MIN
 Dosarul DNA de la “Socola”, împărţit în două loturi: Lucian Burlea, trimis în judecată

Procurorii DNA l-au trimis ieri în judecată pe Lucian Burlea, fostul manager de la Institutul “Socola”, dar şi pe fostul şef de la Biroul de Achiziţii, Sebastian Popa. Anchetatorii au împărţit dosarul amantlâcului de la unitatea spitalicească în două, urmând a continua cercetările pentru alţi doi angajaţi.

Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi a dispus, ieri, trimiterea în judecată a patru foşti sau actuali angajaţi ai Institutului de Psihiatrie “Socola” din Iaşi în dosarul privind angajarea fictivă a unui bărbat. Ex-procurorul Sebastian Popa, fost şef al Biroului de Achiziţii de la “Socola”, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu, în timp ce Lucian Burlea, fost manager, şi jurista Adriana Medvichi vor fi judecaţi sub control judiciar. Cea de-a patra persoană trimisă în judecată este Gina Grecianu, împotriva acesteia nefiind luată nicio măsură preventivă. DNA a disjuns dosarul în privinţa altor două persoane ce au fost implicate în acest caz, respectiv Alina Deaconiţă, angajată la Biroul de Achiziţii, şi Manuela Enescu. 

Acuzaţiile aduse de DNA 

Potrivit rechizitoriului, în perioada 29-30 aprilie 2014, la “Socola” a avut loc un concurs pentru ocuparea funcţiei de referent în cadrul unităţii spitaliceşti. Lucian Burlea ar fi fost atunci preşedinte de comisie, în timp ce Adriana Medvichi şi Sebastian Popa au fost membri în comisie. Concursul a fost câştigat de Daniel Deaconiţă, soţul Alinei Deaconiţă, cea care a avut o relaţie extraconjugală cu Sebastian Popa, potrivit unor surse din spital. După câştigarea concursului, Daniel Deaconiţă ar fi fost angajat printr-un contract individual de muncă semnat de Lucian Burlea.

“De precizat este faptul că, anterior organizării concursului, inculpatul Popa Iulian Sebastian a pretins şi a primit de la soţia candidatului declarat «admis», suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reţine o parte din bani pentru sine), promiţând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soţului cumpărătoarei de influenţă. După ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi şi după efectuarea unor activităţi procedurale la sediul Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă”, se arată în rechizitoriu. Procurorii mai notează că, în mai 2014, „pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoane câştigătoare”, Lucian Burlea ar fi dispus suspendarea contractului pe o perioadă de patru luni în ceea ce-l priveşte pe Daniel Deaconiţă. 

„Cererea de concediu fără plată, ca de altfel şi lucrarea de concurs a soţului său, a fost întocmită de către soţie, la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, acesta din urmă fiind şi cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane. În acela?i sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situaţia nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secţie externă a spitalului”, au mai arătat procurorii. Pe 26 august 2014, Gina Grecianu, consilier juridic al spitalului, a întocmit un referat prin care propunea declaşarea unei proceduri disciplinare împotriva lui Daniel Deaconiţă, deşi Grecianu ştia că Deaconiţă nu a fost niciodată la muncă. De asemenea, în septembrie, Lucian Burlea a dispus cercetarea disciplinară a angajatului fictiv, ulterior acesta fiind demis. 

Procurorii au mai precizat că au dispus sechestru pe o cotă parte dintr-un imobil deţinut de Sebastian Popa, pentru suma de 8.000 de lei pe care acesta a primit-o pentru a o oferi unui alt membru al comisiei de examinare. Lucian Burlea nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru a comenta acuzaţiile aduse de procurori. Dosarul său a fost înregistrat la Tribunalul Iaşi. 

Comentarii