Dosarul unor proxeneţi ieşeni care exploatau minore, judecat la Înalta Curte

miercuri, 06 octombrie 2021, 01:50
3 MIN
 Dosarul unor proxeneţi ieşeni care exploatau minore, judecat la Înalta Curte

Un grup de proxeneţi îşi caută libertatea pe holurile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cei şase au primit pedepse de până la 10 ani şi 11 luni de închisoare pentru exploatarea sexuală a cinci tinere. Pedepsele au fost agravate de faptul că toate fetele erau minore. Acestea aveau 7-8 sau chiar 10 clienţi zilnic, toţi banii câştigaţi fiind luaţi de proxeneţi.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, cei şase profitau de starea de vulnerabilitate a fetelor, ca şi de lipsa acestora de experienţă de viaţă. În ianuarie 2019, Y.G., în vârstă de 16 ani la acea dată plecase de acasă, după o ceartă cu mama sa. După o discuţie pe Facebook cu Luis Sînescu, acesta a venit şi a luat-o cu un taxi, pentru a o duce la prietenul ei. A dus-o însă într-un apartament din Podu Roş, unde i-a pus în vedere că va trebui să se prostitueze, ameninţând-o cu violenţa. În apartament mai locuiau două fete, supravegheate de Sînescu, Andreea Aanei şi Fernando Colac. Pentru a fi siguri că lucrurile decurg fără probleme, proxeneţii aşteptau pe balcon sau pe casa scării cât timp clienţii se aflau în apartament. Fetele erau ameninţate că dacă vor încerca să fugă li se vor publica pe internet fotografii în ipostaze compromiţătoare. De altfel, ele ieşeau doar însoţite de unul dintre proxeneţi. După trei zile, proprietara apartamentului le-a pus în vedere să plece, iar proxeneţii şi-au mutat "baza de operaţiuni" într-un alt apartament, unde au stat însă doar două zile, până la o vizită a poliţiei.

O altă fată, W.H., elevă în vârstă de 17 ani, a fost recrutată de Petru Vascal, prin metoda "lover boy". După două zile de "iubire", acesta a determinat-o să practice prostituţia, într-un apartament din zona Palas Mall, unde se mai afla o fată, A.B., în vârstă de 15 ani, fugită de acasă. După câteva zile, Vascal le-a mutat într-un alt apartament, din zona Ţuţora, apoi în Nicolina. Aici, fata a fost găsită de poliţiştii care o căutau întrucât fusese declarată dispărută. Procurorii au consemnat că pe parcursul perioadei cât fusese obligată să se prostitueze, W.H. a fost abuzată constant de Vascal, acesta bătând-o când refuza clienţi întrucât se afla în perioada menstruaţiei sau, culmea, din gelozie. Într-un rând, Vascal a bătut-o pe fată cu un baston telescopic din metal până când acesta s-a rupt.

O altă fată, I.I., de 15 ani, a fost recrutată tot de Vascal. Fata se certase cu mama sa şi plecase la o petrecere la care se afla şi Vascal. Dimineaţă, acesta i-a propus să locuiască cu el şi să practice prostituţia, urmând să împartă banii în mod egal. Aflată într-o stare de vulnerabilitate emoţională provocată de cearta cu mama sa, fata a acceptat, fiind luată "în grijă" de alt proxenet, Andrei Luca. A fost obligată să se prostitueze timp de trei luni, până a fost găsită de poliţie într-un apartament de pe Sf. Lazăr. Alte două fete, de 15 şi 16 ani, au fost recrutate de proxeneţi tot după ce acestea plecaseră de acasă.

Activitatea grupării s-a desfăşurat în perioada octombrie 2018 – aprilie 2019, proxeneţii obţinând de pe urma fetelor aproximativ o jumătate de milion de lei. Magistraţii Tribunalului au dispus confiscarea banilor, proxeneţii primind pedepse în funcţie de gradul de implicare în activitatea reţelei, dar şi de brutalitatea manifestată faţă de victime. Vascal a fost condamnat la 10 ani şi 11 luni de închisoare, Fernando Colac la 6 ani şi 6 luni de închisoare, Luis Sînescu la 5 ani, Andreea Aanei la 4 ani, 11 luni şi 10 zile, iar Andrei Luca şi Florin Dumitru, la câte 3 ani şi 4 luni de închisoare. Contestaţiile depuse de cei 6 au fost respinse de Curtea de Apel. Cazul a intrat ieri pe rolul ÎCCJ. 

Comentarii