Dr. Vasile Cepoi, şeful DSP: Suntem la un pas de a ne trata bolnavii la poarta spitalului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Dr. Vasile Cepoi, şeful DSP: Suntem la un pas de a ne trata bolnavii la poarta spitalului

GALERIE
ambulanta covid
  • ambulanta covid
- +

Dr. Vasile Cepoi cred că scenariul în care se poate muri aşteptând un loc la Terapie Intensivă nu e departe. Ambulanţa e sufocată de solicitări care se prelungesc foarte mult, cu bolnavi în maşini aşteptând un eliberarea unui pat. "Să dea Dumnezeu să nu ne blocăm. Într-adevăr este foarte greu, foarte greu", a spus dr. Simona Ivaşcu, managerul SAJ Iaşi.

Presiune maximă pe reţeaua sanitară ieşeană. Ieri, dimineaţă, erau patru bolnavi COVID în stare gravă care aşteptau un loc la ATI. La ora prânzului, mai multe ambulanţe cu pacienţi COVID blocau curtea Spitalului de Boli Infecţioase, în aşteptarea ca aceştia să fie consulaţi şi eventual internaţi. Dar unde? Nicăieri nu mai erau locuri. “Suntem la un pas de a ne trata bolnavii în stradă. Nu mai avem soluţii!", spune Vasile Cepoi, directorul Direcţiei Sanitare Iaşi.

Ora 14, curtea Spitalului de Boli Infecţioase. După cum urlă sirenele, una după alta, aşa poţi număra bolnavii de COVID 19 care trec de poarta spitalului. Aproape la fel de repede ies pentru că nu sunt locuri. “În momentul acesta, avem şase ambulanţe cu bolnavi care aşteaptă la Infecţioase pentru a fi consultaţi. În funcţie de diagnosticul pus de medic, pacientul va rămâne fie la Infecţioase, fie este transportat la CFR sau Recuperare, dar locurile am înţeles că sunt foarte puţine. Spre exemplu, Recuperarea mai are câteva, dar acelea sunt pentru cei care au nevoie de oxigen. Să sperăm că nu ne vom bloca, că nu putem aştepta cu pacienţii la nesfârşit în ambulanţe pentru că atunci cu cei de la domiciliu care sunt gravi ce facem? Să dea Dumnezeu să nu ne blocăm. Într-adevăr este foarte greu, foarte greu", a spus dr. Simona Ivaşcu, managerul SAJ Iaşi.

La Dispeceratul SAJ, puţine apeluri anunţă externări de la secţiile COVID, ceea ce înseamnă că nu se prea eliberează locuri în spitale. “Da, se externează mai greu pentru că toţi pacienţii vin foarte târziu la spital, toţi cu nevoi medii şi mari de oxigen. Se agravează evoluţia lor în secţie. Dacă se eliberează un loc în ATI, este ocupat imediat de un alt pacient din secţia de confirmaţi. Ieri, de exemplu, pentru prima dată nu am reuşit să transferăm vreun pacient din UPU la ATI", a subliniat Vasile Cepoi. La Spitalul "Sfântul Spiridon" trei pacienţi erau pe ventilaţie mecanică, şase pe oxigen, în aşteptarea rezultatului la testul RT-PCR. "Per total, unitatea dispune de 14 locuri pe medicală COVID şi 10 pe ATI COVID, în condiţiile în care zilnic în UPU avem 150 de pacienţi de alte patologii care aşteaptă. Toţi sunt testaţi. Situaţia este foarte volatilă, se schimbă de la un moment la altul", a subliniat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi. Autorităţile locale sanitare recunosc că sunt depăşite de situaţie.

"Probabil că îi vom mai ţine o perioadă în UPU după care… Problema care se pune este că, dacă vin alte cazuri, şi cu COVID şi fără COVID, va fi foarte greu de preluat. Încercăm să vedem dacă putem suplimenta numărul de paturi ATI la Spitalul Spiridon, măcar pentru patologiile non-COVID, în secţiile de Chirurgie, împrumutând ventilatoare şi monitoare de la Spitalul Leţcani. E vorba de 4-5 paturi în plus, dacă reuşim să le facem. Pentru ATI COVID, nu mai avem nicio soluţie. Dar având în vedere presiunea de pe UPU, trebuie să găsim soluţii pentru cei non-COVID", a mai declarat Vasile Cepoi. Şi secţia COVID a Spitalului de Pneumoftiziologie este la capacitate maximă. Dacă este externat un bolnav după negativare, în câteva minute un altul îi ia locul.

“Toată lumea se întreabă, cum de nu s-a întâmplat nimic peste vară. Să ne aducem aminte de episodul 2020, când în Italia şi Spania erau 7.000-8.000 de cazuri pe zi, iar la noi erau puţin sub 300 şi România intra în lockdown. În acelaşi fel, virusul a fost dus în toate ţările şi a strânit un val epidemic. Din nefericire, sistemul medical românesc nu poate acţiona atât de repede la o astfel de agresivitate a virusului, cum de altfel nu au putut reacţiona nici sistemele de sănătate din alte ţări. Încurajăm în continuare cu tărie populaţia să evalueze foarte bine sursele de informaţie, să-şi evalueze şi să-şi cântărească absolut toate opţiunile şi atunci când decid să se vaccineze sau să nu se vaccineze, să fie siguri că această decizie este luată în deplina conştientizare a tuturor aspectelor şi în deplină cunoştinţă de cauză", a spus Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Previziunile sunt sumbre iar soluţiile pe perioadă scurtă de timp par a fi epuizate. Spitalul de la Leţcani pare a fi o soluţie, iar prorietarii dau chipurile asigurări că, din punct de vedere tehnic este pregătit să intre cu 80 de paturi ATI de pe 1 octombrie. Surse din cadrul autorităţilor locale au declarat însă că, în acest moment, de la unitatea mobilă ar lipsi stocatorul de oxigen care ar urma să fie adus. Când? Nu se ştie. Ce va urma în aceste condiţii? “Practic, ne apropiem de scenariul în care se poate muri la poarta spitalului. Nu suntem încă aici. Eu sper să mai găsim resurse, dar sper că şi populaţia conştientizează ce se întâmplă, faptul că suntem la limită atât ca şi capacitate de internare cât şi din punct de vedere al corpului medical, iar acest lucru este cauzat de nerespectarea normelor sanitare de prevenţie care sunt răscunoscute", a conchis Vasile Cepoi.

VEDEȚI ȘI:

Domnilor Alexe și Arafat, iată cum ucide birocrația la Iași! Zeci de paturi ATI stau nefolosite! - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.