Domnilor Alexe și Arafat, iată cum ucide birocrația la Iași! Zeci de paturi ATI stau nefolosite!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Domnilor Alexe și Arafat, iată cum ucide birocrația la Iași! Zeci de paturi ATI stau nefolosite!

GALERIE
spitalul-mobil-letcani1
  • spitalul-mobil-letcani1
- +

Zi de zi, ambulanţele cu bolnavi Covid fac coadă în curtea Spitalului de Infecţioase. Sâmbătă, Iaşul nu mai avea niciun loc liber la paturile ATI, pentru tratarea cazurilor grave, abia ieri eliberându-se unul. Iată ce declaraţie cutremurătoare a făcut, la finele săptămânii, şeful DSP Iaşi: “Vom ajunge să fim obligaţi să decidem pe cine să tratăm şi pe cine nu, la fel ca în Italia. Asta a fost maximum la ATI!” (VEZI AICI). În tot acest timp, peste 100 de locuri ATI Covid echipate complet, în care s-au investit anul trecut 12 milioane de euro, stau sub cheie la Iaşi din cauza unor proceduri birocratice de neînţeles. De la începutul lunii şi până azi, data de 27, dar şi săptămâna care urmează, responsabilii de la CJ Iaşi - Euronest şi cei de la ISU fac „predarea echipamentelor”. Este de necrezut cum s-au întins aceste proceduri peste valul patru al pandemiei, când între timp a fost o vară întreagă în care nu s-a făcut nimic. Dle Costel Alexe, dle Raed Arafat, de ce stăm cu Spitalul Mobil închis în timp ce ieşeni cu Covid trag să moară la poarta spitalelor în salvările care nu au unde lăsa pacientul? 

De trei zile, Iaşul este efectiv sufocat de numărul în creştere al cazurilor de COVID-19. Weekendul trecut au fost confirmate la Iaşi aproape 800 de persoane nou infectate, iar trendul este unul ascendent. Sâmbătă dimineaţă şi noaptea dinainte, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, ambulanţele au stat la rând în curtea spitalului, cu pacienţi în stare gravă care aveau nevoie de consult şi internare. Unii nu aveau loc la ATI. Până noaptea târziu, la ora 1, au fost consultaţi peste 80 de pacienţi, iar jumătate dintre aceştia au avut nevoie de internare. În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani stă închis, din motive birocratice: de la începutul lunii se tot face predarea acestuia de la Euronest la ISU. Nimeni nu poate explica de ce durează atât de mult.

„O noapte de foc”

„Sâmbătă a fost o noapte de foc la Spitalul de Boli Infecţioase. În curtea spitalului puteau fi observate ambulanţe şi autospeciale ISU care aşteptau, monitorizând permanent pacienţii, consultul de specialitate în cadrul spitalului nostru. Coordonând activitatea medicală, am concluzionat, cu dezamăgire, că pacienţii adresaţi nouă, atât de Serviciul de Ambulanţă, cât şi de autospecialele ISU fac parte în proporţie de peste 99% din categoria persoanelor nevaccinate”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Conform datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, sâmbătă au fost diagnosticate 395 de persoane, iar duminică - 399. În ultimele zile s-au înregistrat şi 11 decese în rândul persoanelor depistate pozitiv, numărul total de decese a depăşit pragul psihologic de 1.000, ajungând la 1.010.

Creşterea din ultima perioadă a cazurilor în special în rândul persoanelor nevaccinate a fost remarcată inclusiv de personalul medical de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi care au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că se confruntă cu o creştere alarmantă a apelurilor din partea persoanelor care sunt infectate sau vor să se testeze. Toate sunt cazuri medii spre grave, spun medicii, ale persoanelor care au aşteptat prea mult timp înainte de a căuta ajutor de specialitate sau care au amânat decizia vaccinării. „Nu mai facem faţă, suntem depăşiţi. Iar de la începutul săptămânii creşterea este chiar alarmantă. Valul patru va fi foarte greu, cazurile sunt mult mai multe, nu mai este frica de la început, iar acum toată lumea – şi cei gravi şi cei mai puţini gravi – vor la spital. Cazurile sunt multe şi am remarcat că sunt şi mult mai grave, sunt foarte mulţi tineri în această situaţie, tineri nevaccinaţi”, a declarat zilele trecute pentru „Ziarul de Iaşi”, dr. Simona Ivaşcu, managerul SAJ Iaşi.

Citește și: Iașul, printre cele mai infectate orașe din România. 399 de noi cazuri. Intrăm în scenariul roșu

Conform ultimei raportări la nivelul judeţului Iaşi, ieri erau 474 de paturi ocupate cu pacienţi COVID, din care 77 sunt paturi ATI. Cele mai multe paturi paturi ATI ocupate se regăsesc la Spitalul de Neurochirurgie - 18, iar la Spitalul de Boli Infecţioase sunt 17. Mai sunt 5 ocupate la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, 7 la Spitalul Municipal Paşcani, 7 la Spitalul Clinic Căi Ferate şi 10 la Spitalul „Sf. Spiridon”. Alte paturi ATI sunt ocupate la Spitalul de Copii, la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” şi la Maternitatea „Elena Doamna”, în total fiind vorba despre 7 persoane care au nevoie de asistenţă de specialitate. Ieri, exista un singur pat ATI liber, la „Sf. Spiridon”, dar oficialii din sănătate atrag atenţia că situaţia este una în desfăşurare, modificându-se gradul de ocupare de la o oră la alta. Nici numărul persoanelor care se vaccinează împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 nu este unul îmbucurător.

Trendul uşor-ascedent care se regăseşte la nivel naţional nu este suficient pentru a putea opri consecinţele de astăzi ale valului 4, iar medicii recomandă în continuare respectarea cu stricteţe a tuturor restricţiilor şi a măsurilor de protecţie sanitară. În Iaşi au fost administrate până în prezent 447.666 de vaccinuri, doar 193.231 de persoane fiind vaccinate cu schemă completă (două doze). În paralel, puţin peste 28.000 de ieşeni au fost vaccinaţi cu serul produs de Johnson & Johnson, care necesită o singură doză. Ultimele cifre existente arată că pe data de 25 septembrie 2021 au fost vaccinate 518 persoane. 439 de persoane au primit doza I şi 79 de persoane au primit doza a II-a. Pe lângă acestea, alte 194 au primit serul de la Johnson & Johnson.

Explicaţiile Euronest

“Vom ajunge să fim obligaţi să decidem pe cine să tratăm şi pe cine nu, în funcţie de şanse, la fel ca în Italia sau Spania. Asta a fost maximum la ATI!”, spunea vineri, resemnat, Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. La câţiva kilometri de secţiile bucşite de bolnavi, birocraţia din România ţine lacătul pe Spitalul Mobil de la Leţcani, cel care, teoretic, ar putea da o şansă la viaţă pacienţilor în stare gravă. Proprietarii acestuia spun că este gata. Dar, abia de pe 1 octombrie. Nimeni nu poate explica de ce a durat atât de mult transferul de la CJ-Euronest la ISU, când a fost toată vara la dispoziţie. „Euronest, cantitativ, şi-a finalizat procedura. Suntem în proces de punere în funcţiune şi verificare a instalaţiilor şi echipamentelor medicale. Până nu finalizăm această etapă, nu putem spune că putem deschide. Cel mai probabil , spre sfârşitul săptămânii viitoare vom finaliza procedura. De pe 4 octombrie ar putea fi funcţional din punct de vedere tehnic, dar decizia va fi luată de ISU. Pe 22 septembrie a venit ISU cu un medic care a pus în funcţiune echipamentele medicale. Cu două zile înainte s-a pus în funcţiune şi sistemul de încălzire, care funcţionează. Dar, la ieşirea din conservare , am constat că toţi acumulatorii echipamentelor ATI , cum ar fi cei de backup pentru situaţii de criză, erau descărcaţi. Aparent, toate echipamentele medicale funcţionează. Trebuie să facem probele la staţiile de oxigen. Până acum nu au fost probleme. Sunt pregătite 10 saloane cu câte opt paturi fiecare, aşteptăm doar să terminăm probele”, ne-a declarat Alina Popa , reprezentant Euronest, din subordinea CJ Iaşi.

De ce toate acestea nu s-au făcut până acum? Multe foi de completat la predarea inventarului, multă aparatură, multă birocraţie… Acestea sunt explicaţiile. Dar, nu era clar că urmează venirea valului 4? De ce nu s-au făcut toate aceste proceduri în vară? Am tot încercat de vineri până ieri să intrăm în contact şi cu Raed Arafat, cel care are în subordine ISU, dar acesta nu a răspuns apelurilor şi mesajelor noastre.

VEDEȚI ȘI:

Dr. Vasile Cepoi, şeful DSP: Suntem la un pas de a ne trata bolnavii la poarta spitalului - AICI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.