Drama nedreaptă a unei profesoare din Iaşi. Cum a ajuns, din motive birocratice, să predea ca suplinitoare deşi are şi studii şi 30 de ani vechime în învăţământ?

vineri, 16 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Drama nedreaptă a unei profesoare din Iaşi. Cum a ajuns, din motive birocratice, să predea ca suplinitoare deşi are şi studii şi 30 de ani vechime în învăţământ?

O basarabeancă încearcă să obţină în justiţie recunoaşterea calificării sale în ţara-soră, deşi legea e de partea ei. Profesoară de limba română de peste 30 de ani, ea a lucrat ca examinator şi profesor pentru aceeaşi materie la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Hârlău. La Răducăneni însă, ea a fost angajată doar ca debutant, cu reducerea corespunzătoare a salariului.

Profesoară în Republica Moldova din 1989, L.M. s-a angajat în România acum trei ani. În 2020, ea s-a angajat la liceul teoretic „Lascăr Rosetti” din Răducăneni în august 2020, ca profesor gradul 1, cu peste 25 de ani vechime în învăţământ. La începutul anului şcolar însă, a fost încheiat un act adiţional prin care era reîncadrată ca profesor calificat debutant, gradaţia zero, plata cu ora.

Practic, toată perioada în care lucrase ca profesor era ştearsă din pix, neluată în considerare. În plângerea adresată Tribunalului, ea a precizat că a fost de-a dreptul şocată să constate că toată munca de până atunci nu reprezintă nimic pentru liceul la care lucrează în prezent.

De cealaltă parte, reprezentanţii liceului au apreciat că recunoaşterea vechimii în profesie şi a gradului didactic nu sunt de competenţa instanţei de judecată, ci exclusiv de cea a angajatorului.

Ei au explicat încadrarea profesoarei ca simplă debutantă prin prevederile Ordinului Ministerului Educaţiei 5561/2011 privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, care nu prevede recunoaşterea gradelor didactice obţinute în Republica Moldova. Apoi, actul adiţional fusese semnat şi de L.M., ceea ce însemna că a acceptat noile condiţii de muncă.

În analiza dosarului, magistraţii Tribunalului au verificat atât calificările obţinute de L.M. în Republica Moldova, cât şi măsura în care ele pot fi echivalate în România. Ministerul moldovean al Educaţiei a confirmat că L.M. era profesor gradul didactic unu din 2017.

Un atestat emis de Ministerul român similar preciza că diploma moldovenească echivala cu cea de masterat în Filologie din România, conferind aceleaşi drepturi cu cele obţinute de absolvenţii instituţiilor de învăţământ din ţara noastră. Două acorduri încheiate între România şi Republica Moldova stabileau că diplomele se recunosc reciproc, ca şi stagiile de cotizare la asigurările sociale. Implicit, vechimea în muncă.

„Din interpretarea coroborată a probelor administrate şi dispoziţiile legale invocate, Tribunalul reţine că se impune recunoaşterea vechimii în muncă ca fiind un drept al reclamantei, precum şi a gradului didactic obţinut, ce trebuia luat în considerare de către angajatorul pârât, apreciind că nu trebuie sa se facă nicio discriminare între cetăţenii români care au lucrat în învăţământ, ca profesor, în Republica Moldova şi cetăţenii români care au avut aceeaşi activitate şi care au activat în România. Totodată va obliga pârâtul să plătească reclamantei diferenţele salariale rezultate în urma recunoaşterii vechimii în profesie a reclamantei şi a gradului didactic, începând cu luna septembrie 2020”, au conchis magistraţii.

Sentinţa a fost contestată de reprezentanţii liceului din Răducăneni. Cazul a intrat miercuri pe rolul Curţii de Apel. 

Comentarii