Drumurile naţionale la standarde europene? Indicatoarele rutiere costă, în medie, 6.000 lei/km

marți, 20 ianuarie 2015, 02:58
2 MIN
 Drumurile naţionale la standarde europene? Indicatoarele rutiere costă, în medie, 6.000 lei/km

Acesta este costul estimat pentru următorii doi ani de către „Drumuri Naţionale“ Iaşi. La drumuri judeţene se cheltuieşte o sumă infimă: 118 lei/an. Drumurile naţionale din judeţ ar urma să fie echipate inclusiv cu panouri antiorbire sau stâlpi de iluminat echipaţi cu panouri fotovoltaice.

Indicatoarele instalate pe drumurile naţionale sunt de 20 de ori mai scumpe decât cele montate pe drumurile judeţene. Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) va încheia un acord-cadru pe doi ani pentru montarea de indicatoare şi mijloace de semnalizare rutieră pe drumurile naţionale din Moldova. Contra sumei de 21,7 milioane lei se vor achiziţiona butoni reflectorizanţi pentru încastrare în partea carosabilă, butoni bidirecţionali cu leduri alimentaţi cu energie solară, parapeţi din plastic, stâlpi de dirijare, balize reflectorizante, lămpi cu lumină galbenă intermitentă cu panouri fotovoltaice, panouri antiorbire sau stâlpi de iluminat echipaţi cu panouri fotovoltaice.

La licitaţia organizată de Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale, pentru zona Moldovei a depus ofertă o singură firmă, cu o valoare apropiată de cea estimată. În medie, pentru fiecare kilometru de drum naţional de pe raza DRDP semnalizarea va costa în următorii doi ani 6.030 de lei. „Este vorba de un acord-cadru, cu toate elementele de semna­lizare rutieră posibile. Nu este o­bligatoriu să cheltuim toţi banii. Discutăm de sume maximale. Totodată, ne referim la drumuri naţionale, unde şi pretenţiile şoferilor, şi standardele aplicate sunt altele decât la drumuri de importanţă secundară“, a decla­rat directorul DRDP, Ovidiu Laicu.

Suma care se va cheltui pe drumurile naţionale de pe raza Moldovei este de peste 20 de ori mai mare decât cea cheltuită în acelaşi scop de către Direcţia Ju­deţeană de Administrare a Dru­murilor şi Podurilor. Aceasta ad­ministrează 1.035 km de drumuri judeţene, pentru semnalizarea că­rora a cheltuit anul trecut 122.000 lei. Practic, DRDP cheltuieşte în medie aproximativ 3.000 de lei anual pentru semnalizarea unui kilometru de drum, faţă de 118 lei/km cheltuiţi pe drumurile judeţene.

„Anul trecut, cam jumătate din banii cheltuiţi au fost pentru montaj. Avem semnalizatoare rutiere cumpărate deja, în va­loare de vreo 60.000 de lei. Am luat în calcul, în cazul montajului, să apelăm la primarii co­munelor pe unde trec drumurile, pentru a folosi în locul unor firme specializate, persoanele beneficiare de ajutoare sociale“, a spus şeful DJADP, Daniel Min­ciună.

Comentarii