După 20 de ani de înțepenire, azi se face primul pas la Spitalul Regional

vineri, 19 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 După 20 de ani de înțepenire, azi se face primul pas la Spitalul Regional

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași încep astăzi, la aproape 20 de ani de la momentul inițierii proiectului. Inițial, investiția trebuia suportată în mare parte din fonduri europene, dar întârzierile majore în implementare au dus la situația în care finanțarea este asigurată în special cu bani guvernamentali și din credite.

Fondurile UE reprezintă doar 11% din valoarea proiectului. Conform datelor oficiale, investiția se ridică la 3,3 miliarde lei, respectiv: 1,64 miliarde lei de la bugetul de stat, 1,25 miliarde lei dintr-un împrumut făcut de guvern și doar 360 milioane lei din bani UE nerambursabili.

Scurt istoric al unui proiect-vedetă în campanii electorale

Demersurile pentru un spital regional la Iași datează de la finalul anilor ’90 când a început o construcție în acest sens în Copou. La începutul anilor 2000, proiectul a fost sistat. Discuțiile au fost reluate în 2005: ministrul Sănătății de la acea vreme (Eugen Nicolăescu) vorbea despre 8 spitale regionale în cadrul unei întâlniri cu lumea medicală ieșeană. Anii au trecut, iar din 8 unități au rămas 3: Iași, Cluj și Craiova. În perioada 2007 – 2016, autoritățile din cele trei orașe au avut lungi discuții despre amplasarea obiectivelor. În toată această perioadă, mai multe voci au acuzat că a fost pierdută cursa finanțării celor trei spitale regionale cu bani UE, cea mai relevantă poziție din acest punct de vedere fiind a fostului comisar european Corina Crețu.

La Iași, au fost în centrul atenției șase propuneri de amplasament: Valea Ursului (Miroslava), zona ERA, Moara de Vânt, lângă Antibiotice, curtea interioară a Spitalului „Sf. Spiridon“ şi zona fostului poligon auto (Trei Fântâni). Discuția a fost tranșată la finalul anului 2016, când Consiliul Local (CL) a acordat Ministerului Sănătății (MS) 12 hectare în Moara de Vânt.

Decizia de a finanța cele trei spitale cu bani UE fusese adoptată în 2014, de comun acord cu Comisia Europeană. Dar, elaborarea studiilor de fezabilitate a fost întârziată (în 2018 au fost gata), iar contractele UE au fost semnate abia în decembrie 2019. Venirea pandemiei și criza de pe piața construcțiilor au determinat necesitatea de a actualiza studiile. Punctul final a fost abia în octombrie 2023, când Guvernul a reaprobat indicatorii tehnico-economici ai fiecărui spital.

În cazul Iașului, suma inițială a crescut cu 37% până la concurența sumei de 3,3 miliarde lei. În paralel cu perioada de reactualizare a studiilor, guvernul a început să caute alte surse de finanțare decât cele UE, având în vedere că, inițial, spitalele erau prevăzute pentru perioada 2014 – 2020, cu finalizare în 2023 și, eventual, fazate pe actuala programare (2021-2027). Astfel, pentru fiecare proiect în parte, au fost contractate credite la Banca Europeană de Investiții (BEI).

Astăzi începe prima etapă a proiectului

Din 2023 încoace, construirea celor trei spitale regionale a intrat pe un drum aparent fără întoarcere: au fost actualizate studiile, au fost asigurate finanțările și au început să fie semnate contracte. La Iași, primul contract are o valoare de aproape 30 milioane lei și a fost semnat în februarie 2024. Firma Ness Proiect Europe va face săpătura generală și va excava o cantitate estimată de 500.000 metri cubi de pământ. Totodată, lucrările vizează tot ce ține de organizare de șantier: împrejmuire, devieri de rețele și alte lucrări pregătitoare. Aceste lucrări încep astăzi și au termen de finalizare toamna acestui an.

Un alt contract semnat între timp presupune supervizarea lucrărilor pe întreaga perioadă de derulare a proiectului: Tecnic Consulting SRL va încasa 44 milioane lei în acest sens.

În ceea ce privește lucrările de construire a SRU, licitația este în derulare, dar are deja o întârziere de 40 de zile: momentul deschiderii ofertelor a fost amânat de două ori, iar cel mai recent termen anunțat este 20 mai. Contractul are o valoare de 1,8 miliarde lei. Având în vedere interesul crescut al constructorilor pentru această licitație, pe parcursul derulării procedurii nu este exclus să apară și alte amânări, fie ele decise de autoritatea contractantă, fie în urma unor contestații. Un termen optimist pentru finalizarea și darea în explotare a SRU este în jurul anului 2030.

SRU va fi construit la circa 2,5 km de centrul Iașului, principalul acces urmând a fi asigurat dinspre bd. C.A. Rosetti. Cheltuielile operaționale se vor ridica la circa 75 milioane euro/an, în condițiile în care unitatea spitalicească va avea circa 3.000 de angajați. SRU va determina desființarea Spitalului „Sf. Spiridon”, toate activitățile acestei unități, precum și altele de la unități diferite, urmând să fie preluate la SRU.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii