După 4 ani de plata a ratelor lunare, o ieşeancă a aflat că nu achitase decât 1 leu şi 30 de bani, în total. O explicaţie revoltătoare

joi, 05 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 După 4 ani de plata a ratelor lunare, o ieşeancă a aflat că nu achitase decât 1 leu şi 30 de bani, în total. O explicaţie revoltătoare

După patru ani de plată a ratelor unui credit, o ieşeancă a reuşit să scape de doar 1 leu şi 30 de bani din datorie. Împrumutase 5.000 de lei, iar în 2021 împotriva ei au început demersurile privind executarea silită. Femeia mai avea de plătit 4.998,70 lei.

Lenuţa B. încheiase în 2006 un contract de credit pe 10 ani cu Banca Comercială Română. Timp de patru ani, şi-a plătit ratele. Ulterior, în iunie 2011, banca a cesionat creanţa către altă bancă, dar a fost cedată succesiv, până a a juns la un recuperator, Invest Capital Ltd.

Timp de 10 ani nu s-a mai întâmplat nimic, dar în octombrie 2021 recuperatorul a apelat la un executor judecătoresc în vederea demarării procedurilor de executare silită. În februarie anul trecut, Lenuţa B. s-a adresat instanţei, invocând faptul că dreptul de acţiune al recuperatorului se stinsese de mult.

Conform legii, termenul general de prescripţie a unei datorii este de trei ani. În cazul unui credit bancar, termenul se aplică pentru fiecare rată în parte. Pentru Lenuţa B. totuşi, nu se aplica această regulă, întrucât cesionarea creanţei atrage automat declararea scadenţei anticipate a creditului.

Prin urmare, termenul de prescripţie începea să fie calculat din iunie 2011, când BCR cedase creanţa către altă unitate bancară.

„Excepţia prescripţiei dreptului de a cere executarea silită apare ca întemeiată prin împlinirea termenului de 3 ani care a început să curgă cel mai târziu la data de 29.06.2011 – la care a operat prima cesiune de creanţă – şi care apare ca împlinit, în condiţiile în care intimata nu a făcut dovada incidenţei vreunui caz de întrerupere sau suspendare a termenului”, au apreciat magistraţii Judecătoriei.

Aceştia au constatat că la momentul formulării cererii de executare silită, dreptul Invest Capital Ltd era deja prescris şi au dispus anularea executării silite însăşi. Pronunţată în ajunul Anului Nou, sentinţa poate fi încă atacată cu apel. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii