E oficial: joi se va deschide Casa Universitarilor, după peste 6 ani de lucrări

marți, 13 decembrie 2022, 02:50
3 MIN

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunțat oficial inaugurarea Casei Universitarilor, la mai bine de șase ani de zile de când au fost finalizate demersurile pentru recuperarea clădirii și primii pași pentru renovare și reabilitare.

Astfel, joi, de la ora 17.00, aceasta va fi inaugurată și ulterior redată circuitului intern al universității. Prof.dr. Tudorel Toader a precizat pentru Ziarul de Iași în luna septembrie că inaugurarea se dorea a fi realizată până la finele lunii octombrie, dar unele întârziere ale furnizărilor contractelor de mobilare au dus la întârzieri de încă două luni de zile.

Una dintre noutăţile pe care le are clădirea faţă de felul în care era amenajată înainte de 2010, ultimii ani în care a fost deschisă, este deschiderea unui spaţiu subteran de servit masa. După preluarea obiectivului în patrimoniul universităţii a fost descoperit un beci lung, care se întinde în subsolul întregii curţi, spre bulevard, care era folosit ca spaţiu de depozitare.

După ce a fost reabilitat şi reamenajat, spaţiul va fi deschis ca un loc de servit masa pentru clienţii Casei Universitarilor.

„Era un spaţiu plin cu materiale reziduale, lăzi, vechituri: un depozit în care îţi era frică să intri că era afectată structura de rezistenţă. Acum e refăcut complet, iar în zona centrală se poate face o masă rotundă, de 10-20 de persoane, iar pe laterale, în stânga şi în dreapta, mese mici, cu două scaune, unde oamenii pot să meargă şi să stea la fel ca în spaţiile interioare”, a declarat prof.dr. Tudorel Toader.

Casa Universitarilor îşi va păstra conceptul: va fi o zonă de servit masa la parter, cum a fost şi în trecut, iar partea superioară, la etaj, vor fi zone dedicate activităţilor culturale sau a conferinţelor, fiind săli de dimensiuni mai mari.

„Monument istoric, Casa Universitarilor a fost în proprietate privată mai mulţi ani şi a reintrat în posesia UAIC în aprilie 2015. Un an mai târziu a fost obţinut certificatul de urbanism pentru începerea lucrărilor de reabilitare, refuncţionalizare şi modernizare, iar în septembrie 2017 s-a semnat contractul de servicii de proiectare şi asistenţă tehnică. Autorizaţia de construire a fost obţinută un an mai târziu, în septembrie 2018, iar din noiembrie 2019 au fost demarate lucrările”, au precizat reprezentanții UAIC.

Din 2016 au fost investiţi aproape 11,5 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii, atât din fonduri proprii, cât și din fonduri de la bugetul de stat. Casa Universitarilor din Iaşi (Casa Canta) este o clădire de patrimoniu construită în jurul anului 1800 pentru Iordache Cantacuzino.

Clădirea a fost refăcută de fiul acestuia, logofătul Nicolae Canta, iar din anul 1947 intră în administrarea universităţii, având destinaţia de cantină – restaurant pentru profesorii UAIC. Imobilul are un etaj şi 7 încăperi, anexe de aproximativ 600 mp, o pivniţă de aproximativ 200 metri pătrați şi aproape 5.000 mp de grădină. 

Comentarii