Ei sunt cei mai iscusiți elevi mânuitori de cuvinte din Iași. Campioni și vicecampioni naționali la un provocator joc al minții

joi, 02 mai 2024, 03:00
4 MIN

Iașul se mândrește cu mulți tineri care știu să valorifice sute de cuvinte într-un joc al minții, Scrabble.

Un grup de copii de la Clubul Preventis din Iași au obținut rezultate notabile la Campionatul Național de Scrabble pentru Tineret și la Campionatul Național de Scrabble în  Perechi pentru Tineret. Au obținut două titluri de campioni naționali, un titlu de vicecampion național și alte numeroase premii.

Ași în jocul cuvintelor

La prima etapă a Campionatului Național de Scrabble pentru Tineret, primele 6 locuri din 15 participanți au fost ocupate de elevele de la Clubul de Scrabble Preventis din Iași: Maria Teofana Atudosie, Maria Stejar, Sara Maria Duțu, Sofia Herghelegiu, Maria Lupu și Alexia Ioana Vicol. Lor li s-a alăturat Tudor Stejar care, la primul concurs, a fost foarte aproape de o supriză la libere, unde a jucat cu locul al III-lea pe masă în ultima rundă. Tudor a luat, de altfel, un premiu special pentru JURIȘTI, iar Maria Lupu a reușit 110 puncte cu PERSONAJ.

Theodor Alexandru Vicol a câștigat prima etapă a concursului, la categoria cadeți.  Prestațiile de la duplicatul completiv (locul al III-lea general toate categoriile) și de la libere (locul al V-lea general) i-au adus peste 200 de puncte de clasament față de următorul cadet. La categoria juniori, Diana Andreea Iftimie a încheiat pe locul al V-lea.

Următoarea etapă a Campionatului Național de Scrabble va fi la Iași, în perioada 13-14 iulie.

Campioni și vicecampioni naționali la Scrabble

La Campionatul Național de Scrabble Perechi pentru Tineret de la Botoșani, copiii din Iași au obținut două titluri de campioni naționali, un titlu de vicecampion național și două premii III.

La categoria prichindei (7-11 ani), Sara Maria Duțu și Sofia Herghelegiu au primit titlul de pereche campioană națională, Maria Teofana Atudosie și Maria Stejar au fost perechea vicecampioană națională, iar Maria Lupu și Alexia Ioana Vicol au ocupat locul al III-lea. În total, în competiție au fost șase perechi.

Theodor Alexandru Vicol a obținut premiul I la categoria cadeți, alături de Anastasia Sadici de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. La categoria juniori (+16 ani), Diana Andreea Iftimie a ocupat locul al III-lea, alături de Sebastian Mihalache de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca.

O mențiune specială a primit Tudor Stejar, mezinul clubului, care a jucat alături de Daniel Ichim de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și a încheiat pe locul 15 din 21 de perechi, la categorie superioară.

 Cum se desfășoară o competiție de Scrabble

„La tineret, sunt patru probe. Prima este reprezentată de turneul de partide libere, adică unul împotriva celuilalt, față în față, ca la șah. Pe lângă asta, mai există duplicatul clasic, care presupune ca toți participanții să aibă aceleași șapte litere, iar ei trebuie să găsească într-un timp limitat, de trei minute, cea mai bună soluție. Ei scriu soluțiile pe bilețele, arbitrii corectează, iar la final câștigă cel care are cele mai multe puncte. Similar cu duplicatul clasic este duplicatul completiv, care este mult mai creativ, în sensul să participanții primesc șase litere, iar ei pot alege oricare a șaptea literă din stocul rămas. O probă originală, românească, este proba de compunere, unde sunt între 21 și 35 de litere – acum au fost 34, iar fiecare trebuie să realizeze o grilă cu punctaj maxim, respectând regulile jocului de scrabble, adică prima depunere să treacă prin centru și să nu depună mai mult de șapte litere odată. E o probă românească, care valorifică partea de dicționar, de cuvinte lungi de 15 litere”, a explicat Cătălin Caba, coordonatorul secției Scrabble de la Clubul Preventis din Iași și vicepreședintele Federației Române de Scrabble.

Elevii ieșeni se antrenează săptămânal la Clubul Preventis. Timp de două sau trei ore prezintă și discută câte două din cele patru probe, însă accentul cade pe metode și tactici. „Arătăm locurile de pe tablă unde, dacă am depune, am putea obține mai multe puncte. Arătăm o schemă câștigătoare la compunere. Arătăm cam cum trebuie să abordăm fiecare partidă, iar pe parcurs găsim cuvinte noi, citim definițiile din dicționar. Limba română e foarte bogată, are foarte multe sinonime, dar încercăm mereu să găsim în tainele dicționarului acele cuvinte care să ne ajute că fim mai buni decât adversarii. Deviza la scrabble asta este: cuvântul meu contra cuvântului tău”, a completat Cătălin Caba.

Comentarii