Elevi cu deficienţe de văz din Tg. Frumos, în inedite competiţii prin Europa

marți, 28 mai 2019, 01:49
1 MIN
 Elevi cu deficienţe de văz din Tg. Frumos, în inedite competiţii prin Europa

Trei elevi ai Liceului Special MOLDOVA din Tg. Frumos, coordonaţi şi însoţiţi de profesorul de kinetoterapie Alin Pleşcan, au participat în perioada 20 – 27 mai la Turneul Internaţional de Torball din Zollikofen, Berna – Elveţia.

Ce este acest sport pentru nevăzători? Torballul este jucat pe un teren dreptunghiular de 16 de metri lun­gime şi 7 metri lăţime. Partida este jucată de şase jucători de la două echipe – trei jucători pe echipă.

Obiectivele sunt situate la fiecare capăt al curţii rectangulare. Jocul este jucat cu o minge clopot, care trebuie să fie aruncată sub trei cabluri strânse peste instanţa de judecată. Obiectivul jocului este ca fiecare echipă să arunce mingea peste linia porţii opuse, in timp ce cealaltă echipă încearcă să prevină acest lucru.

Apoi, echipa din apărare preia jocul de atac şi foştii atacatori, la rândul lor, apără obiectivul. O caracteristică specială a jocului este mingea care are greutatea de doar 500 grame şi este pompată cu aer.

Calităţile acestei mingi sunt că lasă jocul să fie foarte complicat şi rapid. Torball necesită concentrare şi putere de reacţie rapidă a jucătorilor. Torball ia amploare ca joc, răspândindu-se ca un sport paralimpic.

Este un joc extrem de popular în special în ţările din Europa Centrală şi America Latină. Torball poate fi, de asemenea, jucat de persoane cu probleme de ve­dere, deşi nu ca un sport IBSA. Echipa liceului ieşean, proaspăt antrenată atât pentru goalball, cât şi pentru torball, a ocupat locul 8 din 11 echipe participante.

Comentarii