EXCLUSIV – Denunţătorul din flagrantul de la Rediu este un personaj cunoscut. A stat după gratii tot pentru mită. Atunci însă a luat, nu a dat

vineri, 10 februarie 2023, 02:50
6 MIN
 EXCLUSIV – Denunţătorul din flagrantul de la Rediu este un personaj cunoscut. A stat după gratii tot pentru mită. Atunci însă a luat, nu a dat

Turnură pe cât de surprinzătoare pe atât de hilară în cazul funcţionarei de le Primăria Rediu care a fost prinsă în flagrant luând mită acum trei zile. Cel care a “turnat” la DNA funcţionara ce i-a pretins mită este un fost angajat al Fiscului, şi, culmea, a fost la rândul lui prins în flagrant de mită în urmă cu zece ani. Şi, încă şi mai neverosimil, de către aceeaşi instituţie: Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Iaşi. Cazul său este, de altfel, unul foarte cunoscut ieşenilor: Ziarul de Iaşi l-a tratat pe larg la acea vreme.

 

În decembrie 2012, funcţionarul ANAF Dan Chelaru a fost prins în Podu Roş cu bani marcaţi în torpedoul maşinii, bani primiţi de la patroana unui restaurant chinezesc de pe strada Sfântul Lazăr. Peste mai bine de 10 ani, zilele trecute, Dan Chelaru a mituit o funcţionară de la Primăria Rediu, pentru obţine o autorizaţie de construire pentru casa lui din satul Breazu. Tot el a denunţat-o apoi pe femeie, iar ofiţerii DGA Iaşi i-au făcut un flagrant “ca la carte”.

Pe post la Fisc de doar o lună

 Chelaru a fost denunţat în urmă cu 10 ani că a cerut mită, iar zilele trecute acesta a denunţat mita pe care el o oferise la rândul lui unui funcţionar, pentru o autorizaţie. Dar, să o luăm “metodic”. În luna decembrie 2012, Dan Chelaru avea 33 de ani şi lucra de doar câţiva ani la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Iaşi. În acea perioadă, inspectorul nu mai avea atribuţii de serviciu legate de contribuabili persoane juridice de mai bine de o lună de zile, iar de pe data de 26 octombrie 2012 el fusese detaşat timp de şase luni la serviciul colectare-persoane fizice. În plus, de la începutul lunii decembrie 2012, bărbatul se afla în concediu medical.

În aceste condiţii, deşi s-ar fi aflat în afara serviciului, Chelaru ar fi mers la restaurantul chinezesc aflat la acel moment pe strada Sfântul Lazăr. Dan Chelaru a contactat-o pe Anişoara Yu, administrator al SC Kay Impex Fan SRL, cerându-i acesteia discount la masă, dar şi suma de 2.000 de lei. În schimbul serviciilor, Chelaru ar fi închis ochii cu privire la faptul că Anişoara Yu era suspectă de stopaj la sursă, ba chiar ar fi întocmit o solicitare pentru declanşarea procedurii insolvenţei. Anişoara Yu i-a spus lui Chelaru că este de acord să-i ofere banii, însă a mers şi l-a denunţat autorităţilor.

Flagrantul din 2012

Pe 19 noiembrie 2012, într-o parcare din Podu Roş, Chelaru a fost surprins în flagrant de procurori şi poliţişti cu banii marcaţi în torpedou. În timpul cercetărilor, anchetatorii au reţinut că Dan Chelaru a mai primit 1.500 de lei şi de la administratorul firmei SC Night Angels SRL Iaşi. „În ceea ce priveşte fapta pentru care a fost surprins în flagrant în data de 19 noiembrie 2012, acesta a precizat în timpul anchetei că suma reprezenta un împrumut şi că intenţiona să folosească banii pentru a-şi cumpăra o armă de vânătoare”, au precizat la momentul respectiv procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

De asemenea, Chelaru a spus procurorilor faptul că în ziua respectivă s-a întâlnit cu Anişoara Yu pentru a merge cu aceasta la un service auto unde trebuia să o pună în legătură cu cineva care să-i rezolve o problemă la maşină. La acel moment, Dan Chelaru a şi fost arestat preventiv pentru 9 zile, ulterior el fiind pus în libertate. În anul 2015, Dan Chelaru a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. A atacat cu apel decizia. Procesul s-a reluat ulterior la Curtea de Apel Iaşi, care a mentinut sentinţa. Este foarte posibil ca, ulterior, sa fi obţinut reabilitarea judecătorească, pentru deplina reintegrare în societate.

Un nou episod de mită, din postură diferită

Zilele trecute, fostul inspector ANAF Dan Chelaru a fost protagonistul unei întâmplări asemănătoare, numai că el a fost pe cealaltă baricadă: în postura denunţătorului. Părinţii bărbatului au demarat construcţia la un imobil în Rediu, dar fără autorizaţie. Aceştia au fost chiar amendaţi de către primărie şi somatţi să se pună în legalitate. Neavând toate documentele pentru dosarul de autorizare, ei au preferat varianta “scurtă” a rezolvării problemei: au apelat la Petronela Susan, inspector în cadrul serviciului Urbanism la Primăria Rediu, care i-ar fi pretins 1.000 de euro. Mihai Chelaru, tatăl lui Dan, a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autorizare, urmând să îi dea diferenţa de 500 la primirea documentului. Cum Susan îl amâna la nesfârşit, fiul Dan Chelaru a mers la Susan iar aceasta i-a cerut alţi bani. Nervos, Dan Chelaru a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi şi a făcut denunţ.

Astfel, ofiţerii judiciarişti de la Direcţia Generală Anticorupţie Iaşi au pus la cale un alt flagrant. Aceştia au “însemnat” 2.500 de lei şi i-au dat lui Dan Chelaru. În urmă cu două zile, bărbatul a mers la Primărie, unde era aşteptat de Susan. Acesta i-a dat banii, însă femeia nu i-a înmânat autorizaţia. Femeia o avea în geantă, însă nu era semnată şi de către primarul din Rediu. De asemenea, ea ţinea în birou dosarul incomplet de autorizare. În plus, femeia nu i-a dat nici primarului “partea lui” din sumă, aşa cum i-ar fi spus lui Chelaru că ar urma să îi dea. Aşadar, cei de la DNA Iaşi au găsit în poşeta lui Susan suma de 2.500 de lei însemnaţi, echivalentul a 500 de euro, alţi1.000 de euro, cât şi 800 de lei, bani care urmează a se stabili în ce circumstanţe au fost dobândiţi de către femeie.

Ea a fost reţinută pentru 24 de ore iniţial, apoi procurorul a cerut arestarea pentru 30 de zile pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. Instanţa a decis însă arest la domiciliu. Petronela Susan era deja cunoscută de către anchetatori deoarece a fost audiată şi în dosarul imobiliarelor deschis de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Iaşi în cazul funcţionarilor Primăriei Iaşi, unde a lucrat anterior.

Varianta oficială a luării de mită

“În data de 07.02.2023, lucrători din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – serviciile anticorupţie din judeţele Iaşi şi Vaslui, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au organizat şi realizat acţiunea de prindere în flagrant a unei persoane din cadrul Primăriei comunei Rediu din judeţul Iaşi, după ce a primit de la o persoană, martor denunţător în cauză, suma de 2.500 de lei în scopul eliberării unei autorizaţii de construire.

Petronela Susan este functionara banuita ca ar fi primit mita

Cu ocazia percheziţiei efectuate în biroul persoanei în cauză, au fost identificate şi ridicate, pentru continuarea cercetărilor, alte sume de bani şi înscrisuri. În aceeaşi zi, procurorul de caz a dispus reţinerea persoanei în cauză pentru 24 de ore, iar la data de 08.03.2023 s-a solicitat Tribunalului Iaşi arestarea preventivă a inculpatei, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă. În fapt, s-a reţinut că, la intervale diferite de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de funcţionar (inspector) în cadrul Primăriei comunei Rediu, judeţul Iaşi, a primit în luna iulie 2022 suma de 500 euro, în vederea eliberării unei autorizaţii de construire pe numele a două persoane, iar în luna ianuarie 2023 a pretins şi primit de la martorul denunţător fiul celor de mai sus suma de 2.500 de lei, lăsând să se creadă că are influenţă asupra primarului comunei Rediu şi că va interveni pentru a-l determina să semneze autorizaţia în cauză.

Tribunalul Iaşi a respins măsura arestării preventive şi a dispus faţă de inculpată măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile”, au precizat ieri procurorii, într-un comunicat oficial.

Comentarii