Şmecheria lui Ferdinant: negocia şpaga pe bileţel

EXCLUSIV: Bulibaşa de la Grajduri se lăuda că are justiţia ieşeană la degetul mic

sâmbătă, 12 decembrie 2015, 02:59
4 MIN
 EXCLUSIV: Bulibaşa de la Grajduri se lăuda că are justiţia ieşeană la degetul mic
Ferdinant Stănescu a bănuit în timpul discuţiei cu denunţătorul că e înregistrat. A început să bolborosească despre o tranzacţie de curele de maşini, pentru a avea o justificare dacă era prins. Întrebat dacă poate sau nu interveni la magistraţi, bulibaşa a scris pe un bileţel: „se rezolvă“. Deşi suspicios, el nu s-a putut abţine să nu ia banii când i-a văzut, fiind prins în flagrant după numai câteva minute.

Iniţial doar reţinut pentru 24 de ore, bulibaşa comunităţii ţigăneşti de la Grajduri, Ferdinant Stă­nescu, a fost arestat ieri-noapte, în judeţul Bihor, urmând a rămâne încarcerat pentru cel puţin 30 de zile. Stănescu este acuzat de DNA de trafic de influenţă după ce a fost prins în flagrant la scurt timp după ce a primit mită 12.000 de euro. Bulibaşa ceruse un total de 30.000 de euro, susţinând că are posibilitatea de a interveni asupra a trei magistraţi din Iaşi, pe care să îi determine să elibereze din arest pe administratorul unei firme de mezeluri din Salonta – Bihor.

În referatul de propunere a arestării preventive, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, se menţionează că Ferdinant Stănescu era cercetat de procurorii DNA Bihor încă din 24 noiembrie, la două zile după ce a solicitat rudelor lui Emil Mance 30.000 de euro pentru a înlesni eliberarea acestuia. Bulibaşa spunea că poate determina un procuror şi doi judecători să ia această decizie, lăudându-se cu presupusa influenţă pe care ar avea-o în sistemul judiciar ieşean. O altă întâlnire dintre bulibaşă şi rudele lui Mance a avut loc pe 25 noiembrie, în Bistriţa, atunci când Ferdinant a spus că vrea să primească banii în două tranşe egale. Pe 9 decembrie, Ferdinant a mers cu o maşină la Băile Felix, fiind însoţit de unul dintre fiii săi. S-a întâlnit acolo cu două rude de-ale lui Emil Mance, fiind înregistrat în timpul negocierilor.

Diversiunea bulibaşei

În timpul întâlnirii cu cele două femei, Ferdinant Stănescu le-a spus acestora să nu aibă asupra sa telefoanele mobile, şi a fost mereu atent la camerele de supraveghere, pentru a nu fi filmat. În ziua în care a luat banii, anchetatorii notează că bulibaşa a devenit, la un moment dat, prudent, având suspiciuni că ar fi înregistrat.

„Comportamentul său a devenit şi mai prudent la ul­tima întâlnire, când, conform de­claraţiilor martorelor, «am a­dus vorba de scopul întâlnirii noastre, şi l-am întrebat cum să facem, referindu-mă la modul de remitere a sumei de bani în euro aflată asupra noastră, Stănescu Ferdinant a refuzat să discute acest subiect, a devenit suspicios, ne-a întrebat dacă am fost ur­mărite sau dacă nu cumva am fost păcălite să ne pună cineva tehnică de înregistrare, s-a uitat pe pereţii restaurantului după camerele de înregistrare şi a devenit foarte precaut, a schimbat rapid subiectul discuţiei şi ne-a cerut să discutăm despre curele de transmisie»“, se arată în referatul de propunere a ares­tării preventive

De altfel, bulibaşa a declarat după ce a fost prins că, de fapt, banii pe care îi avea asupra sa erau în contul unei tranzacţii cu curele de transmisie pentru ma­şini, pe care urma să o facă cu denunţătoarea. Cu toate acestea, în timpul întâlnirii cu cele două femei, Ferdinant Stănescu a fost întrebat dacă poate să faciliteze eliberarea lui Emil Mance, însă a refuzat să răspundă, alegând să scrie pe o bucată de hârtie: „Se rezolvă imediat“. „Ne-a pus şer­veţelul mai aproape de noi să-l putem citi, iar ulterior l-a luat şi l-a pus într-un buzunar“, au de­clarat la DNA martorele.

Cu ce se lăuda

În referatul de propunere a ares­tării, DNA mai notează că bulibaşa Stănescu se lăuda în timpul întâlnirilor că şi-ar mai fi ajutat şi alte rude să scape din diverse dosare penale. De asemenea, Stănescu s-ar fi lăudat că îl cu­noaşte pe procurorul care instrumenta dosarului lui Emil Mance, dar şi pe un procuror de la DNA Oradea sau pe şeful IPJ Iaşi.

„Alte modalităţi de câştigare a încre­derii în presupusa sa influenţă a fost prezentarea propriei persoane, cea a inculpatului, ca fiind «bulibaşa» romilor din zona Moldovei, dar şi recurgerea la credinţa religioasă sau pre­zentarea a două împrejurări în care a fost surprins conducând autovehiculul cu o viteză care ar fi atras suspendarea dreptului de a conduce, dar că în urma influenţei sale acest fapt nu s-a întâmplat, de natură să inducă încrederea că influenţa pretinsă de inculpat este reală“, se mai arată în referatul de arestare preventivă.

La începutul acestui an, Ferdinant Stănescu a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Ju­decătoria Iaşi pentru ultraj, fapt invocat şi de procurorii care au solicitat acum două zile arestarea sa.

CITIŢI ŞI:

El e Ferdinant Încătuşatul! Bulibaşa vindea judecători ieşeni „la legătură“

Comentarii