EXCLUSIV – Caz exploziv la DNA: şefi din Poliţia ieşeană, anchetaţi. Patron iertat după depăşire pe linia continuă. Discuţii uluitoare la dosar

sâmbătă, 17 septembrie 2022, 01:50
4 MIN
 EXCLUSIV – Caz exploziv la DNA: şefi din Poliţia ieşeană, anchetaţi. Patron iertat după depăşire pe linia continuă. Discuţii uluitoare la dosar

Cutremur în poliţia ieşeană. Şeful din instituţie care răspunde de zona de sud a judeţului Iaşi, alături de un şef de post, sunt anchetaţi de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Şeful secţiei, inspectorul principal de Poliţie Adrian Gorie, ar fi intervenit personal pentru ca unui patron de atelier auto din zonă, la care avea maşina în service, să nu îi fie luat permisul de conducere. Săptămâna viitoare, şeful Secţiei 5 Răducăneni, cât şi şeful de post din Costuleni, au fost chemaţi la DNA în calitate de suspecţi pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu şi fals intelectual. Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au aflat detalii incredibile din dosar.

FOTO: șef de post Bogdan Zmău (foto stânga), inspector poliție Adrian Gorie

 

Faptele s-au desfăşurat într-un mod uluitor. Patronul service-ului auto l-ar fi sunat direct pe şeful secţiei de Poliţie, ofiţerul Adrian Gorie, când a fost oprit în trafic, iar acesta a venit personal la faţa locului, chiar dacă în momentul respectiv el tăia porcul în gospodărie. „Ştii cine sunt eu!?”, ar fi urlat patronul de service la şeful de post din Costuleni şi jandarmul care l-a tras pe dreapta, după ce a depăşit pe linie continuă. Detaliile te lasă mut.

 

Un poliţist a fost deja retrogradat

 

În primul rând trebuie să precizăm că, deocamdată, cei doi şefi din poliţie au calitatea de suspecţi, şi urmează să fie audiaţi de către procurori pentru faptele pe care le relatăm în rândurile de mai jos. Pentru a proba faptele descrise mai jos, procurorii au audiat mai multe de 10 poliţişti care lucrează la Secţia 5 Răducăneni şi la Postul Costuleni. Între timp, Bogdan Zmău a fost retrogradat din funcţia de şef de post, la data respectivă acesta aflându-se doar pentru o perioadă de şase luni pe postul de conducere. Din informaţiile adunate de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi din mai multe surse, pe 12 decembrie o patrulă formată dintr-un poliţist al postului Costuleni şi un jandarm au observat un autoturism care a făcut o depăşire pe linia continuă, în zona Costuleni.

După ce l-au oprit pe şofer, acesta ar fi pus imediat mâna pe telefonul mobil şi l-ar fi sunat pe şeful Secţiei 5 Răducăneni, Adrian Gorie. De precizat este faptul că poliţistul din patrulă era chiar şeful postului de poliţie din Costuleni, Bogdan Zmău, iar Adrian Gorie, cel sunar, era şeful său ierarhic: şeful secţiei de Poliţie Răducăneni. de altfel, în sistem se ştie că Adrian Gorie este cel mai puternic poliţist din zona comunităţilor dinspre Răducăneni, în sud-estul judeţului. Acesta are în subordine posturile de poliţie de la Ciorteşti, Comarna, Costuleni, Cozmeşti, Dolheşti, Gorban, Grozeşti, Moşna, Prisăcani, şi Răducăneni.

 

Ceartă între poliţişti din cauza pantalonilor

 

Potrivit unor surse consultate de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi, Gorie tăia porcul în acel moment, în Grozeşti, însă s-a urcat în maşină şi ar fi venit rapid la Costuleni. După ce a fost informat de întâmplare, Gorie ar fi făcut presiuni asupra poliţistului din patrulă, Bogdan Zmău, pentru a nu-i suspenda permisul de conducere patronului de service. Culmea, în acel moment poliţistul ar fi avut la reparat un autoturism în service-ul respectiv. Poliţistul şi jandarmul s-ar fi opus şefului ierarhic, iar acesta i-ar fi ameninţat. „Fă-ţi datoria, însă nici tu nu eşti în regulă. Nici pantalonii tăi nu sunt conformi”, i-ar fi spus Gorie lui Zmău. Acesta avea, într-adevăr, pantaloni care nu făceau parte din uniforma de poliţie. Până la urmă, patronul service-ului a fost „salvat”, poliţistul din patrulă dându-i o sancţiune mai blândă, pentru nepurtarea centurii de siguranţă, şi nu pentru depăşirea liniei continue, faptă pentru care se prevede, printre alte sacţiuni, şi suspendarea permisului de conducere.

 

„Şefule, dar cum facem cu înregistrarea”. „Am eu grijă de asta”

 

Culmea este că discuţia lor a fost înregistrată parţial cu body-camera, cea aflată pe pieptul poliţiştilor. Tot culmea este faptul că procurorii ar fi auzit o parte din discuţia înregistrată pe cameră. Poliţiştii nu au ştiut că body-camera mai înregistrează o bucată de timp, după ce este apăsat butonul de închidere. Pe înregistrare s-ar fi auzit cum Zmău îşi întreabă superiorul: „Şefule, dar cum facem cu înregistrarea de pe body cameră?”. Iar Gorie ar fi răspuns: „Am eu grijă de asta!”. Timp de mai bine de o lună de zile, poliţiştii şi jandarmul implicaţi în eveniment au fost chemaţi la DNA Iaşi, iar alţi agenţi şi ofiţeri au fost chemaţi în calitate de martori.

De altfel, procurorii au ridicat filmarea făcută de către patrulă cât şi toate procesele verbale de contravenţie încheiate de către poliţiştii Secţiei Răducăneni, în luna decembrie. Zmău este cercetat pentru abuz în serviciu şi fals intellectual – a încheiat un document neconform cu realitatea: deşi soferul depăşise pe linia continuă, procesul verbal a fost încheiat pentru neportul centurii de siguranţă. Adrian Gorie a fost sunat de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi, iar acesta ne-a confirmat doar că a primit citaţia de la DNA Iaşi. „Am primit citaţia de la DNA, dar nu ştiu motivul. O să văd”, ne-a răspuns acesta.

Citeşte şi: Un caz petrecut tot la Răducăneni, cu poliţistul şef Adrian Gorie în prim-plan:

 

Comentarii