EXCLUSIV: Cum s-a strâns laţul în jurul avocatului Felecanu. Reconstituirea nopţii crimei, minut cu minut

sâmbătă, 30 iulie 2022, 01:50
14 MIN
 EXCLUSIV: Cum s-a strâns laţul în jurul avocatului Felecanu. Reconstituirea nopţii crimei, minut cu minut

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă ancheta pas cu pas, de la expertize medico-legale şi declaraţiile martorilor, până la simulările relizate pe calculator

 

Suspectat că şi-ar fi aruncat de la etajul şase iubita însărcinată, pe care a sugrumat-o înainte, până a adus-o “într-o stare de inconştienţă sau semi-conştienţă”, avocatul ieşean Sebastian Felecanu a refuzat testul cu detectorul de minciuni. “Am iubit-o foarte mult pe Monica şi ceea ce s-a întâmplat, acel eveniment m-a marcat pe toată viaţa”, „nu aş fi fost în stare niciodată să-i facă vreun rău Monicăi sau „Monicuţ”, „Monique” cum îi spuneam eu”, a declarat bărbatul în cursul audierilor. Împotriva lui, anchetatorii au adunat însă probe convingătoare – de la declaraţiile vecinilor, profiluri psihologice ale victimei şi suspectului şi până la expertize medico-legale şi simularea computerizată a evenimentului folosind modelarea matematică specifică proiectării / căderii unui pieton, toate par să-l indice pe avocatul de 40 de ani ca fiind autorul omorului calificat.

Ce s-a întâmplat la nuntă

Anul trecut, pe 18 iunie, Monica Cioată şi Sebastian Felecanu au participat la o nuntă, la restaurantul Elysium. S-au comportat normal, aveau să declare mai mulţi nuntaşi. Apar dansând în pozele făcute de fotograful evenimentului. Însă o angajată a restaurantului le-a declarat anchetatorilor că în timp ce venise la masa unde se aflau cei doi, l-a observat pe Felecanu cum îşi certa partenera, “ţipând şi gesticulând nervos cu mâinile de sus în jos, fără însă a o agresa fizic”.

Cei doi au plecat însă de la nuntă , la orele 03:23 – 03:24, ţinându-se de mână. 40 de minute mai târziu, camerele de luat vederi din preajma blocului unde locuiau cei doi, situat în Sărărie (în zona Tg. Cucu), i-a surprins când au ajuns cu maşina în parcare. Avocatul era pe locul din drepata. Din imaginile video se vede apoi cum cei doi se certau în timp ce se deplasau spre uşa de acces în bloc. Sebastian Felecanu părea a fi în stare de ebrietate, după mers. În faţa lui mergea Monica Cioată, “îmbrăcată cu o rochie lungă de culoare închisă, cu bretele subţiri, cu o crăpătură pe piciorul stâng şi poartă pantofi cu toc înalt”.

Zgomote puternice în apartamentul avocatului

La ora 04:05:13 Monica a intrat pentru ultima oară în scara blocului, şi a făcut-o trântindu-i în faţă uşa de acces “pentru a-l lovi pe Felecanu Sebastian, care venea în urma ei, moment în care între victimă şi Felecanu Sebastian a început o ceartă care a continuat şi în apartament timp de aproximativ 20 de minute”.

Dacă până la acest moment cei doi apar pe imagini foto sau video, din acest moment anchetatorii au reconstituit o parte din evenimente pe baza declaraţiilor vecinilor din apartamentele situate lateral sau sub cel în care locuiau Monica Cioată şi Sebastian Felecanu. Spusele acestora au fost ulterior confirmate de expertize medico legale şi de alte tipuri de investigaţii făcute în apartament.

Potrivit martorilor, timp de 15-20 de minute, în apartamentul lui Sebastian Felecanu, acolo unde iubita lui se mutase de câteva luni, s-au auzit zgomote foarte puternice. “Iniţial, se auzea cum se alerga dintr-o cameră în alta, ca şi cum cineva urmărea pe altcineva, prin toată casa. În timpul alergărilor şi ulterior după acestea, s-au auzit zgomote ca şi cum persoanele din apartamentul respectiv se loveau de obiectele de mobilier sau împingeau obiectele de mobilier”.

Urlete în apartament, înainte de cădere

„(…) În special se auzeau ţipetele unei femei, ţipete care erau de disperare şi nu de reproş, ca şi cum se temea de ceea ce voia să îi facă bărbatul. Era doar un ţipăt care era scos din suflet, gen un „AAAA” urlat cu putere, din care reieşea că nu mai poate”. Vocea bărbatului avea un ton mai jos, nu se înţelegea nimic din ce spune. O vecină a declarat că a auzit de trei ori cum “femeia spunea «NU», ca şi cum nu voia ceva, în timp ce se auzeau alergăturile şi ţipa.

Aceste strigăte de «NU» nu erau stabile într-un loc, se auzeau ba într-o parte a apartamentului, ba în cealaltă parte, persoanele fugărindu-se. Se întâmpla şi ceva cu mobila, ori o împingeau, ori se ţineau de ea, se auzea ca şi cum mutau mobila prin casă prin împingere. Era o alergătură totală şi dărâmau mobila, se auzea cum cădea mobila, se auzeau zgomote şi ţipete la un loc, însă cele ale femeii erau de disperare, ca şi cum i se facea ceva sau că-i speriată foarte tare. La un moment dat se auzeau ţipete ascuţite şi disperate şi câte o dată ţipete înfundate, ca şi cum nu era lăsată să ţipe. Spre sfârşit a fost „NU! NU!” apoi „AAAA” într-un ton crescător, după care a fost linişte şi s-a auzit o bubuitură”.

Un martor a auzit cum se aranja mobila

Declaraţia aceasta este confirmaţă de un alt vecin, aflat în apartamentul de sub cel al lui Felecanu: „… la un moment dat am perceput că zgomotele s-au auzit fix deasupra camerei unde mă aflam , unde este probabil bucătăria lor şi am auzit ţipetele de genul „NU!NU!”, dar pe un ton din ce în ce mai ridicat, iar apoi am auzit un zgomot din nou „AAAA”. Tot la acest moment, înainte de zgomotul „AAAA” am auzit un zgomot de frecare gen fâşâială ca şi cum persoane sau obiecte se freacă de ceva, zgomot ce venea dinspre margine unde era situat geamul exterior al camerei”. Acest martor a precizat şi că nu a auzit să iasă vreo persoană din apartamentului lui Sebastian Felecanu, până la sosirea poliţiei. Imediat după momentul căderii femeii, unul dintre martori susţine că a auzit cum în apartamentul lui Felecanu “se mişca mobila, în sensul că se aranjau obiectele de mobilier”.

Ora 04:27:10 – Căderea şi moartea avocatei stagiare au fost înregistrate de o cameră video, montată în lateralul unui cabinet notarial. “Din procesul-verbal de vizionarea înregistrărilor video puse la dispoziţie de cabinetul notarial sus-menţionat rezultă că la data de 19.06.2021,ora 04.27.10, este surprins momentul în care Cioată Monica cade de la înălţime, cel mai probabil de la etajul 6 – apartamentul 23 al imobilului în care locuia cu numitul Felecanu Sebastian”.

Femeia a forst aruncată cu picioarele înainte, susţin anchetatorii

Monica Cioată purta tot rochia de nuntă cu despicătură pe picior, dar se încălţase cu pantofi sport, semn că ar fi vrut să fugă din apartament, cred anchetatorii. Iar acea despicătură a rochiei avea să le furnizeze mai târziu achetatorilor alte probe (partea cu şliţ a rochiei s-a agăţat în pervaz, lăsând urme de la dressul purtat de femeia, în timp ce partea dreaptă, întreagă a rochiei, a alunecat. A fost şi o dovadă că femeia a fost aruncată de la etaj cu faţa în jos şi cu picioarele înainte. Ca să poată fi aruncată astfel, ar fi trebuit să fie imobilizată sau inconştientă. Expertiza medico legală a arătat că femeia avea “echimoze şi excoriaţii la nivel cervical produse prin loviri prin mijloace contondente sau comprimare prin mijloc contondent (mână), agresiuni ce au determinat o stare de semi–conştienţă sau inconştienţă a victimei”.

De la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anchetatorii au aflat că tot în minutul căderii spre moarte, 04:27, Sebastian Felecanu a sunat la 112 şi a anunţat că “s-a aruncat o persoană de la etajul 6”. Avocatul a declarat şi în cursul audierilor de la audierile de la Curtea de Apel acelaşi lucru, “acreditând ideea că numita Cioată Monica s-a urcat pe pervazul exterior al ferestrei de la bucătărie pe fondul instabilităţii ei emoţionale, în contextul unei crize de gelozie”. Însă declaraţiile martorilor despre ţipetele de disperare ale victimei şi leziunile de pe corpul victimei, dar şi de pe cel al lui Felecanu, i-au făcut pe anchetatori să se îndoiască de afirmaţiile acestuia.

Avocatul avea urme de violenţă pe corp

Poliţiştii au constatat că Felecanu Sebastian prezenta urme vizibile de violenţă apărute, cel mai probabil în urma conflictului cu numita Cioată Monica şi i-au cerut consimţământul acestuia pentru examinarea fizică. Bărbatul, care iniţial a avut o atitudine de colaborare, a refuzat explicit, în faţa medicilor de la IML să fie examinat, astfel încât această examinare s-a dispus, prin ordonanţa procurorului. „În raport de morfologia, numărul şi dispoziţia leziunilor traumatice, s-a apreciat că poziţia victimă-agresor a fost variabilă în timp şi spaţiu, atât faţă în faţă, cât şi loviri active din spatele victimei cu mijloace contondente”, aveau să stabilească legiştii.

La sosirea organelor de poliţie, Felecanu Sebastian avea uşa încuiată de la apartament, a solicitat răgaz de un minut pentru a deschide, motivând că nu găseşte cheia, iar locul faptei fusese modificat, cel puţin prin aceea că geamul ferestrei de la bucătărie, de unde victima a căzut, era închis.

Victima nu a avut „reflexul ascensorului”

Anchetatorii au analizat şi traiectoria corpului Monicăi Cioată. Experţii din cadrul Laboratorului Interjudeţean Iaşi de Expertize Criminalistice au stabilit că „Din analiza imaginilor filmate, se constată căderea pe spate a victimei, cu mâinile pe lângă corp, într-o poziţie inertă. În momentul căderii în gol se manifestă „reflexul ascensorului” sau „reacţia de cădere” prin care o persoană conştientă, în momentul căderii deschide braţele cu degetele răsfirate pentru a-şi încetini mişcarea, doar persoanele antrenate (cascadori, gimnaşti etc.) inhibându-şi acest reflex. Prin urmare se apreciază că numita Cioată Monica, în momentul părăsirii ferestrei, era în stare de semi-conştienţă sau inconştienţă”.

În dosarul de urmărire penală se mai arată că „Fereastra de la bucătăria apartamentului este în două canate, fiecare măsurând 0,5 m lăţime şi o înălţime de 1,1 m. Înălţimea marginii inferioare a geamului este de aproximativ 1m de la podea. Cioată Monica avea o înălţime de 1,69 – 1,70 şi, dacă ar fi dorit să se arunce în gol, nu ar fi ales această fereastră”.

Era tatăl copilului nenăscut, cu o probabilitate de 99,999%

Pe parcusul anchetei, s-a apelat şi la metoda simulării computerizate a evenimentului, folosind modelarea matematică specifică proiectării – căderii unui pieton. “Modelul matematic a reprodus cu precizie bună modul cum a avut loc procesul prin care Cioată Monica a părăsit fereastra apartamentului situat la 26 m faţă de sol. Suplimentar, prin acelaşi document ştiinţific, s-a reţinut că leziunile de pe suprafaţa ventrală a corpului probează faptul că, anterior căderii, corpul victimei a suferit o deplasare forţată printr-o mişcare de frecare-târâre”.

Expertiza medico-legală avea să demonstreze că victima avea pe corp urme de târâre, dar şi că era însărcinată, “vârsta sarcinii fiind aproximativ sfarşitul trimestrului I” şi că Sebastian Felecanu era tatăl copilului: “totodată, din concluziile raportului de expertiză medico-legală (examen ADN) nr. 37/22.06.2021 rezultă că numitul Felecanu Sebastian poate fi tatăl fătului din cavitatea uterină a numitei Cioată Monica, cu o probabilitate a paternităţii de 99,999%”.

Victima l-a filmat cum urina pe un dulap din dormitor

Vecinii le-au spus anchetatorilor că avocatul are o fire agresivă şi că a provocat în mod repetat scandal în apartament, comportându-se agresiv şi faţă de fosta sa soţie, Andreea. Aceasta a declarat iniţial că nu doreşte să dea declaraţii, însă ulterior a povestit că “în momentul în care numitul Felecanu Sebastian consuma alcool, insista să întreţină raporturi sexuale cu soţia sa, era foarte insistent şi nu accepta un refuz din partea acesteia, motiv pentru care soţii fugeau prin apartament unul după altul” şi că “în timpul certurilor, numitul Felecanu Sebastian o brusca şi o împingea, dar nu o lovea în mod direct”.

Iar profilurile psihologice ale victimei suspectului au dus către concluzia că ipoteza suicidului “nu are nicio susţinere probatorie sau psihologică, fapt pentru care o considerăm exclusă”.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a remarcat că “reacţiile impulsive ale inculpatului şi atitudinile disonante cu aparenţa comportamentală pe care acesta o afişa în societate sunt constante ale comportamentului lui Felecanu Sebastian, aceste date rezultând din declaraţiile tuturor martorilor vecini cu acesta, dintre care unii au perceput nemijlocit această stare de fapt. Elocventă în acest sens este şi filmarea realizată de victimă în timpul convieţuirii cu inculpatul, în care acesta urina pe un dulap din dormitor, în timpul nopţii, când se afla şi sub influenţa băuturilor alcoolice. De altfel, consumul de alcool pare să fie cel care este declanşator pentru manifestările agresive verbal şi fizic ale inculpatului”.

Declaraţiile martorilor

Din declaraţiile martorilor (membri de familie, colegă de cabinet, fost prieten), a reieşit faptul că Monica Cioată era o persoană introvertită, nu avea mulţi prieteni, se dedica activităţilor profesionale şi a ascuns faţă de familie relaţia sa cu Felecanu. La fel procedase şi cu fostul iubit, căruia femeia i-a dat de înţeles că familia ei respectă norme ale comunităţii religioase din care face parte (ortodocşi de rit vechi) şi că nu vrea ca părinţii ei să afle de relaţie. Însă fratele Monicăi ştia de legătura ei sentimentală cu Felecanu. Anul trecut, acesta a ieşit cu Monica şi Sebastian în oraş şi a observat că cei doi sunt distanţi ca şi cuplu, unul faţă de celălalt. În plus, Monica i-ar fi povestit că în primăvara anului 2020 Felecanu Sebastian a fost violent cu o familie pe stradă, din cauza unui loc de parcare, iar în vara anului 2021 a găsit-o pe sora sa plângând la cabinet.

Portretul psihologic

Cât despre Felecanu, “din percepţia socială a celor ce au intrat în contact cu inculpatul, psihologul a constatat o imposibilitate a acestuia de a se adapta la normele socio-morale ale colectivităţii în care îşi duce existenţa, afectivitatea sa aflându-se într-o etapă primitivă, în care reacţiile reprezintă explozii brutale determinate de nemulţumirea perpetuă în diferite sectoare ale vieţii: viaţă publică, relaţii interpersonale şi relaţii de cuplu. S-a apreciat de psiholog că dorinţa inculpatului nu are sublimare, nu poate fi stăpânită sau amânată, traducându-se aproape instantaneu în act, fără aprecierea consecinţelor. S-a mai evidenţiat că existenţa unei consecinţe nefavorabile nu este de natură a produce în forul interior al lui Felecanu Sebastian niciun fel de remuşcare, justificat de disponibilitatea sa afectivă redusă faţă de cei din jur, de loialitatea mult diminuată faţă de codul moral după care se conduce grupul social de apartenenţă sau persoana aflată în relaţie cu acesta, toate aceste elemente reprezentând cauze ale comportamentului manipulativ, ce implică încălcarea libertăţii semenilor pentru atingerea propriilor ţeluri, fără ca subiectul să fie interesat sau afectat de consecinţele pe care acest fapt le poate avea asupra celorlalţi”.

Încadrarea a fost de omor calificat

Pe 19 iunie, Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din infracţiunea de ucidere din culpă, în infracţiunea de omor, după ce mai multe elemente, între care şi declaraţiile vecinilor, ar fi demonstrat existenţa unui conflict avocatul Felecanu şi stagiara sa, conflict soldat cu decesul victimei prin căderea de la etaj.

Iar prin ordonanţa din data de 15.07.2022, s-a dispus schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de omor, în infracţiunea de omor calificat. Tot atunci, a fost dispusă şi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului Felecanu Sebastian.

Cum se apără Sebastian Felecanu

Avocatul a spus că nu a săvârşit infracţiunea pentru care este cercetat, nu a împins-o de la geam pe Monica Cioată, ba, dimpotrivă, ar fi încercat să o prindă (afirmaţia contrazisă de absenţa unor urme pe încheietura mâinii femeii). A arătat că nu a avut nicio plângere penală referitoare la violenţă şi nicio sesizare la 112 sau la poliţie. A spus că el ar fi cerut continuarea manevrelor de resuscitare şi a cerut să fie acceptate la dosar copii după mesajele de pe Whatsapp pe care le-ar fi schimbat cu iubita lui, pentru că “toate aceste discuţii de pe whatsapp reflectă situaţii în care Monica avea diverse stări de furie şi de gelozie, se regăsesc inclusiv mesaje în care Monica ameninţă că se aruncă de pe geam, precum şi o glumă în care spune că a şters geamurile, dar nu a căzut”.

A mai explicat că lângă pervazul geamului (la care tocmai fuseseră schimbate termopanele) erau pietricele, pe care ea le arunca, pentru a vedea unde cad. “Erau pietricele pe jos, dar poliţiştii nu le-au fotografiat”, şi că “tot ce a făcut în acea seară „a fost că a încercat să o salveze”.

Dacă instanţa ar fi dispus măsura arestului la domiciliu, Sebastian Felecanu ar fi preferat ca domiciliul în care să-şi facă arestul să fie casa părinţilor săi. Iar în cazul în care se impunea măsura controlului judiciar, a solicitat ca acesta “să fie stabilit pe toată ţara, cu interdicţia de a nu părăsi România, întrucât mai are un dosar miercuri la Piatra Neamţ şi unul cu termen de judecată la Bucureşti şi la Buftea”. Iar propunerea de arestare preventivă i se părea neîntemeiată. Însă tocmai aceasta a fost măsura impusă de judecătorul Curţii de Apel: arestul preventiv, pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 16.07.2022 şi până la data de 14.08.2022, inclusiv.

 

 

Comentarii