EXCLUSIV-FOTO: Schimbarea la faţă a zonei centrale. Iaşul, ca o metropolă

luni, 18 noiembrie 2019, 02:49
5 MIN
 EXCLUSIV-FOTO: Schimbarea la faţă a zonei centrale. Iaşul, ca o metropolă

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi, în premieră, detalii despre extinderea ansamblului Palas. Deocamdată, nu există un plan urbanistic în dezbatere publică, dar, vinerea trecută, ambiţiosul proiect, care va costa în final peste 330 milioane euro şi va crea circa 10.000 de locuri de muncă, a beneficiat de o primă prezentare publică în cadrul unui eveniment dedicat rolului arhitecturii în transformarea oraşelor.

Arhitecţii responsabili cu realizarea proiectului au prezentat atât extinderea complexului în zona străzilor Palat şi Sf. Lazăr, cât şi ansamblul de vizavi, din zona străzii Sf. Andrei.

Faţă de lucrurile ştiute public până acum, apar elemente de noutate şi, în premieră, au fost detaliate clădirile din punct de vedere arhitectural, al amplasamentului şi impactului asupra întregii zone.

Întreaga infrastructură rutieră din zonă va suferi schimbări majore. Vorbim, practic, de o „schimbare la faţă“ a zonei centrale, iar în cazul regenerării urbane a perimetrului străzii Sfântul Andrei , de o transformare a unei zone de „mahala“ într-una metropolitană.

Una dintre concluziile arhitecţilor care au lucrat la planul de extindere a complexului Palas este că, în urma derulării investiţiei iniţiale, au rămas unele spaţii care, odată valorificate, vor aduce plusvaloare întregii zone.

"O extensie a grădinii publice"

Principalul element de noutate vizează construirea unui clădiri înalte de birouri în spatele Palas Mall. Amenajarea acestui imobil vine „la pachet“ cu refuncţionalizarea esplanadei din faţa Teatrului Luceafărul, inclusiv cu demolarea fostului showroom (acum sediu E.ON).

Arhitectul Matei Bogoescu, cel care a făcut prezentarea proiectului de extindere a Palas, a catalogat clădirea actuală de pe esplanadă drept un „conflict spaţial“. Potrivit arhitectului, construirea noului turn va pune în valoare o zonă care nu este acum exploatată, printr-o extensie a grădinii publice (dinspre esplanadă spre str. Sf. Lazăr).

„Clădirea se află în lateralul Palatului Culturii şi la o distanţă mai mult decât respectabilă, de peste 200 de metri. De asemenea, se află retrasă în spatele frontului de blocuri din această zonă (Sf. Lazăr, n.r.) şi închide cumva rama cu acest accent vertical. Clădirea a fost gândită ca un monolit de cristal, silueta ei este foarte zveltă, avem o proporţie foarte fină a acestui capăt (spre Biserica Sf. Lazăr, n.r.) şi cu ce înseamnă oraşul văzut din această parte, şi o proporţie potrivită pentru scara parcului şi a grădinii din celălalt capăt“, a detaliat arhitectul Matei Bogoescu.

Cea de-a două clădire prezentată de acesta a vizat amplasamentul fostei staţii de carburanţi. În acest caz, arhitectul a reiterat faptul că s-a renunţat la ideea unui imobil înalt pentru a nu fi afectat conul de vizibilitate al Palatului Culturii, în special dinspre pietonalul Ştefan cel Mare.

„Imobilul nu se suprapune din niciun punct de vedere cu accentele verticale existente, mai ales cele istorice“, a spus arhitectul Bogoescu. Clădirea de la fostul Petrom are o formă triunghiulară.

În context, arhitectul a precizat că zona de lângă acest imobil va fi transformată într-o nouă grădină publică, inclusiv în planul doi, spre str. Palat.

O altă construcţie, de data aceasta subterană, este prevăzută pe flancul estic (în apropiere de zona actualului carusel) care, în premieră pentru Iaşi, va avea acoperiş verde, fiind păstrat caracterul pietonal al zonei.

Planul de dezvoltare de pe strada Sf. Andrei

O altă clădire înaltă este propusă pe str. Sf. Andrei, unde Iulius Mangement Center are în plan amenajarea unui nou complex multifuncţional, celelalte clădiri, din zona delimitată de străzile Trei Ierarhi, Tănăsescu, Sf. Andrei, Iancu Bacalu, Buznea şi Ipsilanti Vodă, având un regim mic spre mediu de înălţime.

„În prezent, această zonă are o infrastructură subdimensionată şi ineficientă, o imagine urbană destructurată, su­prapuneri cel puţin nepotrivite cu imaginea principală a monumentelor şi arhitecturi şi activităţi care sunt dintre cele mai neconvenţionale pen­tru această zonă cu func­ţiuni nepotrivite – covoraşe profesionale, ateliere auto, depozite ş.a.m.d. -, o destructurare a fondului construit, în mod evident nu există nicio coerenţă de niciun fel, nici spaţială, nici formală între diversele clădiri“, a declarat arhitectul Bogoescu.

El a mai vorbit despre intervenţiile „brutale“ de-a lungul timpului asupra unor clădiri existente sau de imobilele care sunt abandonate.

„Acolo unde conurile de vizibilitate nu sunt afectate sub nicio formă, este propus elementul înalt. Acesta nu se suprapune peste nicio clădire importantă privită din Galata, Cetăţuia, de pe pasajul ACB, respectiv din Podu Roş, toate aceste imagini au fost luate în considerare pentru a decupa şi a ajunge la această formă“, a mai spus arhitectul.

Arhitectul Kerem Yazgan, care a prezentat clădirile din punct de vedere arhitectural, a precizat că proiectarea imobilului înalt de pe str. Sf. Andrei a fost gândită în funcţie de turnul central al Palatului Culturii.

Turnul va fi capăt de perspectivă la trei străzi: Iancu Bacalu, Anastasie Panu şi Palat. În ceea ce priveşte partea de jos a complexului de pe Sf. Andrei, proiectul prevede o deschidere a zonei pentru public cu piaţete, spaţii verzi şi imobile multifuncţionale.

„O componentă foarte importantă va fi infrastructura: toată infrastructura este lărgită asigurând un flux mult mai bun de legătură cu ceea ce înseamnă Splai Bahlui şi introducând un sistem de sensuri unice alternative care e considerat mult mai bun din punct de vedere al gestiunii traficului“, a completat arhitectul Bogoescu.

El a adăugat că acest proiect va fi începutul unei transformări radicale a zonei Sf. Andrei în sensul transformării zonei dintr-o „mahala“ într-o zonă metropolitană.

„Proiectul este începutul unui larg proces care va cuprinde o regenerare a întregii zone, de undeva trebuie început, şi acesta este trendul normal pe care îl urmează orice transformare într-un oraş european“, a conchis arhitectul Bogoescu.

Investiţie de 335 milioane euro

În vara acestui an, Iulius Management Center a anunţat că proiectul de extindere a ansamblului Palas înseamnă o investiţie de 335 milioane euro.

„Proiectul de regenerare urbană va consolida motorul de creştere economică generat de ansamblul Palas şi va include noi funcţiuni office, – care vor crea 10.000 de locuri de muncă – , soluţii de fluidizare a traficului, noi accese auto şi pietonale, 1.500 de noi locuri de parcare, opţiuni de petrecere a timpului liber, zone verzi, destinaţii de promenadă şi relaxare“, se preciza într-un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, sunt prevăzute investiţii majore în infrastructură prin realizarea de noi artere, auto şi pietonale şi modernizarea celor existente.

„Odată cu noul proiect, compania Iulius va amenaja şi conserva ruinele Curţii Domneşti situate între Palas Mall şi aripa de est a Palatului Culturii, descoperite în anii 1960“, se mai preciza în comunicat.

Comentarii