Judecător corupt despre un coleg: „L-am învăţat să mănânce pâine“

EXCLUSIV: Interceptări telefonice explozive – Iată una din feţele putregaiului din Justiţia ieşeană!

luni, 03 iulie 2017, 01:50
4 MIN
 EXCLUSIV: Interceptări telefonice explozive – Iată una din feţele putregaiului din Justiţia ieşeană!

Stenograme explozive, ţinute la secret, au fost obţinute de „Ziarul de Iaşi“ din dosarul în care fostul şef al Judecătoriei Paşcani a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce a fost nevoit să recunoască mita luată. Magistratul Viorel Maftei se lăuda în faţa unor ţigani din clanul Nunucă că ar avea un ascendent asupra judecătorului ieşean de Curte de Apel Dan Anton, acum cercetat şi suspendat pentru corupţie, al cărui şef Maftei fusese în trecut: „Eu l-am învăţat să trăiască în viaţă, să mănânce pâine“

Interceptări incredibile obţinute de „Ziarul de Iaşi“ din dosarul în care un judecător pensionar a recunoscut că a primit mită. Fostul preşedinte al Judecătoriei Paşcani, Vasile Maftei, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, el semnând un acord de recunoaştere a vinovăţiei. La câteva săptămâni după ce a fost condamnat, magistraţii ieşeni au publicat şi motivarea sentinţei, în acest document fiind inserate şi stenograme ale unor discuţii pe care Maftei le-ar fi avut cu persoanele de etnie romă de la care a primit mită, reprezentată în bani, dar şi în curcani. Viorel Maftei a fost, în trecut, şef pe linie profesională al judecătorului Dan Anton, care în prezent a ajuns la Curtea de Apel Iaşi, însă este suspendat după ce a fost trimis în judecată. Maftei a ajuns în vizorul legii după ce s-a înţeles cu membrii unui clan ţigănesc din Moţca să intermedieze o presupusă mită pentru Anton, în schimbul unei decizii de eliberare a doi romi. Judecătorul Anton a fost găsit nevinovat de procurori în acest dosar (el fiind cercetat în alte cauze, în care a fost şi reţinut), însă numele său apare în dosar, inclusiv într-un pasaj în care se precizează că s-ar fi întâlnit cu Maftei şi cu romii mituitori.

Maftei despre fostul subordonat Anton: „El tot «Şefu’» îmi spune“

În motivarea judecătorilor se menţionează că membrii familiei ţigăneşti Nunucă, cunoscută în zona Moţca, erau dispuşi să oferă 200.000 de lei pentru eliberarea din penitenciar a două dintre rudele lor din clan. O contestaţie în anulare fusese emisă în acest sens, la nivelul anului 2015, ea urmând să fie judecată de Dan Anton. Pentru a ajunge la judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi, romii au mers mai întâi la judecătorul din Paşcani Viorel Maftei, acesta arătându-se dispus să intermedieze presupusa şpagă. „Relevant cu privire la influenţa pe care acesta o putea exercita asupra numitului Anton Dan este faptul că cei doi au lucrat împreună la începutul carierei, în cadrul Judecătoriei Paşcani, Maftei Vasile fiind preşedintele Judecătoriei. Mai mult decât atât, inculpatul Maftei Vasile a afirmat, în discuţiile cu membrii grupului infracţional organizat, despre Anton Dan: «Eu l-am învăţat să trăiască în viaţă, să mănânce pâine!» precum şi: „De când eu eram şeful lui, el tot şefu’ îmi spune! Şefu’, nu am ce să fac că eşti tu! Că, dacă era altcineva, nici nu discutam!“, se arată în motivare. În acelaşi document se precizează că unul dintre romii care se aştepta să fie eliberat ar fi spus despre judecătorul ieşean că, „dacă nici ăsta nu mă scoate, cine să mă scoată?!“

A fost informat Anton că eurmărit sau nu a vrut să se complice?

Viorel Maftei s-a întâlnit cu Dan Anton, în 2015, însă acesta din urmă, în mod surprinzător pentru toţi, i-ar fi spus că nu este interesat de propunere. Mai mult, vedem cum, iată, fostul elev îşi învaţă acum „profesorul“. Potrivit motivării menţionate, motivul refuzului lui Anton ar fi fost: „Inculpatul Maftei Vasile i-a transmis lui Anton Dan că este vorba despre o contestaţie în anulare, acesta din urmă spunând că acestea se resping de obicei, şi să nu se complice cu «ţiganii» întrucât sunt periculoşi. La finalizarea întâlnirii, înainte de a ieşi din restaurantul Coroana (n.r. – situat între Paşcani şi Iaşi, pe drumul european, lângă Târgu Frumos), judecătorul Anton Dan s-a deplasat la masa inculpaţilor Nunucă şi a dat mâna cu aceştia“, se mai arată în motivare.Dacă în acest dosar Dan Anton a fost găsit nevinovat, într-un altul, instrumentat de DNA, judecătorul a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, fapte asimilate celor de corupţie, dar şi infracţiuni privind viaţa privată.

 

 

Comentarii