anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

EXCLUSIV Spitalul „Sf. Spiridon”, pus la plată de CJAS în cazul şefei de secţie care şi-a internat părinţii cu anii. Ce a descoperit corpul de control?

GALERIE
solovastru
 • solovastru
- +

„Ziarul de Iaşi” a reuşit să obţină concluziile din cadrul anchetei desfăşurate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi (CJAS) în cazul medicului ieşean Laura Gheucă-Solovăstru, care şi-a ţinut părinţii internaţi în spital în ultimii ani.

 Raportul arată clar că bugetul spitalului a fost prejudiciat, că motivele pentru internare nu se justificau din documentele medicale existente şi că afecţiunile pacienţilor trebuiau tratate în cu totul alte clinici, nu la Dermatologie.

Durata medie de spitalizare la Dermatologie - 6,17 zile. Părinţii medicului, zeci de zile pe tură

Acţiunea de control a fost derulată de către CJAS Iaşi pentru perioada mai 2018 – noiembrie 2022. „Corpul de control a CAS Iaşi a constatat nerespectarea criteriilor de internare pentru multe dintre internările acestor pacienţi, cele mai multe dintre spitalizări fiind raportate ca fiind urgenţă medico-chirurgicală sau afecţiuni pentru care diagnosticul şi/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu sau spitalizare de zi”, se precizează în concluziile raportului întocmit.

Astfel, concluziile acţiunii de control arată, pe lângă nerespectarea criteriilor de internare, şi că cei doi pacienţi au fost internaţi de multe ori ca urgenţe, deşi unele afecţiuni de care aceştia suferă nici nu sunt tratabile în Clinica de Dermatologie, iar durata medie de spitalizare era cu mult depăşită.

„Cei doi pacienţi au fost internaţi în perioada mai 2018 – octombrie 2022 cu multiple episoade de spitalizare ce depăşesc durata medie de spitalizare prevăzută de legislaţia în vigoare. Pentru secţia de dermatologie durata medie de spitalizare este de 6,17 zile, potrivit Anexei 25 la Normele Metodologice, iar durata medie de spitalizare pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf.Spiridon» Iaşi este de 6,5 zile, potrivit Anexei 23A la Normele Metodologice”, au precizat reprezentanţii CJAS Iaşi.

Reamintim că părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile în perioada 2016 – 2022. Datele spitalului arată că Nicolae Solovăstru a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de 2-3 zile una faţă de cealaltă.

Şi mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022, Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând în total 302 zile.

Reprezentanţii CJAS au explicat că multe dintre deciziile de internare pentru cei doi pacienţi nu respectă mai mulţi factori care trebuie avuţi în vedere, cum ar fi: severitatea semnelor şi simptomelor prezentate de pacienţi, predictibilitatea medicală a unei evoluţii negative nedorite a pacienţilor, nevoia pentru şi disponibilitatea analizelor/investigaţiilor diagnostice, dar şi epuizarea resurselor diagnostice şi terapeutice în celelalte domenii de asistenţă medicală.

Internaţi pentru afecţiuni care nu sunt tratabile la Dermatologie

Cei de la CJAS au mai descoperit că în foile de obervaţie ale pacienţilor erau menţionate atât diagnosticul principal cât şi diagnostice secundare, unele afecţiuni nefiind tratabile în Clinica de Dermatologie. De asemenea, pentru fiecare foaie de observaţie verificată există ataşate deconturi de cheltuieli, acestea fiind cu mult depăşite faţă de ceea ce a decontat CJAS.

„Decontul de cheltuieli privind toate cheltuielile efective suportate de spital, pentru fiecare spitalizare în parte depăşesc cu mult suma decontată de către CAS Iaşi pentru aceste servicii medicale. Pacienţii sunt persoane vârstnice, cu multiple afecţiuni asociate, pentru care ar fi putut fi internaţi în alte secţii /spitale de specialitate (cronici)”, se mai precizează în raport.

Un alt aspect remarcat de cei de la CJAS este că pentru aceşti pacienţi nu au fost prescrise reţete la externare şi nici nu au fost eliberate medicamente din farmaciile cu circuit deschis, ceea ce este atipic pentru un pacient care a figurat internat ca o urgenţă şi a avut nevoie de îngrijiri de specialitate.

„Pentru tipul de internare în urgenţă pentru unele dintre foile de observaţie este raportat eronat ca tip de internare în urgenţă. Sunt efectuate internări de spitalizare continuă nejustificate ce puteau fi tratate în spitalizare de zi în raport cu diagnosticul principal raportat în majoritatea FOCG-urilor (Foaie de Observaţie Clinică Generală -n.r.) şi a Listei afecţiunilor medicale caz rezolvat medical în spitalizare de zi prevăzută în Anexa 22”, sunt alte două concluzii ale controlului CJAS.

Prejudiciu decontat de CJAS: minimum 10.000 de euro. Cel real, un mister

Sumele decontate prin CJAS pentru serviciile medicale care au fost acordate celor doi pacienţi sunt în valoare totală de 57.170,88 lei, din care: 40.011,48 lei pentru tatăl medicului şi 17.159,40 lei pentru mama acesteia. Au fost verificate 19 foi de observaţie ale unui pacient, respectiv 11 foi de observaţie ale celuilalt pacient.

În urma acţiunii de control, CJAS Iaşi a impus măsuri de recuperare a sumei de 13.189,92 lei de la Spitalul Sf. Spiridon, din care: 8.417,77 lei pentru Nicolae Solovăstru şi 4.772,15 lei pentru Rodica Solovăstru.

„Suma imputată reprezintă contravaloarea serviciilor medicale pentru care asiguraţii nu erau în drept şi nu erau îndeplinite condiţiile pentru a beneficia de aceste servicii medicale la momentul internării, potrivit cap.V, art.5, lit.g din contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti”, au concluzionat cei de la CJAS.

Sursele „Ziarul de Iaşi” din unitatea medicală vorbesc însă de un prejudiciu mult mai mare, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care spitalul a cerut o evaluare externă pentru a putea determina prejudiciul real. Faţă de cei circa 57.000 de lei decontaţi de la CJAS, contribuţia spitalului ar fi de câteva ori mai mare, explică sursele noastre.

Raportul de control a fost trimis pe 16 noiembrie şi către Spitalul Sf. Spiridon şi poate fi contestat în termen de 30 de zile de către conducerea unităţii medicale. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.