De Business

Punem punctul pe știi

Executorii judecătoreşti au primit mână liberă să-i confişte maşinile unuia dintre cei mai mari transportatori de cereale din judeţ

Agro Trade Invest SRL nu a mai plătit ratele către BT Leasing Transilvania IFN din martie 2020.

luni, 28 martie 2022, 01:50
2 MIN
 Executorii judecătoreşti au primit mână liberă să-i confişte maşinile unuia dintre cei mai mari transportatori de cereale din judeţ

Magistraţii Judecătoriei Iaşi au dat mînă liberă unor executori judecătoreşti să intre în sediul Agro Trade Invest SRL pentru ridicarea mai multor vehicule, achiziţionate de firmă în leasing, prin BT Leasing Transilvania IFN, dar neplătite în totalitate. Cinci camioane cu semi-remorcă, trei semiremorci basculante pentru transportul cerealelor şi un autovehicul marca Volkswagen Amarok urmează să fie ridicate de executorii care au motivat că debitoarea “refuză să-si îndeplinească de bunăvoie obligaţia de a achita creditoarei BT Leasing Transilvania IFN suma de 1.345.250,62 lei. 

Potrivit articolului 680 din Codul de Procedură Civilă, „în vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice”, respectiv „în cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătoreşti, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, depusă odată cu cererea de încuviinţare a executării silite ori pe cale separată, instanţa competentă va autoriza intrarea în locurile menţionate la alin.1.”.

Agro Trade Invest a încheiat mai multe contracte de leasing pentru aceste vehicule, în perioada 2016-2017 dar, de la declanşarea pandemiei de COVID19, nu a mai plătit ratele pentru aceste bunuri. Astfel, firma de leasing are de recuperat ratele din perioada martie 2020 – mai 2021, plus penalizări, dobânzi, comisioane şi asigurări – în total 1.321.736,17 lei. La această sumă, s-au adăugat şi cheltuielile de executare silită, adică alte 23.514 lei. “Unul dintre cei mai mari transportatori de cereale din Iasi a ajuns sarac lipit pământului” titrau ziarele ieşene în 2013-2014, referindu-se la Vasile Prochipiuc, pe atunci asociat, alături de soţia lui, Elena Prochipiuc şi administrator al Val Sylv SRL.

Prochipiuc a contractat în 2008 un credit de 328.000 franci elveţieni de la Volksbank, dar nu a reuşit să plătească creditul. În 2012, s-a înregistrat falimentul firmei Val Sylv SRL, iar pentru recuperarea datoriilor, banca a trecut la executarea averii celor doi soţi şi, în ianuarie 2014, a scos la vânzare casa acestora, de pe strada Fântânilor, o vilă compusă din demisol, parter şi etaj. Vila şi terenul pe care a fost construită au fost evaluate la 441.000 de lei. În 2013, Vasile Prochipiuc a înfiinţat o nouă firmă, cu acelaşi obiect de activitate ca şi cea abia radiată, “Transporturi rutiere de mărfuri”.

La aceasta, unicul acţionar este Ştefăniţă Prochipiuc (fiul), iar Vasile Prochipiuc este administrator. Familia Prochipiuc se confruntă însă şi cu noua firmă cu o situaţie asemănătoare: banca îl execută silit, de data aceasta prin preluarea vehiculelor a căror plată în leasing nu s-a realizat. 

 

 

Comentarii