Final cu „happy end“ al unuia dintre cele mai vechi dosare de corupţie din Iași

miercuri, 25 octombrie 2017, 01:57
2 MIN
 Final cu „happy end“ al unuia dintre cele mai vechi dosare de corupţie din Iași

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au pus punct unuia dintre cele mai vechi dosare de corupţie de pe rolul justiţiei ieşene.

Primarul comunei Sireţel, Gheorghe Ancuţa, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, după ce în primă instanţă a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Ancuţa a fost găsit vinovat doar pentru abuz în serviciu, deşi fusese trimis în judecată şi pentru luare de mită.

Trei ani de închisoare cu suspendare a primit şi Gheorghe Constantinescu, funcţionar în cadrul Primăriei Sireţel. Ceilalţi inculpaţi din dosar au fost achitaţi. Decizia este definitivă.

Potrivit DNA, în luna octombrie a anului 2007, în calitate de primar, Gheorghe Ancuţa ar fi încheiat în mod ilegal un contract de lucrări cu administratorul Neculai Lupu. Acel contract se referea la executarea lucrării „Pod şi podeţe pe drumurile comunale DC149 şi DS159 în comuna Sireţel, judeţul Iaşi“. Anchetatorii au menţionat că la trucarea licitaţiei privind atribuirea contractului ar fi participat şi Gheorghe Constantinescu, care avea calitatea de preşedinte al comisiei.

„Ofertele financiare ale SC Aprodex SRL depăşeau valoarea estimată a contractului şi valoarea devizului general. Acest lucru a fost posibil şi prin faptul că inculpaţii Constantinescu Gheorghe şi Hanganu Petru ar fi falsificat mai multe acte ce făceau parte din documentaţia aferentă contractului de achiziţie publică (respectiv procesul verbal de deschidere a ofertelor, raportul de evaluare, liste de verificare a conformităţii administrative etc.). De asemenea, inculpatul Constantinescu Gheorghe a depus la autoritatea contractantă (Consiliul local Sireţel) şi a transmis spre publicare în sistemul electronic al licitaţiilor anunţul de atribuire a acestui contract în care a consemnat date nereale în scopul de a ascunde câştigarea licitaţiei de către firma inculpatului Lupu Neculai“, au menţionat procurorii DNA.

Anchetatorii au mai precizat că, în timpul derulării contractului, pentru a suplimenta valoarea finanţării, Neculai Lupu i-a dat cu titlu de mită lui Gheorghe Ancuţa un microbuz în valoare de 144.927 de lei.

Comentarii