De Business

Punem punctul pe știi

Firma din Iaşi a celui mai bogat om din lume, egalată la eficienţă de o firmă locală

luni, 21 ianuarie 2019, 03:00
10 MIN
 Firma din Iaşi a celui mai bogat om din lume, egalată la eficienţă de o firmă locală

Angajaţii Amazon Iaşi şi cei ai Gemini CAD Systems realizează aproape aceeaşi cifră de afaceri pe cap de salariat. Conform ultimelor cifre disponibile din 2017, prima are un indicator de 41.371 euro per persoană, iar cea de a doua de 41.189 euro. În total, în Iaşi sunt înregistrate 546 de firme de IT. Cele cu capital local realizează 20% din afacerile totale, iar cele străine restul.

Cea mai nouă şi mai prosperă acti­vitate economică din Iaşi, cunoscută ca şi „industria fără fum“, învârte anual afaceri de sute de mi­lioane de euro şi oferă locuri de muncă pentru cel puţin 10.000 de oameni. Media salariilor din domeniu se învârte în jurul a 7.000 de lei/lună, stârnind invidia celorlalte categorii de angajaţi din mediul privat. Interesant este faptul că din cifra totală de afa­ceri a firmelor de IT cu sediul social în judeţul nostru, 80% vine de la firmele cu capital străin, iar restul de la cele cu capital autohton. Pentru a vedea ce afaceri au cele mai mari firme cu sediul social la noi în judeţ, am făcut o analiză incitantă pe baza cifrelor de afaceri, a numărului de angajaţi şi a indicatorului de eficienţă a muncii.

Astfel, cea mai mare firmă cu capital străin, înregistrată cu sediul social la noi în judeţ, Amazon, are o eficienţă aproximativ egală cu cea a celei mai mari firme de IT din judeţ cu capital local, Gemini CAD Systems. Conform ultimelor bilanţuri declarate la ANAF, prima avea în 2017 un număr de 846 de angajaţi iar Gemini CAD Systems un număr de 95 de angajaţi. Dacă împărţim cifra de afaceri a firmelor la numă­rul de angajaţi, rezultă 41.371 de euro pe cap de angajat la Amazon şi 41.189 de euro per salariat la Gemini CAD Systems. După cum se poate vedea, cele două firme de IT sunt aproape egale la capitolul eficienţă a muncii.

„Ne bazăm pe inovaţie“

„Faptul că ne bazăm pe inovaţie contează mult. Gemini CAD Systems dezvoltă tehnologie proprie, care implică dezvoltare de software şi echipamente pentru industria materialelor flexibile. Ca să fim competitivi pe pia­ţa globală, derulăm programe de cercetare în care implicăm colegi specializaţi în programare, algoritmică, mecatronică. În felul acesta, putem dezvolta produse cu valoare adăugată mare. IT-ul va fi în continuare cea mai dinamică industrie din Iaşi. Ritmul de dezvoltare depinde de mai mulţi factori. E de văzut cum evoluează mediul economic şi ce planuri de dezvoltare a infrastructurii vor fi pe plan local. Dincolo de ce vor face multinaţionalele, preconizăm o dezvoltare puternică a companiilor IT cu capital ieşean. Suntem siguri că unii oameni care fac acum performanţă în companii mari se vor îndrepta către zona de start-up-uri, ceea ce va face şi mai interesant mediul IT de la noi“, a declarat Mihai Mocanu, director marketing Gemini CAD Systems Iaşi.

Din totalul de 546 de firme de IT înregistrate cu capitalul social în judeţ, 67 sunt cu capital străin. Puţine am spune, însă trebuie să ne gândim că acestea din urmă au realizat în 2017 circa 80% din cifra totală de afaceri, adică nu mai puţin de 594 de mi­lioane de lei. Pentru o analiză mai clară, am făcut un top 10  al firmelor cu capital străin şi un top 10 al celor cu capital românesc. Observăm astfel că primele 10 firme străine care au sedii în judeţul Iaşi învârt afaceri de 382,5 milioane de lei.

Amazon, Ness şi Centric, cei trei giganţi în IT de la Iaşi

Prima în top este Amazon Development Center SRL, cu o cifră de afaceri declarată de 155,6 milioane de lei (35 de milioane de euro) şi un număr de 846 de angajaţi. Între timp numărul a ajuns în 2019 la 1.300 de angajaţi. Gigantul american Amazon este cel mai puternic retailer online, prezent pe piaţa din Româ­nia de 13 ani, sediul de la Iaşi ocupându-se cu prelucrarea datelor şi administrarea paginilor web. Compania aparţine miliardarului Jeff Bezos, devenit, la cei 54 de ani ai săi, cel mai bogat om al planetei. Acesta este şi mai mediatizat pe internet şi la televiziuni în ultimele zile din cauza divorţului său.

Pe locul doi se află Ness România SRL, cu 64,4 milioane de lei cifră de afaceri şi un număr de 321 de angajati. Ness Digital Engineering este unul dintre cei mai importanţi furnizori globali de servicii IT şi se află la Iaşi de aproape 6 ani. Centrul de Dezvoltare Ness de la Iaşi este situat, din anul 2012, în clădirea de birouri United Business Center 2 (UBC 2) a ansamblului mixt Palas, iar de anul trecut, compania s-a extins şi la Timişoara în ansamblul Openville. Ness proiectează şi dezvoltă platforme digitale şi soluţii software care ajută organizaţiile să îşi atragă clienţii, să îşi diferenţieze brandurile şi să îşi stimuleze creşterea veniturilor.

Pe locul al treilea se află Centric IT Solution, cu afaceri la Iaşi de 46,3 milioane de lei şi un număr de 253 de angajaţi. Compania olandeză este furnizor mondial de soluţii software şi este prezentă în componenta office a ansamblului urbanistic tot din anul 2012.

Următoarele firme cu capital străin din judeţul Iaşi sunt: Basware SRL (27,9 milioane de lei cifră de afaceri şi un număr de 221 de angajaţi), Mind Software SRL (27,7 milioane de lei cifră de afaceri şi 199 angajaţi), Levi 9 global Sourcing Balkan (18,3 milioane de lei cifră de afaceri şi 119 angajaţi), Silicon Service SRL (11,9 milioane de lei cifră de afaceri şi 61 de angajaţi), Travel Tech SRL (10,7 milioane de lei cifră de afaceri şi un număr de 40 de angajaţi) şi Mambu Tech SRL (9,8 milioane de lei cifră de afaceri şi 50 de angajaţi).

Cum arată topul firmelor locale

Continuăm analiza cu primele 10 firme cu capital românesc, care au afaceri totale de 87,2 milioane de lei şi un număr de 346 de angajaţi. În capul listei se află Gemini CAD Systems, cu o cifră de afaceri de 18 milioane de lei (3,9 milioane de euro) şi un număr de 95 de angajaţi, date raportate pe anul 2017. În prezent, firma confirmă un număr de 110 an­gajaţi. Compania ieşeană Gemini CAD Sys­tems este deţinută de antreprenorii Traian Luca şi Mihai Mitrică şi are activităţi în cer­cetarea, dezvoltarea şi implementarea de software, echipamente industriale şi workflow-uri pentru companii care lucrează cu materiale flexibile, din industriile: textilă, mobilă sau auto. Se află pe piaţă din 2004 şi a pornit cu doar doi angajaţi, primul produs fiind un sistem de  proiectare pe calculator a modelelor în industria textilă. Ulterior şi-a diversificat activitatea, lucrând şi la alte produse software. Întrebat dacă există diferenţe salariale între o multinaţională ori o firmă cu capital româ­nesc, reprezentantul Gemini CAD Systems ne-a declarat că:

„Diferenţe salariale nu prea există. Şi companiile româneşti oferă acum pachete de beneficii la acelaşi nivel. Există companii din ambele zone care fac produse proprii sau outsourcing. Deosebirile ţin mai mult de dimensiune şi de cultură organizaţională. Multinaţionalele sunt de obicei mai rigide, unde totul e hiper-procedurizat, cu bunele şi relele sale. Companiile româneşti sunt mai flexibile. Ideile angajaţilor sunt mai uşor auzite în dezvoltarea unui produs sau îmbu­nă­tăţirea unui proces“, a mai precizat acesta.

Compania are în portofoliu peste 16.000 de clienţi şi este prezentă în peste 38 de ţări ale lumii. Pe locul al doilea se află RomSoft SRL, cu afaceri pe 2017 de 11,9 milioane de lei şi 76 de angajaţi. În prezent numărul a ajuns la 107 şi creşte cu 20% în fiecare an, conform reprezentanţilor firmei. Cel care a pus bazele firmei este antreprenorul Dorin Cristea, acesta extinzându-şi operaţiu­nile în străinătate, pe segmentul aplicaţiilor destinate sistemului medical. Din anul 2001, când a fost fondată compania, afacerile derulate de RomSoft au crescut constant, fiind una dintre reprezentantele de seamă ale capitalului autohton într-o piaţă locală dominată de multinaţionale.

„Ei trăiesc în Evul Mediu“

Despre ce produce în prezent firma ne vorbeşte chiar patronul ei. „În spaţiul pe care îl avem închiriat în Tudor mai avem spaţiu pentru 15-20 de oameni. Jumătate dintre ei lucrează software pe industria medicală, iar cealaltă jumătate lucrează pentru un client, o firmă care face un program care se ataşează la Power Point la Microsoft. Cred că prin faptul că avem un singur sediu aici, oferim angajaţilor siguranţa locului de muncă, adică o multinaţională pleacă, noi rămânem. Personal cred că piaţa de IT va creşte în Iaşi dar va fi limitată la un moment dat de lipsa oamenilor. Necesarul pe an în Iaşi este de 2.000 de IT-işti, iar universităţile nu produc mai mult de 700. Şi nici nu vor scoate mai mult pentru că ei trăiesc în Evul Mediu. Dar nu mai suntem supăraţi, situaţia asta se găseşte şi în alte ţări“, povesteşte Dorin Cristea, adăugând faptul că din acest motiv au luat naştere şcolile de IT, care scot şi oameni pentru zona de mijloc.

„Cei care ies de pe băncile facultăţii sunt toţi ingineri. Avem nevoie şi de asistenţi dar programatorii sunt reticenţi la acest aspect. Încerc să-i conving cu faptul că există multă biorocraţie şi că au nevoie de ei“, mai adaugă Dorin, dând e­xem­plu Canada, unde sunt şcoli de specializa­te, iar firmele îşi iau de acolo specialiştii.

Întrebat dacă concurenţa multinaţionalelor e fair play în ceea ce priveşte salariile acesta subliniază un aspect destul de interesant. „Un tânăr se duce prima dată la o firmă mare, că i se pare extraordinară. Stă câţiva ani şi nu-i mai trebuie! La multinaţionale scot untul din ei. Fiecare programator e o mică stea, dar acolo e un muncitor pierdut într-un angrenaj. Vorbim de generaţia millennials, care vrea apreciere, ori într-o corporaţie nu stă nimeni să-ţi dea atenţie. Nu au venit nici cu salarii foarte mari să strice piaţa. Este loc pentru toată lumea“, a mai declarat Dorin Cristea.

Pe locul al treilea se află TH Junior SRL, o firmă dezvoltatoare de software de gestiune şi contabilitate, aflată pe piaţă din Iaşi de 19 ani. Aceasta face parte din grupul de firme TH, care a lansat pe piaţă brandul WinMentor. Mihai Harpa, de meserie inginer mecanic, este cel care a pus bazele acestui program care ajută astăzi contabilii din toată ţara.

Piaţa este mult mai mare

Următoarele locuri în top 10 firme cu capital românesc sunt ocupate de: I.Q. Plus SRL (6,7 milioane de lei şi 7 angajaţi), Falcon Trading (6,7 milioane de lei), Boxador Labs (6,5 milioane de lei şi 14 angajaţi), Inovate Informational Tehnology SRL (5,3 milioane de lei şi 18 angajaţi), Artis Design Invest­ments SRL (4,2 milioane de lei şi 16 angajaţi), Melystar SRL (4 milioane de lei şi 50 de angajaţi) şi Vezuvian SRL (3,9 milioane de lei şi 26 angajaţi).

Menţionăm faptul că am selectat spre analiză firmele de IT care au CAEN-urile: „Fabricarea calculatoarelor şi a echipamentelor periferi­ce“, „Fabricarea echipamentelor de co­municaţii“, „Activităţi de editare a altor produse software“, „Activităţi de reali­zare a soft-ului la comanda (software orientat client)“ şi „Prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe“.

La alte categorii de CAN-uri, cum ar fi  „Activitati de consultanţă în tehnologia informaţiei“ sau „Activităţi de telecomunicaţii prin satelit“ am identificat multe firme de videochat, firme de taximetrie şi din alte domenii care nu au nicio legătură cu IT-ul, aşa că nu le-am mai luat în calcul.

În judeţ există mai multe sedii de firme, însă nici pe acestea nu le-am trecut în tabelul nostru, deoarece: „Mai sunt punctele de lucru ale altor firme, din alte judeţe, dar acelea raportează cifra de afaceri pe total firmă în judeţul de unde provin ele“, a explicat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Exemplu este compania Continental, una din cele mai mari, care este înregistrată fiscal în judeţul Timiş, unde a raportat pe 2017 nu mai puţin de  4,1 miliarde de lei la cifra de afaceri. Conform analizei noastre, cele 546 de firme de IT cu sediul la noi în judeţ împart un tort de 730,7 milioane de lei, însă numai 136 de milioane de lei vin de la firmele cu capital românesc, restul de la cele cu capital străin. Dacă este să luăm în calcul şi afacerile filialelor, total ar sări cu siguranţă de un miliard de lei.

Comentarii