Focarul COVID de la Spitalul Paşcani se extinde. Cei mai ”periculoși” sunt asimptomaticii

miercuri, 29 aprilie 2020, 01:56
3 MIN
 Focarul COVID de la Spitalul Paşcani se extinde. Cei mai ”periculoși” sunt asimptomaticii

Iaşul continuă să fie la jumătatea clasamentului pe ţară în ceea ce priveşte numărul infectaţilor cu SARS CoV2, dar şi rata de mortalitate. Ieri, 237 de persoane erau declarate infectate, 14 decedate, 63 de persoane vindecate, 419 se aflau în carantină, iar 1.734 erau autoizolate la domiciliu, majoritatea dintre acestea fiind „contacţi“ comunitari. 

În acelaşi timp, focarul de la Spitalul din Paşcani se extinde, iar specialiştii atrag atenţia asupra numărului de persoane asimptomatice, care nu prezintă un pericol pentru ei, ci pentru cei din jur.

Încă trei angajaţi infectaţi cu SARS CoV2 la Paşcani

Situaţie alarmantă la Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani, unde numărul angajaţilor depistaţi pozitiv este în creştere. În urmă cu două zile, au fost transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi alţi trei angajaţi, după ce rezultatul testelor a fost pozitiv. Este vorba despre un brancardier din Compartimentul de Primiri Urgenţe, o asistentă şi o infirmieră, ambele de la Secţia de Chirurgie. Toţi trei fac parte din lotul angajaţilor care au fost testaţi duminică. La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a ajuns şi un pacient internat la Paşcani şi care era în aşteptarea rezultatului testului. De la începutul pandemiei şi până acum, la nivelul unităţii medicale au fost depistaţi pozitiv patru medici, cinci asistente medicale, şapte infirmiere, un brancardier şi trei angajaţi ai compartimentului administrativ.

Amintim că cea mai afectată secţie este până acum cea de Îngrijiri Paliative, unde mai multe cadre medicale, dar şi 10 pacienţi au fost infectaţi cu SARS CoV2. Unul dintre pacienţi, din păcate, a decedat.

Veteranul asiptomaticilor internaţi are 47 de zile de „închisoare COVID19“

Creşterea numărului de cazuri este una lentă deocamdată, spun specialiştii, vârful urmând să se vadă în aceste zile. În acelaşi timp, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra numărului mare de asimptomatici care au o stare de sănătate foarte bună, dar care îi pot infecta pe cei apropiaţi lor sau pentru cei cu care interacţionează. De aceea, spun medicii, aceştia trebuie să stea izolaţi şi să urmeze tratamentul până când testele confirmă faptul că sunt negative din punct de vedere al bolii. „Asimptomaticii rămân problema, dar nu din punct de vedere medical, ci din punct de vedere al susţinerii psihologice a lor. Avem trei psihologi care ţin legătura cu ei în permanenţă. Ieri, la vizită, am stat de vorbă cu şapte pacienţi şi le-am explicat motivul pentru care se află în continuare în spital deşi starea lor de sănătate este bună. Veteranul secţiei este un tânăr, foarte bine documentat din punct de vedere al bolii, şi care se află la 47 de zile de internare. Din păcate, în cazul său, până acum, testele au fost pozitive“, a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Aproximativ 20% dintre pacienţii depistaţi pozitiv până acum la testarea SARS CoV2 şi care au fost sau mai sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase sunt asimptomatici.

Comentarii