anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Folosirea excesivă a dispozitivelor electronice afectează sănătatea mentală

GALERIE
sanatate mintala, dispozitive electronice
 • sanatate mintala, dispozitive electronice
- +

Cu cât te uiți mai mult la TV sau stai mai mult la calculator, ca să muncești sau ca să te joci, cu atât vei avea mai multe simptome de depresie și anxietate, vei consuma mai mult alcool și vei fuma mai mult, arată un nou studiu. Specialiștii spun că sănătatea mintală poate fi afectată de timpul petrecut la TV sau la calculator. 

Într-un studiu publicat în jurnalul Addiction Biology, cercetătorii au descoperit asocieri semnificative între utilizarea dispozitivelor electronice și semnele de depresie și anxietate, precum și fumatul și consumul de alcool. Ei au descoperit, de asemenea, anumite variante genetice care au fost legate de aceste trăsături. „Odată cu utilizarea tot mai mare a dispozitivelor electronice, s-a acordat mai multă atenție explorării impactului acestora asupra sănătății umane. Studiul nostru a explorat potențiala asociere dintre utilizarea dispozitivelor electronice și sănătatea mintală, folosind studii observaționale și genetice“, au notat cercetătorii. Studiul a inclus date despre mii de indivizi din baza de date Biobank din Marea Britanie.

Trei indicatori ai utilizării dispozitivelor electronice au fost incluși în studiu: vizionarea la televizor, utilizarea computerului și jucatul pe computer. Un model de regresie liniară a fost utilizat pentru a evalua asocierile dintre trăsăturile mintale comune și utilizarea dispozitivelor electronice. Ulterior, un studiu de interacțiune genă-mediu la nivelul genomului (GWEIS) a fost efectuat de PLINK2.0, pentru a estima efectele de interacțiune ale genelor și utilizării dispozitivelor electronice asupra riscurilor celor patru trăsături mintale. „Au fost observate asocieri semnificative între vizionarea la televizor și trăsăturile mintale, inclusiv scorul de anxietate, scorul depresiei, fumatul. Într-o măsură oarecum similară, și utilizarea computerului pare să fie asociată cu scorul de anxietate, scorul depresiei și fumatul. De asemenea, s-a constatat că jocul pe computer este asociat cu scorul de anxietate, scorul depresiei, fumatul și consumul de alcool“, se arată în studiu. Potrivit autorilor, concluziile studiului sugerează că reducerea timpului petrecut utilizând dispozitive electronice poate ajuta la reducerea poverii sănătății mintale. „Rezultatele noastre observaționale au arătat că, cu cât petrec mai mult timp la televizor, la utilizarea computerului și pentru a se juca, cu atât se confruntă cu mai multe simptome de anxietate și depresie și un consum mai mare de alcool și fumat“, au notat ei în studiu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.