Fost primar pus să plătească din buzunar penalităţi la un contract
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Fost primar pus să plătească din buzunar penalităţi la un contract

GALERIE
Constantin Bolohan, cristesti
 • Constantin Bolohan, cristesti
- +

Fostul primar al comunei Cristeşti a fost găsit de judecători bun de plată. Primăria pe care a condus-o până în toamna anului trecut l-a chemat în faţa instanţei pentru a da socoteală de un contract neachitat, care a avut drept consecinţe pagube în bugetul local. Judecătorii păşcăneni au apreciat că trebuie acum să scoată bani din propriul buzunar.

În iunie 2017, între Primăria Cristeşti şi firma Ecomary SRL a fost încheiat un contract având ca obiect servicii de consultanţă în vederea modernizării drumurilor de interes local. Între primărie şi firmă au apărut însă neînţelegeri, care au dus la neplata contractului. În cele din urmă, Ecomary SRL s-a adresat instanţei, în octombrie anul trecut, cerând obligarea primăriei la plata a 10.000 de lei reprezentând debit restant şi 10.900 lei ca penalităţi de întârziere. A aprilie, instanţa a aprobat cererea, cu reducerea uşoară a penalităţilor, până la 10.610 lei. Considerând că penalităţile se datorează exclusiv atitudinii fostului primar, actuala conducere a instituţiei s-a adresat la rându-i instanţei.

În faţa judecătorilor, Constantin Bolohan a precizat că a repartizat sub semnătură facturile emise de Ecomary SRL compartimentului responsabil, contabila şefă trebuind să facă plata. Tergiversarea s-ar fi datorat deci acesteia. Argumentul adus de Bolohan nu a fost acceptat însă de instanţă. Conform Codului administrativ, funcţia de ordonator principal de credite este îndeplinită de primar, nu de contabil. Primarul este deci responsabil direct de neefectuarea plăţilor, indiferent cine avea în atribuţii întocmirea propriu-zisă a documentelor necesare. În situaţia în care contabila nu şi-a îndeplinit atribuţile, primarul putea să o cheme la răspundere. "În ce priveşte pretinsa culpă a contabilului-şef, aspect nedovedit de altfel, instanţa reţine că partea interesată ar putea urmări tragerea la răspundere a persoanei vinovate pe calea unei acţiuni separate. O eventuală îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor contabilului-şef nu poate însă înlătura răspunderea generală a ordonatorului principal de credite, care trebuia să îşi exercite efectiv obligaţia de control faţă de persoanele subordonate", au precizat magistraţii.

Judecătoria Paşcani l-a condamnat pe Bolohan la plata penalităţilor de 10.610 lei. Sentinţa a fost atacată de fostul primar, cazul intrând pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X