Fost primar pus să plătească din buzunar penalităţi la un contract

sâmbătă, 17 iulie 2021, 01:56
2 MIN
 Fost primar pus să plătească din buzunar penalităţi la un contract

Fostul primar al comunei Cristeşti a fost găsit de judecători bun de plată. Primăria pe care a condus-o până în toamna anului trecut l-a chemat în faţa instanţei pentru a da socoteală de un contract neachitat, care a avut drept consecinţe pagube în bugetul local. Judecătorii păşcăneni au apreciat că trebuie acum să scoată bani din propriul buzunar.

În iunie 2017, între Primăria Cristeşti şi firma Ecomary SRL a fost încheiat un contract având ca obiect servicii de consultanţă în vederea modernizării drumurilor de interes local. Între primărie şi firmă au apărut însă neînţelegeri, care au dus la neplata contractului. În cele din urmă, Ecomary SRL s-a adresat instanţei, în octombrie anul trecut, cerând obligarea primăriei la plata a 10.000 de lei reprezentând debit restant şi 10.900 lei ca penalităţi de întârziere. A aprilie, instanţa a aprobat cererea, cu reducerea uşoară a penalităţilor, până la 10.610 lei. Considerând că penalităţile se datorează exclusiv atitudinii fostului primar, actuala conducere a instituţiei s-a adresat la rându-i instanţei.

În faţa judecătorilor, Constantin Bolohan a precizat că a repartizat sub semnătură facturile emise de Ecomary SRL compartimentului responsabil, contabila şefă trebuind să facă plata. Tergiversarea s-ar fi datorat deci acesteia. Argumentul adus de Bolohan nu a fost acceptat însă de instanţă. Conform Codului administrativ, funcţia de ordonator principal de credite este îndeplinită de primar, nu de contabil. Primarul este deci responsabil direct de neefectuarea plăţilor, indiferent cine avea în atribuţii întocmirea propriu-zisă a documentelor necesare. În situaţia în care contabila nu şi-a îndeplinit atribuţile, primarul putea să o cheme la răspundere. "În ce priveşte pretinsa culpă a contabilului-şef, aspect nedovedit de altfel, instanţa reţine că partea interesată ar putea urmări tragerea la răspundere a persoanei vinovate pe calea unei acţiuni separate. O eventuală îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor contabilului-şef nu poate însă înlătura răspunderea generală a ordonatorului principal de credite, care trebuia să îşi exercite efectiv obligaţia de control faţă de persoanele subordonate", au precizat magistraţii.

Judecătoria Paşcani l-a condamnat pe Bolohan la plata penalităţilor de 10.610 lei. Sentinţa a fost atacată de fostul primar, cazul intrând pe rolul Tribunalului. 

Comentarii