FOTO: Cu această imagine, o ieşeancă a cucerit lumea. INTERVIU cu Alecsandra Raluca Drăgoi

marți, 10 februarie 2015, 12:16
5 MIN
 FOTO: Cu această imagine, o ieşeancă a cucerit lumea. INTERVIU cu Alecsandra Raluca Drăgoi

O tânără ieşeancă, Alecsandra Raluca Drăgoi, a câştigat cu o fotografie primul loc la categoria "People" a concursului organizat de National Geographic Traveller.

Imaginea reprezintă un festival de iarnă care a avut loc în Comăneşti, judeţul Bacău.

Daţi CLICK pe imagine. Aceasta este noua poză câştigătoare a Alecsandrei

Alecsandra (foto) locuieşte în Londra, Marea Britanie, unde a absolvit University of Portsmouth. În prezent este masterandă la University of Westminster.

"Am avut întotdeauna curiozitatea să descopăr locuri noi şi să întâlnesc oameni din toată lumea. Prin urmare, Anglia a fost cea mai bună alegere, fiindcă am oportunitatea de a întâlni oameni interesanţi din diferite medii culturale şi etnice", scrie românca pe site-ul său, Alecsandra Raluca Dragoi, unde se regăsesc mai multe informaţii despre ea, cât şi o serie de fotografii ale sale.

Câştigătorul competiţiei va fi anunţat pe 14 februarie, la Telegraph Outdoor Adventure & Travel Show, care va avea loc la Londra.

National Geographic are reputaţia de a fi "epicentrul" celor mai bune lucrări de fotojurnalism din lume.

Performanţa Alecsandrei a fost anunţată în principalele ziare britanice, cum ar fi telegraph.co.uk sau dailymail.co.uk:

Alecsandra Dragoi nu este la primul premiu internaţional. Ea s-a numărat printre câștigătorii ediției 2013 a Sony World Photography Awards.

Cu această ocazie, ea a acordat un scurt interviu Ziarului de Iaşi, pe care vi-l prezentăm mai jos:

1) Care este legatura dintre Alecsandra Dragoi si fotografie?

Legătura între mine și fotografie este foarte strânsă, fiindu-mi întotdeauna alături pe drumul maturizării. A fost alături de mine la bine și la greu, ajutându-mă în anumite momente să arăt ceea ce simțeam și ceea ce nu reușeam sa exprim prin intermediul cuvintelor.
Pasiunea a început la o vârstă fragedă, de la 14 ani. Fiind susținută foarte mult pe acest drum de anumite persoane și fiind înconjurată de persoanele potrivite să îmi deschidă această cale, am continuat să duc cunoștințele în fotografie la un alt stagiu. Drumul a fost lung, reușind să ajung să studiez până în Marea Britanie, moment în care am reușit să îmi duc cariera la o altă etapă, având succes in toata lumea.  

2) Cand surprinzi expresii in imagini, ce conteaza cel mai mult? Emoţia, locul, personajul? Alt raspuns?

 
Emotia, locul, personajul, toate aceste elemente contribuie la imaginea finala. Emotia o construiesc prin conexiunea pe care mi-o creez alaturi de personajul abordat, locul ma ajuta foarte mult in arata contextul imaginii, dar si starea ei, ca in final personajul sa dea viata acelei imagini.

Se poate observa cu usurinta ca din imaginile mele nu lipsesc personajele, o abordare personala, considerand oamenii un element important in ceea ce vreau sa exprim.

3) Care fotografie din portofoliul tau te-a impresionat cel mai mult? De ce?
 
Noi, fotografii, obișnuim să ne iubim fotografiile mai mult decât toți ceilalți, și nu de puține ori confundăm vibrația resimțită în raport cu o stare, întâmplare sau atmosferă pe care le-am trăit la momentul fotografierii. Voi încerca să nu cad în acestă capcană, deși este inevitabil.

Am multe preferate, dar de fiecare dată este loc și de mai bine. Sunt de părere că fotografia preferată încă nu am realizat-o.

Dar, ca să aleg una, aș mentiona cea cu ursul cu care am fost premiata la Sony Awards. Automat, faptul ca aceasta a fost câștigătoare a schimbat viziunea mea asupra acesteia, crescând foarte mult in fața ochilor mei. În această fotografie este vorba de un momentul decisiv, să fii la momentul potrivit și să declanșezi.

Mai mult de atât, este aproape de inima mea, deoarece îmi aduce aminte de Romania, și de poporul meu.

Povestea în schimb nu se termina aici, reușind în anul următor, 2013, să îl reîntâlnesc pe personajul principal al imaginii. Cu acest prilej am continuat să exploatez această tradiție, având sprijinul lui și celorlalți săteni din Dofteana. Imaginile au fost folosite în ultimul proiect pentru facultate, fiind primite foarte bine.

Aceste întâmplări m-au încurajat foarte mult să continui promovarea României, fapt ce va continua foarte mult pe parcursul carierei mele. 

4) Cum obţii imaginile? Le "gandesti" mai intai sau sunt spontane, valorifici momentul pe loc?

Depinde foarte mult de proiectul pe care în realizez, lucrez cu ambele metode. Dacă fotografiez un eveniment, imaginile vor fi spontane, dar dacă lucrez la un anumit proiect și imi doresc să surprind anumite momente, vor fi și ‘gândite’.

În schimb aceasta nu este o regulă scrisă, sunt momente când lucrez și spontan pentru aceste proiecte, totul depinde de ceea ce îmi doresc de la proiect și de la personajele fotografiate.
 
5) Care este imaginea care ti-a adus cele mai mari satisfactii? Exista o imagine care te-a dezamagit?

Ambele imagini de la Sony Awards, cea câștigătoare, “Dansul Ursului” și cea nominalizată, “Fata în Rosu”, au calatorit in toată lumea și au fost publicate peste mări și țări. Mi-au adus multe satisfacții, noi deschideri și mai ales oportunități să mă fac cunoscută. Imaginile continuă să fie publicate chiar dupa doi ani de la câștigare.

Sunt și imagini mai puțin bune, dar nu le consider că m-au dezamăgit. Pur și simplu m-au făcut să învăț mai mult și să repar ceea ce am greșit. Consider orice imagine realizată o lectie care poate fi oricând îmbunătățită. Întotdeauna este loc și de mai bine.
 

Comentarii