FOTO: Trista poveste a unei vechi bisericuţe (monument) din judeţul Iaşi

joi, 18 decembrie 2014, 13:26
1 MIN
 FOTO: Trista poveste a unei vechi bisericuţe (monument) din judeţul Iaşi

La aproximativ cinci kilometri de Spitalul TBC Barnova, se afla un catun care nu are mai mult de 37 de case. Asezarea poarta denumirea de Poiana cu Cetate, sat component al comunei Grajduri. Construit pe hotarul lui Stefan cel Mare, imprejmuit de paduri, catunul adaposteste un monument istoric de o valoare inestimabila.

Undeva in marginea asezarii, se zareste o ruina acoperita de balarii si inconjurata de un cimitir ale carui morminte nu au mai fost de mult ingrijite. La inceputul secolului al XVII-lea, mai exact in anul 1609, aici s-a ridicat o biserica, ctitorie a lui Ionascu Cujba, un mare boier al timpurilor. Intemperiile vremii si huliganismul unor localnici si-au pus din plin amprenta asupra lacasului de cult.

Aceasta fotografie este facuta de Radu Mihai Iani (Facebook).

Din altar, se inalta semeti un cires si un artar, neatinsi inca de raufacatori. Ultima slujba care a avut loc in biserica a fost acum 140 de ani. Nimeni nu s-a mai ingrijit de acest monument istoric. Ba, mai mult, biserica a fost pradata, iar icoanele care au scapat de mana hotilor au fost duse de catre batranii locului la biserica din satul Borosesti (comuna Scanteia).

Informatiile acestea sunt preluate de pe Facebook

Mai multe imagini gasiti pe biserici.org si romaniancoins.org

Comentarii