Parlamentarii tocmai au votat pentru “radarele cu clopoţei”!

(FOTO-VIDEO) Marţea neagră: 4 morţi pe Europeană. Printre decedaţi, şi un politician!

miercuri, 11 iulie 2018, 01:50
5 MIN

Marţea neagră pe drumul european spre Târgu Frumos. Ieri şi-au pierdut viaţa nu mai puţin de patru oameni, în două accidente deosebit de grave: unul între Leţcani şi Podu Iloaiei, soldat cu trei morţi, iar celălalt în localitatea Sârca, cu un mort. Unul a avut loc la primele ore ale dimineţii, când un şofer a făcut prăpăd intrând pe contrasens cu mare viteză. Al doilea, spre orele amiezii: o maşină nouă-nouţă a izbit frontal un autocar, şoferul, un lider politic local, decedând. La ambele accidente se cunosc în mare detaliile, dar rămân şi câteva chestiuni neelucidate.

Accidentul de la Leţcani a avut loc în jurul orei 10, atunci când şoferul de 66 de ani, din Piatra Neamţ, al unui autoturism Ford în care se mai aflau o femeie de 35 de ani, din Bodeşti, cât şi un alt bărbat rămas deocamdată neidentificat, a pătruns pe contrasens, unde a atins un Mercedes cu volan pe dreapta, apoi maşina a fost lovită puternic lateral de un Audi, condus de un cetăţean canadian de 57 de ani. Practic, potrivit primelor concluzii ale poliţiştilor, se pare că Ford-ul, care „zbura“ la propriu către Iaşi cu viteză mare, a derapat pe fondul unui carosabil umed, a intrat pe contrasens, a lovit aripa Mercedes-ului, s-a răsucit şi a fost lovit în lateral de Audi. Practic, pasagerii din Ford nu au avut nicio şansă de supravieţuire şi au murit pe loc, cu toate manevrele de resuscitare realizate de medicii SMURD.

Ce a văzut un martor, din spate

Un martor al accidentului, şoferul unui autoturism Logan care circula în spatele maşinii Audi, a tras puternic de volan dreapta şi a sărit de pe stradă, în decor. Acesta a povestit îngrozit ce a văzut: „Am văzut maşina Ford care venea cu viteză, şi practic a derapat un pic pe şoseaua udă. Avea viteză foarte mare. Dacă nu trăgeam de volan, probabil mă lovea şi pe mine. Au murit pe loc, nu am mai avut ce face“. Canadianul din Audi, cu număr de Bucureşti, a scăpat datorită dotărilor de siguranţă ale maşinii. Jurnaliştii s-au uitat în interiorul acesteia, după coliziunea violentă, iar interiorul nu suferise nicio stricăciune. Doar airbag-ul a rănit uşor şoferul. În schimb, autoturismul Ford a fost avariat în proporţie de 100%. Din cele şase persoane implicate în accident, cele trei persoane care se aflau în Ford au decedat, iar pentru victimele colaterale au fost trimise un echipaj de Terapie Internsivă Mobilă, un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) şi un echipaj de prim ajutor (EPA). Două persoane au refuzat să fie transportate la spital, iar cea de-a treia, un cetăţean străin, a fost transportată de SAJ la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, cu leziuni minore şi răni uşoare la picioare, după ce a făcut un atac de panică din cauza şocului. „Echipajele medicale care au ajuns la faţa locului au constatat că trei victime sunt decedate, iar dintre celelalte trei, doar una a aceptat să fie transportată la spital pentru îngrijiri. Este vorba de un bărbat care a suferit un atac de panică şi care prezintă leziuni minore şi excoriaţii la nivelul membrelor inferioare. Acesta a fost dirijiat către Neurochirurgie“, a menţionat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. La faţa locului  a fost trimis şi un elicopter.

A murit la volanul maşinii nou-nouţe

Al doilea accident grav a avut loc în jurul orei 15, şi a pus din nou în alertă de cod roşu autorităţile. Şoferul unui autoturism Renault aproape nou, Emanuel Mitric, în vârstă de 28 de ani, în timp ce circula cu viteză către Târgu Frumos şi când urca rampa dinspre Sârca către Bălţaţi, ar fi pătruns pe sensul opus, unde a lovit uşor un microbuz. Maşina Renault a mai parcurs câteva sute de metri şi a frânat, tot pe sensul opus de mers, însă a fost lovit de un autocar care circula către Iaşi. Mircobuzul, de la firma Priscom, care circula pe ruta Botoşani – Iaşi, în care se aflau 20 de pasageri, a fost avariat în partea din faţă, iar autocarul care circula pe traseul Spania – Republica Moldova, în care se aflau 15 pasageri, dintre care doi minori, plus şoferul, a „sărit“ la propriu rigola şoselei, a dărâmat gardul unei livezi şi s-a oprit între copaci. Şoferului maşinii Renault însă i-a fost zdrobit capul în urma accidentului şi a murit pe loc. Bărbatul este vicepreşedinte la nivel naţional al tineretului PMP şi consilier local în Rădăuţi. Martorii au spus că circula cu viteză mare. „L-am văzut, circula în faţa mea. Avea peste 100 km/h. L-am văzut cum a lovit uşor microbuzul, apoi a intrat sub autocar. Am oprit imediat. Nu am mai avut ce să-i facem“, a relatat un bărbat. Un pasager din autocar a povestit că şoferul de aici a făcut eforturi mari pentru a evita autoturismul Renault. „L-am văzut cum mergea, avea viteză. A intrat pe sensul opus. Şoferul nostru a tras tare de volan dreapta, însă tot l-a lovit. Apoi a făcut tot posibilul să redreseze autocarul, cu toate că era rănit la picioare“, a spus un tânăr care trebuia să ajungă în Moldova.

La faţa locului au fost dirijate şapte echipaje medicale, printre care un Echipaj de Salvare Aerian (ESA Iaşi), un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), o Autospecială de Transport al Victimelor Multiple (AVTM), un Echipaj de Prim Ajutor (EPA) DET I, un EPA din Podu Iloaiei şi unul din Târgul Frumos, precum şi o ambulanţă cu medic aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă, de la substaţia din Târgu Frumos. Medicii au constatat decesul şoferului maşinii Renault la faţa locului, iar alte două persoane din autocar au fost transportate la Iaşi, în timp ce alte patru, doi adulţi şi doi minori, au refuzat să fie aduşi la spital. „Dintre cei aflaţi în autocar, două persoane au ajuns în UPU, şi alte patru au primit îngrijiri la faţa locului. Şoferul, un bărbat în vârstă de 41 de ani, prezenta o contuzie la nivelul genunchiului şi la glezna dreaptă, fiind preluat de EPA DET I şi adus în UPU. O femeie de 44 de ani, pasageră, a fost preluată de TIM, cu un traumatism cranio-facial minor, o contuzie la nivelul buzei inferioare şi o contuzie la nivelul coloanei cervicale, şi a fost primită tot în UPU. Alte patru persoane, doi adulţi şi doi minori, cu traumatisme cranio-faciale minore, zgârieturi superficiale la nivelul bărbiei şi contuzii la nivelul mandibulei, au refuzat transportul la spital“, a menţionat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.(Andrei DÎSCĂ; Andreea ANTON)

 

Comentarii