FOTO Ziua Veteranilor și a Armistițiului, celebrată la Iași în fața generalului Berthelot

miercuri, 11 noiembrie 2015, 14:28
2 MIN

Astăzi, 11 noiembrie, a fost celebrată și la Iași Ziua Armistiţiului și cea a Veteranilor. La manifestări au participat ataşatul militar al Republicii Franceze în ţara noastră, colonel inginer dr. Cristophe Midan, comandantul Garnizoanei Iaşi, general de brigadă dr. Nicolae Tonu, reprezentanţi ai administraţiei locale, cadre militare şi veterani de război.

Primul moment a avut loc la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Francezi din Cimitirul „Eternitatea”, unde au fost depuse coroane şi jerbe de flori.

Al doilea moment s-a consumat, de la ora 11.00, la statuia generalului Henri Mathias Berthelot, situată lângă Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Imagini de la ceremonie găsiți în GALERIA FOTO de mai sus.

Pe 11 noiembrie, în fiecare an, militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” îşi aduc aminte de evenimentul nefericit petrecut în 2003 în teatrul de operaţii din Afganistan, atunci când doi dintre camarazii lor au devenit eroi. Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă le-au rămas în inimă şi în amintire şi de atunci îi pomenesc în rugăciune pe ei şi familiile lor din ţinuturile Oradei.

De o vreme, „Lupii Negri” şi-au făcut un obicei ca în această zi, pe lângă rugăciune, să facă şi o faptă demnă de amintirea şi sacrificiul celor doi eroi: merg în vizită Centrul Medico-Social de la Bivolari, jud. Iaşi, să stea de vorbă cu persoanele vârstnice îngrijite acolo şi să le ofere câte o masă caldă, posibilă datorită colectei benevole pe care militarii o fac an de an, cu gândul la camarazii lor eroi şi, poate, la bătrânii lor de acasă.

Comentarii