Fulgerul poate lovi de doua ori in acelasi loc?

vineri, 22 februarie 2013, 12:00
1 MIN
 Fulgerul poate lovi de doua ori in acelasi loc?

Nu numai că fulgerul poate lovi de două ori în acelaşi loc, dar pe Lacul Maracaibo, la gura Râului Catatumbo, din Nord-Vestul Venezuelei, acesta brăzdează cerul aproape încontinuu aproximativ 200 de nopţi (şi zile) pe an.

Vechii locuitori yukpa credeau că scânteierile de lumină albastră, roz şi albă, cunoscute sub numele de fulgerul din Catatumbo, apăreau când licuricii întâlneau vechile spirite. Timp de secole, marinarii au navigat la lumina descărcărilor strălucitoare, vizibile până la 160 km în largul mării. Fenomenul e „frumos ca nişte artificii în miez de noapte“ – spune Ángel G. Muñoz, cercetător la Universitatea din Zulia, în Maracaibo.

Se crede că metanul, un gaz netoxic ce se ridică din mlaştini şi din zăcămintele de petrol din apropiere, joacă un rol-cheie în acest proces. Pentru motive încă neclare, furtunile s-au intensificat în ultimul deceniu. Fulgerele se declanşează mai ales în interiorul norilor, dar trăsnetele la nivelul solului sunt acum mai dese – şi pot provoca pagube.

natgeo.ro

Comentarii