Generalul Vasile Roman la ZdI TV: Cum a fost posibilă lovitura surpriză a Ucrainei. Ce lecţii poate învăţa România?

duminică, 18 septembrie 2022, 08:00
2 MIN
 Generalul Vasile Roman la ZdI TV: Cum a fost posibilă lovitura surpriză a Ucrainei. Ce lecţii poate învăţa România?

Generalul Vasile Roman, fost şef al Brigăzii Mecanizate 15 Podu Înalt, şi fost comandant al Direcției Operații din cadrul Statului Major General al Armatei Române, analizează lecţiile pe care le poate însuşi România din desfăşurarea de până acum a războiului din Ucraina. 

Dacă este util scutul anti-rachetă de la Deveselu, cât de necesară este achiziţia de avioane pentru armata română, dacă nu ar trebui să punem mai mult accent pe folosirea dronelor, dacă mai sunt folositoare blindatele de generaţie veche? O navă dragor românească, pornită să dezamorseze o mină din Marea Neagra, s-a ciocnit de aceasta, fiind avariată. Cât de pregătită este România din punct de vedere militar? Cum au reuşit trupele ucrainene să păcălească armata rusă, anunţând un atac în Herson, dar dând lovitura de forţă în zona Harkov? De ce a rămas Rusia fără muniţie şi câtă se foloseşte în acest război? Spre comparaţie, în câteva zile ale revoluţiei din Decembrie 1989 s-au tras peste 12 milioane de cartuşe.

Mai are forţă Rusia să ducă ofensiva din sud spre Odesa? Ar trebui să se simtă ameninţată Moldova? De ce au reacţionar ruşii din Basarabia şi Transnistria la un anunţ incitant al Moscovei cerând să fie lăsaţi în pace? Ce înseamnă arme nucleare tactice, ce putere de distrugere au, ce şanse sunt ca Rusia să le folosească şi cum ar trebui să riposteze NATO? De ce este Germania veriga slabă în politică Moscovei de sugrumare a aprovizionării cu gaz în Europa? Are China o poziţie rezonabilă faţă de conflict şi ce interese o animă? Despre toate acestea, dar şi multe altele, în interviul pe care redactorul şef Toni Hriţac l-a luat generalului Vasile Roman în studioul Zdi TV.

 

 

Comentarii