Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Directorii din cadrul administratiei publice locale se afla în fruntea listei cu cele mai mari (...)
citeste totjoi, 07.07.2022
Având un temperament retractil, cu ieşiri publice aberante, şi o biografie ştearsă, nu e de mirare că George Bacovia nu a avut în epocă o receptare pe măsura operei.
La o privire fugară, biografia lui Bacovia e lipsită de relief, consumându-se într-un spaţiu închis, în care predomină cenuşiul. În acest sens, viaţa intimă a autorului Plumb-ului e greu de radiografiat chiar şi pentru experţi sau psihanalişti. Distinsul critic literar băcăuan Constantin Călin, care şi-a dedicat o mare parte a existenţei studierii vieţii lui Bacovia, exclamă pe ton dezamăgit: „Ce «exemplu» poţi să scoţi din viaţa lui Bacovia, căci a fost repetent, bea, lipsea de la serviciu, se îmbolnăvea cam des şi părea, uneori, «decrepit în ultimul hal».”
Adevărata biografie a autorului Stanţelor burgheze e cea interioară, marcată de frustrări, eşecuri şi vise de mărire. Privită din acest punct de vedere, biografia lui Bacovia e compatibilă cu opera. Bacovia e omul din carapace al lui Cehov. El îşi este suficient sieşi. Spre deosebire de personajul cehovian, el nu e un pedant, ci doar un visător notoriu. Galoşii lui rămân pe hol pe vreme de ploaie sau de moină, şi în picioare pe caniculă. Ca personaj, el e pe cât de grav, pe atât de ridicol. Comportamentul său e al unui somnambul sau al unui om scăpat din ospiciu.
Bacovia poate fi privit şi ca un personaj dostoievskian. Dostoievskianismul bacovian se manifestă la nivelul gesturilor. Regăsim în el pe un Raskolnikov imaginar, retras în cămăruţa sa, derulând la nesfârşit scena oribilei crime închipuite, pe Marmeladov, dar şi pe prinţul Mîşkin, căzut în genunchi în faţa cadavrului aflat deja în descompunere al unei Nastasya Filippovna imaginare.
Bacovia e un Raskolinicov şi un prinţ Mîşkin în miniatură.
Dar nu numai Bacovia, ci şi siluetele personajelor sale feminine, trecute prin filtrul simbolismului, dar şi al impresionismului francez (Degas, de pildă) posedă câte ceva din caracteristicile personajelor dostoievskiene, trasate în cărbune. De asemenea, ca grafică ea are puncte comune cu Strigătul lui Edvard Munch, dar şi cu pictura lui Chagall, populată de logodnici bizari ce levitează deasupra Parisului. După cum are puncte comune cu cubismul şi abstracţionismul, reducând decorul, dar şi stările psihotice la câteva puncte şi linii trase într-un spaţiu amplificat ca dimensiune a singurătăţii, golit de substanţă şi de sens.
Privită la suprafaţă, viaţa lui Bacovia pare lipsită de elementul vital. Motivaţia dezinteresului său pentru viaţa cotidiană nu trebuie căutată numai în firea sa inhibată, dar şi în modelele literare pe care şi le-a însuşit.
Desprins parcă din lumea umiliţilor şi obidiţilor lui Dostoievski, autorul Plumb-ului părea predestinat pentru eşec. Micile sale frustrări şi drame se consumau în interior, amplificând angoasa socială. Din pricina malariei, contactate în anii fragezi ai copilăriei, e înscris cu întârziere de un an în clasa I primară. Faptul acesta i-a marcat, desigur, biografia interioară. Din start, i-a fost tăiat drumul spre podium. Printr-un concurs al întâmplărilor, destinul l-a împins pe micul George Vasiliu într-un loc predestinat: conul de umbră, din care Bacovia va ieşi abia spre sfârşitul vieţii, şi atunci nu neapărat din dorinţa sa, ci din pricina împrejurărilor.
Ce fel de elev a fost Bacovia?! Institutorii îl caracterizează drept „foarte atent şi foarte silitor”. În ciuda acestui fapt, la Gimnaziul Principele Ferdinand din Bacău, poetul păşeşte cu stângul, rămânând corigent în clasa I la limba română; în clasa a II-a - la geografie şi istorie, iar în clasa a III-a, îmbolnăvindu-se de vărsat de vânt, rămâne repetent, alături de alţi 14 elevi. După absolvirea gimnaziului, soarta îi joacă o altă festă: e înscris, probabil, fără voia lui, la Şcoala Militară din Iaşi, de unde evadează la „două săptămâni după începerea cursurilor”, apărând brusc în pragul casei îmbrăcat în „uniformă de cadet”.
Cum o fi atârnat uniforma de cadet pe umerii scheletici ai lui Bacovia nu ştim. Albumul de fotografii nu ni-l prezintă în această ipostază. Întorcându-se la vechiul său liceu, Bacovia a devenit o fiinţă retractilă. Vechile obiecte la care rămăsese restant în diferite rânduri continuă să-i facă probleme. Româna, geografia şi istoria nu par a intra în graţiile elevului Bacovia. Şi nici el, în graţiile profesorilor ce predau aceste materii.
Desigur, biografia autorului Scânteilor galbene se consumă într-un spaţiu închis, în care predomină plumbul. Asta nu înseamnă că ea nu e compatibilă cu opera, ci dimpotrivă. Postul de copist la Cancelaria Prefecturii judeţului Bacău şi cel de ajutor de contabil îl împing în tagma slujbaşilor mărunţi, ce-şi rod coatele transcriind hârtiile oficiale. Decorul insipid, dramele mărunte, schematice vor fi înserate, mai târziu, în Stanţe burgheze: „Oraşul seara./ Şantiere în repaus. Şi firme scrise/ Din becuri înstelate./ Oraşul seara.” (Estetic urban). Postul de copist şi cel de contabil îl transformă într-un seismograf al stărilor anoste. În sensul că Bacovia nu face decât să-şi puncteze starea, lăsând posibilitatea cititorului să facă deducţiile necesare.
În intimitatea sa, chiar şi atunci când mergea din eşec în eşec, Bacovia s-a visat a fi un Poe, un Baudelaire, un Verlaine sau măcar, după cum mărturiseşte într-una din poeziile sale, un Rollinat al poeziei române.
Nu a fost să fie. Lui Bacovia i-a fost menit să devină Bacovia şi nimic mai mult decât Bacovia.
Edgar Allan Poe, fiind orfan, a cunoscut de mic mizeria cruntă şi neajunsurile vieţii, care ne trimit cu gândul la copiii nefericiţi care umplu paginile romanelor lui Dickens. În comparaţie cu Poe, copilăria lui Bacovia petrecută într-un târg prăfuit, plin de scursuri, cu miros specific oraşelor de provincie, pare fericită. Cadrul mic burghez, exerciţiile de vioară, grija deosebită a mamei faţă de sănătatea copilului, îl scot din tagma personajelor dickensiene. Copilăria lui Bacovia a fost anostă, dar nu lipsită de momente fericite. Viaţa lui Poe s-a consumat în abuzuri de opiu şi alcool. Moartea soţiei sale Virginia l-a împins pe marginea prăpastiei existenţiale, spre degradare fizică şi spirituală. Poe îşi găseşte sfârşitul pe patul unui spital la o vârstă relativ tânără, după ce rătăcise inconştient pe străzi într-o stare de confuzie mentală. În ciuda abuzului de alcool, Bacovia moare acasă, veghiat de soţia sa, Agatha, la o vârstă aproape venerabilă. Băutura sa obişnuită e vinul, şi nu alcoolurile tari.
De Baudelaire îl apropie, cumva, frustrările acumulate în copilărie. Tinereţea îi desparte. Charles Baudelaire sfidează societatea prin atitudinea sa. Baudelaire e un dandy. Bacovia, un tânăr cu o conformaţie distrofică, tăcut şi retras, care „răspundea la întrebări doar dacă era întrebat”, şi atunci monosilabic, părând că vorbeşte cu sine însuşi sau cu vântul. Bacovia e inhibat - după cum spune criticul Laurenţiu Ulici - de propria-i înfăţişare. Deseori, încearcă să sfideze publicul (de obicei, într-un cerc intim), făcând despre el afirmaţii ce şochează asistenţa: „Bacovia nu poate fi un poet mare, pentru că a fost labagiu”. Astfel de ieşiri, după cum afirmă Constantin Călin, erau destul de dese. Ele erau urmate de perioade lungi de claustrare. După căsătoria cu Agatha, aceste ieşiri au fost estompate. Ca şi Poe, Baudelaire a murit destul de tânăr, din pricina abuzurilor de tot felul, la 46 de ani. Bacovia, la 76 de ani. Prin urmare, din punct de vedere biografic, prea puţine lucruri îl apropie pe Bacovia de Poe, şi de Baudelaire, şi de alţi simbolişti. Şi totuşi, în ciuda acestor deosebiri, originea operei sale ar trebui căutată şi în biografiile idolilor săi literarei, pe care Bacovia, conştient sau nu, a vrut să-i imite. Influenţele sunt destul de evidente. Prin decantarea obsesivă a versurilor înaintaşilor săi şi a propriilor stări depresive, induse de aceştia, Bacovia a ajuns la o viziune proprie asupra existenţei.
Privit la început ca simbolist (dacă nu chiar ca un imitator al simbolismului francez, ca un poet minor, în orice caz), odată cu trecerea timpului s-a constatat că opera sa poetică poate fi circumscrisă la fel de bine simbolismului, ca şi expresionismului (s-a făcut deseori referiri la Georg Trakl), existenţialismului, dar şi curentelor avangardiste.
Având un temperament retractil, cu ieşiri publice aberante, şi o biografie ştearsă, nu e de mirare că George Bacovia nu a avut în epocă o receptare pe măsura operei. Abia după aproape un deceniu de la moartea sa, Ion Caraion, Nichita Stănescu, Ileana Mălăncioiu, Adrian Păunescu, Cezar Ivănescu, iar ceva mai târziu Virgil Mazilescu au descoperit adevăratele valenţe ale poeziei bacoviene şi l-au pus pe soclu alături de Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. Iar generaţiile care s-au succedat în timp, optzeciştii, inclusiv douămiiştii, au dus munca mai departe. Astfel că astăzi steaua lui Bacovia străluceşte mai luminoasă ca oricând.
Şi culmea paradoxului, strălucirea ei a început în epoca proletcultismului.
Nichita Danilov este scriitor şi publicist
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
S-a anulat Memorialul Emiliano Sala. Ce legătură are echipa Girondins de Bordeaux
Simona Halep nu a reuşit să se califice în finala turneului de la Wimbledon
Patru tineri răniți după ce și-au izbit BMW-ul într-un stâlp în miez de noapte
ATENȚIE ȘOFERI! Un site fals vinde roviniete cu preţuri de trei ori mai mari
Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane: lactate, preparate carne, vinuri, dulcețuri etc
VIDEO Inconștiență pe Autostrada A4. Șofer filmat cum circulă pe contrasens
FOTO Se inaugurează Baia Publică Municipală din Iași. Sunt acceptați doar nevoiașii
Ursul ”turist” s-a întors! Ba chiar s-a apropiat și mai mult de Iași
Vouchere vacanță 2022: Lista hotelurilor şi pensiunilor care acceptă tichete
Ce a spus Boris Johnson în discursul de demisie din funcția de premier al Marii Britanii
Cum a motivat judecătorul decizia care l-a ”spălat” de acuzația de plagiat pe premierul Ciucă
VIDEO Fără plăcuțe pe față, dar îmbrățișat și escortat de polițiști până la scenă!
Cât de mare era șpaga la ambulanța Neamț. Numai directorul a primit 108.000 euro în câteva zile
Capcană pentru șoferi în Păcurari: uriașă groapă nesemnalizată în asfalt
(VIDEO) Asfaltare pe ploaie în zona Bucium-Bârnova. Smoala se ia pe roțile șoferilor
VIDEO Prețuri ca pe Coasta de Azur la Năvodari. Cât a ajuns să coste o oră de parcare
Sute de curse întârziate şi zeci de zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni. Care au fost motivele
Fake cu închiderea plajelor din Turcia propagat în valuri în conturile românilor
Premieră! Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, scos la licitație
Şeful republicanilor din Senat: Accesul facil la arme de foc nu reprezintă „problema de bază”
Sondaj INSCOP: 83% dintre români vor ca ţara să se alieze cu Occidentul
Un lac de peste 100 de hectare, aflat în Satu Mare, a secat aproape în totalitate
Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o recesiune globală anul viitor
Ministrul de externe al Ucrainei: Mulţumesc din toată inima României, prietenul nostru bun
Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson au fost eliminate de pe platformele de streaming
Premierul Boris Johnson va demisiona, joi, din funcţia de lider al Partidului Conservator
Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022
Pompierii din Moldova şi-au dat întâlnire la Botoşani pentru un concurs de abilităţi
Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi Jinpimg, o amenințare la adresa lumii”
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie (P)
Un turist a filmat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin
VIDEO - Accident cumplit filmat în Galaţi. Un motociclist se zbate între viaţă şi moarte
Crimă în trafic la Bacău. Ucis în bătaie pentru că a acroşat o oglindă
În caz de război, Belarusul ar ataca prima dată Polonia, îşi face curaj un comandant belarus
Mezzosoprana Maria Macsim va fi omagiată la Opera Națională Română Iași
Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată
Născută la Moscova, Rybakina a vorbit despre război înaintea meciului cu Halep
Dezvăluirile Andreei Ibacka: De ce nu doarme în pat cu Cabral şi legătura cu Ceauşescu
O nouă țeapă pentru românii care merg în Grecia. Atenţie la ciorbă!
Supărare mare pentru angajaţi: Nu toţi vor primi tichete de masă de 30 de lei. Care este motivul
Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minime ale ultimelor 12 săptămâni
Zelenski: În sfârşit simţim că armele primite de la parteneri au început să funcţioneze puternic
Ioan Alexandru TOFANUn vis de vară după Bacalaureat |
Codrin Liviu CUȚITARUO lume a celorlalţi |
George ŢURCĂNAŞUCinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III) |
Bogdan ILIESCUConu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor |
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.