Histerectomia: Femeile mai înaintate în vârstă suportă mai uşor schimbările care apar după o astfel de operaţie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Histerectomia: Femeile mai înaintate în vârstă suportă mai uşor schimbările care apar după o astfel de operaţie

GALERIE
tefan Buţureanu
  • tefan Buţureanu
- +

În schimb, pentru femeile tinere, care încă nu şi-au întemeiat familia, impactul psihologic al histerectomiei este mult mai mare, iar recuperarea este mai dificilă. În aceste cazuri, trebuie acordată o mai mare atenţie alternativelor histerectomiei, atât de către medic cât şi de către pacientă: miomectomia în locul histerectomiei pentru tumori fibroide, intervenţii laparoscopice pentru endometrioza, terapie medicamentoasă ca primă intenţie de tratament acolo unde este cazul u acestea au riscurile şi  beneficiile lor, însă uneori pot evita o histerectomie, iar fertilitatea este conservată în continuare.

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi: „Histerectomia reprezintă ablaţia chirurgicală a uterului în totalitate sau parţial. De foarte multe ori este operaţia care poate salva viaţa pacientelor cu cancer de corp uterin sau de col, însă acestă intervenţie chirurgicală are multe indicaţii în patologia genitală feminină, dincolo de afecţiunile neoplazice. Histerectomia poate fi făcută în caz de: fibrom uterin, dacă fibromul antrenează complicaţii; metroragii severe care nu pot fi controlate prin alte tratamente; prolapsul genital; endometrioza care nu a răspuns la tratament; cancer de ovare; cancer de corp uterin sau de col. Deşi fiecare femeie care a suferit o operaţie de îndepărtare a uterului are propria sa reacţie postoperatorie, multe dintre schimbările care survin în organism în acestă perioadă sunt comune tuturor pacientelor supuse intervenţiei chirurgicale. De multe ori o histerectomie este asociată cu rezecţia chirurgicală a trompelor uterine şi a ovarelor. Atunci când s-a pus diagnosticul de cancer uterin, ovarele tebuie înlăturare pentru că hormonii secretaţi stimulează creşterea şi dezvoltarea tumorii. Trebuie îndepărtate, de asemenea, în cazurile severe de endometrioză trompele uterine. Acestea sunt în general eliminate împreună cu ovarele pentru că sunt ataşate de acestea şi nu mai au practic nici un rol din moment ce uterul şi ovarele au fost îndepărtate.

Bufeuri şi manifestări specifice menopauzei după operaţie

Dacă împreună cu uterul operaţia a îndepărtat şi ovarele, în perioada postoperatorie vor apărea bufeuri şi manifestări specifice menopauzei, asemănătoare celor care însoţesc instalarea fiziologică a menopauzei. Medicul poate recomanda în acesta situaţie o terapie de substituţie estrogenică împreună cu alte tipuri de medicamente pentru a ameliora simptomele. Terapia de substituţie hormonală contribuie de altfel şi la scăderea riscului de osteoporoză, protejează de afecţiuni cardiace şi ajută la menţinerea libidoului. Există totuşi femei care nu pot beneficia de terapia de substituţie hormonală. De exemplu, pacientele cu anumite boli de ficat sau cele care au un istoric de tumori hormon-dependente, precum cancerul de sân, nu pot primi terapie hormonală. În ceea ce priveşte viaţa sexuală, schimbările apărute în acest aspect al vieţii unei femei cu histerectomie pot fi foarte variate şi sunt de obicei combinaţia între reacţia pshihică şi reacţia fizică după operaţie.

De cele mai multe ori, lipsa hormonilor sexuali ca urmare a îndepărtării ovarelor, conduce la o înrăutăţire a vieţii sexuale. Aceste femei acuză discomfort în timpul actului sexual ca urmare a uscăciunii vaginale, sexul este dureros, iar libidoul este scăzut. În alte cazuri, viaţa sexuală este la fel ca înainte de operaţie, iar unele femei sunt mai relaxate pentru că nu mai ai grijă unei sarcini nedorite.

Reacţii emoţionale puternice

Multe femei înregistrează reacţii emoţionale foarte puternice, mergând până la depresie, după o histerectomie. Înlăturarea uterului şi ovarelor condamnă o femeie la incapacitatea fiziologică de a mai procreea vreodată. Acest fapt este de multe ori o sursă de stres psihic, generând diverse tulburări emoţionale care persistă o perioadă de timp. Reacţia emoţională după histerectomie este de cele mai multe ori legată de vârsta pacientei. Femeile mai înaintate în vârstă, apropiate de perioada menopauzei, care au deja copii, suporta mai uşor schimbarea care a survenit în organismul lor. În schimb, pentru femeile tinere, care încă nu şi-au întemeiat familia, impactul psihologic al histerectomiei este mult mai mare, iar recuperarea este mai dificilă. În aceste cazuri, trebuie acordată o mai mare atenţie alternativelor histerectomiei, atât de către medic cât şi de către pacientă: miomectomia în locul histerectomiei pentru tumori fibroide, intervenţii laparoscopice pentru endometrioza, terapie medicamentoasă ca primă intenţie de tratament acolo unde este cazul. Acestea au riscurile şi beneficiile lor, însă uneori pot evita o histerectomie, iar fertilitatea este conservată în continuare. Supravegherea psihologică înainte şi după intervenţie poate ajuta la limitarea acestor tulburări emoţionale. Dacă medicul discută cu pacienta înainte de intervenţie despre eventualele consecinţe ale operaţiei, tulburările postoperatorii sunt semnificativ mai reduse“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Acord controversat, moment controversat

Lucian DÎRDALA

Acord controversat, moment controversat

Am avut parte de o dovadă elocventă a modului în care guvernul de la Berlin exercită leadership-ul politic în Uniunea Europeană: atent să inspire acţiunea Comisiei, priceput să creeze coaliţii de sprijin largi, capabil să ofere justificări pragmatice şi, mai ales, mereu atent să nu perturbe liniştea unui cadru instituţional comunitar atât de favorabil pentru companiile germane capabile de expansiune.

Filmuletul zilei

opinii

Un măscărici toxic

Florin CÎNTIC

Un măscărici toxic

Una dintre marile probleme ale Evului Media în care trăim o reprezintă idolii de carton. De regulă caraghioşi, dar, câteodată, toxici. Donald Trump va rămâne neîndoielnic în istorie, însă nu cum ar fi dorit.

Politrucii vechi și politicienii noi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Politrucii vechi și politicienii noi

(reflecţii în urma unei audienţe)

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Alex VASILIU

„Când te ascult, mi se deschide inima” (II)

Anii frumoşi, mulţi, încărcaţi pentru Viorica Cortez de succese pe cele mai prestigioase scene ale lumii, ar putea fi ilustraţi numai prin reproducerea, chiar fragmentară, a listelor cu teatrele, partenerii, dirijorii cu care a realizat spectacole şi concerte, ale revistelor şi ziarelor ce au adăpostit cronici laudative. Lectura documentelor impresionează. Fotografiile înfăţişând-o în roluri diferite, alături de stele ale scenei lirice, stârnesc admiraţia.

pulspulspuls

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Nervozitate mare pe samsarii de la cumătrie. Cu ce îi mai abureşte Peni?

Tergiversările în desemnarea celui de-al doilea vice, dar şi întârzierile în găsirea unei majorităţi care să-i sprijine viziunile edilitare şi nu numai, auzim că ar fi creat mare nervozitate în ultima perioadă în rândul şmenarilor imobiliari care, fiecare după posibilităţi ori interes, au pus umărul sau teşchereaua la dispoziţie pentru realegerea premarelui lor. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.