Advertorial

Ia românească, element autentic al brandului de ţară (P)

joi, 24 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Ia românească, element autentic al brandului de ţară (P)

Ia este un simbol al românilor, o modalitate de evidenţiere a existenţei şi continuităţii poporului român şi o celebrăm chiar în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica.

Pe data de 24 iunie, în România şi în comunităţile româneşti din întreaga lume este marcată Ziua Universală a Iei

Ia românească are o istorie milenară. Cu o denumire care duce ca etimologie spre limba latină, cu modele complicate de cusături, unele dintre ele conţinând simboluri protectoare sau aducătoare de noroc, cu utilizări dintre cele mai diverse, de la purtatul zilnic şi până la costumul de nuntă, ia ne-a însoţit în toate etapele istorice, individualizând românca şi făcând-o mai frumoasă. 

Reginele României au adoptat cu mândrie portul naţional, iar Regina Maria a adus ia la marile evenimente ale capetelor încoronate ale Europei.

Ia a fost şi simbol al românismului fiindcă portul ei a reprezentat în unele momente şi o afirmare îndrăzneaţă a identităţii noastre naţionale, a mândriei de a fi român.

Ia tradiţională nu este un simplu obiect vestimentar, croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză, cu o deschizătură în partea de sus, ia este de fapt o cămaşă de sărbătoare, din pânză albă, bumbac, in sau borangic, împodobită cu diverse broderii. Tehnica decorării ei s-a transmis din generaţie în generaţie. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. 

Ia românească reprezintă identitatea noastră culturală!

Vasile CÎTEA

Deputat de Iași

Comentarii