Iaca măscăriciul! Vicele Baciu, acuzat de judecători de „abuz de drept”. Nu mai ştie ce să inventeze în instanţă ca să se ţină de ciolan

miercuri, 12 aprilie 2023, 01:55
4 MIN
 Iaca măscăriciul! Vicele Baciu, acuzat de judecători de „abuz de drept”. Nu mai ştie ce să inventeze în instanţă ca să se ţină de ciolan

Viceprimarul Cezar Baciu se joacă efectiv de-a justiţia, exasperând judecătorii, doar pentru a-şi păstra fotoliul din Palatul Roznovanu. Aprecierea aparţine magistraţilor Tribunalului Iaşi, care au analizat una dintre plângerile înaintate de Baciu împotriva organelor de conducere ale USR. Viceprimarul a deschis două acţiuni în instanţă, şi în fiecare a cerut suspendarea judecăţii până se ajunge la o concluzie în cealaltă. Practic, un paradox, o cerere nerezolvabilă logic. Totul, se pare, doar pentru a-şi prelungi şederea în funcţie, ştiut fiind că o sentinţă defavorabilă, aşa cum se prevede, l-ar scoate din scaunul de viceprimar. „Acest tablou conturează indiciile unui abuz de drept, reclamantul părând a fi interesat mai degrabă de întârzierea soluţionării decât de clarificarea situaţiei”, au spus chiar judecătorii.

 

Cezar Baciu a pierdut în primă instanţă ambele procese, dar până la o concluzie definitivă şi-ar putea termina liniştit mandatul. Fiecare lună de tergiversare a cauzei în instanţă îi aduce o leafă de peste 12.000 lei net, de zece ori mai mare decât indemnizaţia unui consilier local. Pentru aceşti bani, singura atribuţie propriu-zisă îndeplinită de Baciu este coordonarea activităţii de termoficare.

Ales consilier local din partea USR, Baciu a asigurat „votul de aur” necesar pentru adoptarea bugetului municipiului pe 2021. Votul său, contrar poziţiei partidului, care l-a acuzat oficial de trădare, a fost însă răsplătit de coaliţia PNL-PMP din Consiliul Local cu postul de viceprimar. USR nu a putut face altceva decât să-l excludă din partid. Excluderea ar fi echivalat cu pierderea calităţii de consilier local şi, implicit, a celei de viceprimar, dar numai după ce decizia ajungea definitivă. De aici, procesele care prelungesc un final previzibil.

Decizia conducerii centrale a USR de excludere a lui Baciu din partid a fost luată pe 17 mai 2021. Patru zile mai târziu, Baciu a contestat-o. Pentru a-i înregistra contestaţia, Comisia Naţională de Arbitraj a USR (CNA) i-a cerut furnizarea unor date, precum codul numeric personal, adresa de e-mail şi numărul de telefon. Baciu a refuzat să le comunice, invocând faptul că aceste date ar fi fost „informaţii cu caracter personal”. Ca urmare, CNA a USR i-a anulat contestaţia îndreptată împotriva deciziei de excludere.

Pe 25 mai 2021, Baciu a contestat decizia de excludere din partid, în faţa Tribunalului. În această fază, procesul a durat un an. În mai 2022, Baciu a pierdut. A urmat contestarea sentinţei, în faţa Curţii de Apel. Aici, procesul nu a apucat să se judece. În ianuarie, viceprimarul a obţinut suspendarea judecăţii până la soluţionarea unui al doilea proces. Acesta fusese deschis în aprilie anul trecut, Baciu cerând anularea deciziei CNA prin care îi fusese anulată contestaţia împotriva deciziei de excludere. În subsidiar, cerea repunerea reclamantului în calitatea de membru USR. Practic, acelaşi obiect al judecăţii, dar într-o altă abordare.

De la bun început, Baciu nu a dat semne că se grăbeşte să-şi demonstreze dreptatea cauzei. Deşi acţiunea îi aparţinea, la primul termen de judecată a cerut amânarea, pentru a-şi angaja un nou apărător. Instanţa a reţinut faptul că Baciu îşi reziliase contractul cu avocata anterioară cu doar trei zile înainte de termenul de judecată, dar nu putea trece peste dreptul la apărare. A fost acordat un nou termen, la care Baciu a cerut recuzarea unei judecătoare din complet. Cererea a fost respinsă, dar la următorul termen Baciu a cerut suspendarea procesului, până la finalizarea celuilalt, derulat în faţa Curţii de Apel. Următorul termen de judecată, desfăşurat în ianuarie, a vizat probleme procedurale şi analizarea unor excepţii invocate în cauză, solicitându-se şi depunerea la dosar a regulamentului CNA a USR. La începutul lui februarie, completul de judecată a putut în sfârşit să anunţe că rămâne în pronunţare.

Sentinţa adoptată de judecători a luat aproape forma unui rechizitoriu la adresa comportamentului în instanţă al lui Baciu. Magistraţii au remarcat că obiectivul procesului era de fapt acelaşi cu celălalt, respectiv redobândirea calităţii de membru USR. „Deşi reclamantul învestise de mult timp Tribunalul Iaşi cu o cerere menită să determine instanţa să se pronunţe cu privire la legalitatea deciziei de excludere a sa din partid, el a ales să învestească instanţa de judecată şi cu prezenta cerere de chemare în judecată, ce ar avea aceeaşi finalitate, dar pe o cale ocolită, creată artificial. Cvasilitispendenţa (propunerea spre soluţionare a aceluiaşi litigiu în faţa a două instanţe, n.r.) între dosarul de faţă şi dosarul nr. 2790/99/2021, rezultând din finalitatea comună a celor două demersuri procesuale, a fost mascată sub aparenţa contestării, în cauza de faţă, a unui alt act şi prin formularea cererii în contradictoriu cu un alt pârât”, au spus judecătorii.

În plus, în afara judecării în două procese practic pentru acelaşi scop, Baciu ceruse în fiecare proces suspendarea judecăţii până la finalizarea celuilalt. Situaţia a fost interpretată de magistraţi drept un „abuz de drept procesual”, Baciu părând a fi interesat mai mult de tergiversarea cauzelor decât de soluţionarea lor. De asemenea, prin cererea de anulare a deciziei CNA, Baciu aducea în discuţie jurisdicţia internă a partidului, pe care el însuşi o ignorase. Plângerea lui Baciu a fost respinsă, ca inadmisibilă, decizia CNA a USR de anulare a contestaţiei împotriva hotărârii de excludere din partid rămânând valabilă. Procesul este însă departe de a se fi încheiat. Sentinţa a fost contestată de viceprimar, dosarul intrând luni pe rolul Curţii de Apel.

Comentarii