anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 26.11.2022

Iaşi: A fost semnat contractul pentru desemnarea staţiilor de transfer a gunoiului

GALERIE
smid
 • smid
- +

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi au semnat, miercuri, contractul, în valoare de aproximativ 40 milioane de euro, pentru delegarea gestiunii operării celui mai mare centru de management al deşeurilor din ţară.

Contractul a fost semnat cu asocierea Sorain Cecchini Techno Espana Slu, SC Iaşicon SA, SC Edil Industry SRL-

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, în următorii cinci ani, în urma semnării acestui acord, prestatorul va asigura operarea şi administrarea staţiilor de transfer a deşeurilor de la Ruginoasa, Bălţaţi şi Hârlău, sortarea deşeurilor municipale în staţiile Ruginoasa, Ţuţora şi Hârlău, precum şi compostarea deşeurilor verzi şi tratarea mecano-biologică a celor reziduale în cadrul staţiei de la Ţuţora.

"Acest proiect este finanţat de UE şi înglobează cea mai înaltă tehnologie din uniune. A fost un privilegiu să construim această linie în România, am avut şansa să împărtăşim din experienţa noastră şi am convingerea că vom lucra bine împreună", a declarat Alberto Carrera, reprezentantul firmei Sorain Cecchini Techno Espana.

Valoarea contractului este de aproximativ 40 milioane de euro.

"Este un moment de sărbătoare. Noi cei care ne ocupăm de astfel de proiecte chiar ştim ce înseamnă finalizarea unor astfel de proceduri. Este foarte important să ducem acest angajament mai departe pentru că civilizaţia noastră, a unui popor, a unei localităţi începe cu curăţenia. Nu putem să aruncăm la infinit gunoiul oriunde sau să îl ducem pe malul apei. La Iaşi este prima instalaţie complexă de tratare mecanico-biologică din România care va intra în operare", a spus în timpul semnării documentelor Gabriel Moiceanu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că acesta a fost un proiect dificil şi care a presupus corecturi pe parcursul derulării.

"Am găsit înţelegere la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional şi am reuşit să depăşim problemele pe care le-a presupus acest proiect. Consiliul Judeţean nu a avut o misiune facilă, dar iată-ne în acest moment când toate componentele devin funcţionale. Implementăm astfel directiva europeană de mediu şi evităm procedura de infrigement pe care o riscam. Proiectul SMID contribuie la creşterea standardului de viaţă a populaţiei întregului judeţ. Totodată, trebuie luat în calcul şi efectul pozitiv asupra factorilor de mediu prin reducerea emisiilor în apă, în aer şi în sol", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Şeful administraţiei judeţene a explicat că transferul deşeurilor va fi asigurat prin Staţia de la Ruginoasa care are o capacitate de 44.000 tone/an, cea de la Bălţaţi de 17.000 tone/an şi cea de la Hârlău, cu o capacitate de 1.800 tone/an, proiectată pentru a deservi oraşele Hârlău şi comunele Deleni şi Scobinţi, integrată în SMID, fiind realizată prin alt proiect.

Potrivit sursei citate, sortarea deşeurilor reciclabile se va face la Ruginoasa, aici existând o capacitate de 10 000 de tone anual şi la Ţuţora, unde, capacitatea staţiei a fost extinsă de la 10.500 tone/an la 51.000 tone/an, prin introducerea unei noi linii. Iniţial, aceasta a fost construită doar pentru sortarea deşeurilor reciclabile colectate separat din municipiul Iaşi.

Deşeurile verzi vor fi transformate în compost în staţia de la Ţuţora, aceasta asigurând prelucrarea a 10.000 de tone anual, apoi reintroduse în circuitul economic

Tot aici, se va realiza şi tratarea mecano-biologică a deşeurilor reziduale (140.000 tone/an), colectate în amestec cu biodeşeurile, înaintea depozitării. Staţia de prelucrare de la Ţuţora este construită pe acelaşi amplasament cu cea de sortare şi cu depozitul unde va fi stocat şi materialul biostabilizat rezultat. În urma tratării mecano-biologice se obţin deşeuri biostabilizate-folosite ca material de acoperire zilnică în cadrul depozitului şi deşeuri uscate cu potenţial energetic-utilizate drept combustibil alternativ în instalaţiile de producere a cimentului. Deşeurile reziduale care nu pot fi valorificate sunt transferate în depozitul ecologic.

Proiectul "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Iaşi" a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Mediu" 2007-2013, având o valoare estimată de 306.479.369 lei cu TVA (69.350.207 euro), scopul acestuia fiind dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Iaşi, în vederea îmbunătăţirii calităţii mediului. Investiţiile realizate contribuie la implementarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare, cu privire la Directivele UE în domeniul deşeurilor. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Globalizare în alb şi negru

Nicolae GRECU

Globalizare în alb şi negru

Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

opinii

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Eugen MUNTEANU

Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

Pentru un pumn de voturi

Radu POPESCU

Pentru un pumn de voturi

La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

Literarh

arh. Ionel OANCEA

Literarh

Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

pulspulspuls

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Hopaa: premarele Mihăiţă s-a spălat singur pe la subsuori cu sondajul. A scos capul afară şi dă ordine

Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

Caricatura zilei

Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.