Iaşi – Un succes tulburător. Un campion european paralimpic duce o elevă de 16 ani pe podiumurile de top ale atleţilor lumii

sâmbătă, 10 decembrie 2022, 02:50
3 MIN
 Iaşi – Un succes tulburător. Un campion european paralimpic duce o elevă de 16 ani pe podiumurile de top ale atleţilor lumii

Cum să mulţumeşti şansei pe care a-i primit-o de la divinitate? “Ziarul de Iaşi” v-a prezentat în anii trecuţi parcursul celui mai important sportiv local cu dizabilităţi, atletul Florin Cojoc. Acesta şi-a pierdut antebraţul stâng la 12 ani, după ce, încercând să evite căderea de pe un stâlp de înaltă tensiune, s-a agăţat de un fir prin care treceau 6.000 de volţi,. 

Cu o voinţă de fier şi o determinare ieşită din comun, Florin a trecut peste accidentul care era să-i curme viaţa şi a ajuns să participe la două Paralimpiade, în 2012 şi 2016, două Campionate Mondiale, dar şi să fie campion european în 2012. Ieşeanul a obţinut titlul de cel mai bun sportiv cu dizabilităţi al continentului la proba de săritura în lungime, cu o săritură de 6,18 metri.

La zece ani de la medalia de aur obţinută la un concurs în Olanda, Florin, care acum are 42 de ani, a trăit o mare satisfacţie.

Este o performanţă fantastică”

Andreea Manole (16 ani), prima sa elevă din cariera de antrenor pe care a îmbrăţişat-o recent, în paralel cu activitatea de profesor de educaţie fizică şi sport, a obţinut două medalii de bronz la IWAS (International Wheelchair and Amputee Sports) World Games.

Andreea Manole (16 ani) alaturi de Florin Cojoc

„Este o performanţă fantastică, mai ales că am început să lucrez cu Andreea abia în acest an, în februarie. Am remarcat-o întâmplător, la o oră de sport, i-am propus să începem o colaborare şi a acceptat imediat. A progresat fantastic, rapid. La primul concurs la care a participat, un Grand Prix în Italia pentru seniori, a luat două locuri IV, iar la al doilea, Campionatul European de juniori, derulat în Finlanda, a luat trei locuri IV, la 100 de metri, 400 de metri şi lungime.

Luna trecută, în Portugalia, la Jocurile Mondiale, care sunt un fel de mini-Olimpiadă, la start fiind sportivi din 34 de ţări, a spart ghinionul locurilor IV şi a urcat pe podium de două ori în probele pentru tineret, under 20, obţinând locul III şi la 100 de metri şi 400 de metri”. Maestru emerit al sportului, Florin Cojoc, care este profesor la Şcoala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” Iaşi, are numai cuvinte de laudă la adresa Andreei. „Este un copil fantastic, frumos, inteligent, ambiţios, care ştie ce vrea de la viaţă. Faptul că are, din naştere, o problemă la mâna dreaptă nu a oprit-o să lupte pentru a-şi atinge frumoasele ei visuri. Este o elevă foarte bună, la un liceu de elită, Colegiul Naţional, are perspective deosebite şi în sport. Obiectivul nostru este calificarea la Jocurile Paralimpice, unde sunt convins că Andreea poate ajunge. Eu cred chiar că are puterea să-şi depăşească antrenorul la Paralimpiadă şi să obţină o medalie!”.

Andreea vrea să fie judecător!

Andreea este optimistă că planurile lui Florin Cojoc nu sunt simple himere. „De mic copil mi-a plăcut mult sportul. Am făcut baschet, am făcut înot şi mă bucur că o întâmplare fericită m-a adus la atletism. M-am îndrăgostit de acest sport. Nu este doar o joacă de copil, vreau să fac carieră, vreau să obţin performanţe importante, mai ales că mi se spune că am potenţial mare” a spus puştoaica de la „Naţional”, care a povestit ce senzaţii a avut când a urcat pe podium la importanta competiţie din Portugalia: „E ceva fantastic să iei medalii pentru România! Acest lucru m-a stimulat enorm. Trag tare la antrenamente pentru a-mi îmbunătăţi performanţele, în special la 400 de metri şi lungime, probele mele favorite. Sunt foarte optimistă că voi obţine medalii şi mai strălucitoare la viitoarele competiţii importante internaţionale, îmi doresc să ascult imnul României de pe prima treaptă a podiumului”.

Andreea: „Chiar dacă muncesc mult la antrenamente, nu neglijez şcoala"

Andreea, care a mulţumit antrenorului şi Comitetul Naţional Paralimpic Român pentru sprijin, are idealuri îndrăzneţe şi pe plan educaţional: „Chiar dacă muncesc mult la antrenamente, nu neglijez şcoala. Profesorii mă înţeleg, mă ajută foarte mult, eu îmi organizez foarte bine timpul. Vreau să dau la Facultatea de Drept, iar apoi să devin judecător”.

Andreea Manole a avut şi un mesaj pentru colegii de generaţie: „Îi încurajez pe toţi tinerii, indiferent dacă au sau nu probleme, să-şi urmeze pasiunile, să lupte pentru a-şi îndeplini visurile!” 

Comentarii