Iaşul are cea mai mare creştere anuală a preţului pe metru pătrat la apartamente: Plus 126 de euro

marți, 18 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Iaşul are cea mai mare creştere anuală a preţului pe metru pătrat la apartamente: Plus 126 de euro

Un metru pătrat de locuinţă vândută în martie 2023 la Iaşi a fost cu 126 de euro mai scump decât în 2022. Iaşul a înregistrat, în medie, cea mai mare creştere de preţ la apartamente în decurs de un an, potrivit datelor furnizate de platforma Imobiliare.ro, care permite o comparaţie între oraşul nostru şi alte mari centre rezidenţiale din România. Cu toate acestea, luna martie a adus şi scăderi de preţ la unele locuinţe.

În comparaţia făcută pe baza datelor puse la dispoziţie de platforma Imobiliare.ro au fost luate în calcul preţurile din zece mari oraşe ale României. Dintre acestea, Iaşul a înregistrat totuşi unul dintre cele mai mici preţuri medii pe mp la apartamentele vândute în luna martie, de 1369 euro/mp, situându-se pe locul 8 din 10. Cluj are, de departe, cel mai mare preţ pe mp (2396 euro), urmat de Braşov (1596 euro) şi Bucureşti (1507).

Procentual, cea mai mare creştere a preţului apartamentelor în martie 2023 faţă de luna precedentă s-a înregistrat la Braşov (^1,5%), precum şi în Craiova şi Oradea (fiecare cu o creştere de 1,4%). Nominal, asta înseamnă că braşovenii au plătit, în medie, cu 24 de euro mai mult pe metru pătrat la achiziţionarea unui apartament în martie faţă de februarie 2023. La Craiova preţul a crescut cu 21 de euro pe mp, iar la Oradea cu 19 euro pe mp.

La Iaşi, creşterea medie a preţului apartamentelor a fost de 0,2% (^3 euro/mp faţă de luna precedentă), în timp ce în Sibiu şi Ploieşti preţurile au dat înapoi, scăderea fiind de 5, respectiv 14 euro pe metru pătrat în interval de o lună.

Însă, în decurs de un an, cea mai mare creştere de preţ la apartamente s-a înregistrat la Iaşi (^10,1% în martie 2023, faţă de martie 2022), adică un metru pătrat cumpărat în acest an a fost, în medie, cu 126 de euro mai scump decât în martie anul trecut.

Pe locul al doilea în topul scumpirilor apartamentelor din ultimul an s-a situat Braşovul (^96 de euro/mp), în timp ce la Bucureşti şi la Constanţa preţurile apartamentelor au crescut cel mai puţin.

În ce priveşte preţurile la apartamentele vechi, Imobiliare.ro a calculat doar tarifele în euro pe mp solicitate în şase oraşe din România (Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Iaşi şi Timişoara). Dintre acestea, Iaşul a avut în martie 2023 cele mai mici preţuri, indiferent că vorbim de apartamente cu o cameră, unde în medie s-a plătit o sumă de 1436 euro/mp, cu două camere (1388 euro/mp) sau cu trei camere (1315 euro/mp).

În general, în marile oraşe ale României, preţurile solicitate la apartamentele cu o cameră au fost mai mari (pe mp) decât la cele cu două sau trei camere. Excepţie face Clujul, unde apartamentele cu două camere au fost mai scumpe decât cele cu una sau cu trei camere.

Faţă de februarie 2023, preţul apartamentelor vechi cu o cameră din Iaşi a scăzut cu 12 euro pe mp, cel al apartamentelor vechi cu două camere s-a redus cu 10 euro pe mp, iar cel al apartamentelor vechi cu trei camere a crescut cu 6 euro pe mp. Dar dacă la primele tipuri de apartamente vechi (cu una, respectiv două camere), Iaşul a avut cele mai mari scăderi de preţ, la locuinţele cu trei camere din blocurile vechi, oraşul Iaşi a fost al treilea în topul scumpirilor, după Cluj (^18 euro/mp) şi Constanţa (^14 euro/mp).

Apartamentele vechi din Iaşi şi Bucureşti au fost mai valoroase, în martie, decât cele noi. Astfel, preţul pe metru pătrat la apartamentele vechi din Iaşi a fost de 1374 de euro, în timp ce apartamentele noi au costat 1358 de euro. Iar la Bucureşti, apartamentele vechi au fost tarifate, în medie, cu 1521 de euro, iar cele noi cu 1452 de euro/mp. În schimb, în Cluj, Braşov, Constanţa şi Timişoara, preţul apartamentelor noi a fost, în medie, mai mare decât al celor din blocurile vechi.

Cel mai mult s-au scumpit în martie, faţă de luna februarie, apartamentele noi din Braşov, în medie cu 81 de euro/mp, precum şi cele din Cluj şi Timişoara (cu câte 33 de euro/mp şi Iaşi (12 euro/mp), în timp ce în Bucureşti şi Constanţa preţurile au rămas aceleaşi ca în luna precedentă. La apartamentele vechi din Iaşi şi Timişoara, preţurile au scăzut, de la o lună la alta, dar nesemnificativ, cu un euro/mp, respectiv 3 euro/mp.

Faţă de martie 2022, însă, creşterea preţului apartamentelor a fost semnificativă la Iaşi, atât în ce priveşte apartamentele noi (^143 euro/mp), cât şi la cele vechi (^111 euro/mp). De fapt, niciun alt oraş nu a mai înregistrat o creştere atât de mare în euro/mp la apartamentele vechi, aşa cum s-a întâmplat la Iaşi.

La această categorie de locuinţe, următorul oraş cu cea mai mare creştere de preţuri a fost Cluj (^90 euro/mp), urmat de Braşov (^72 euro/mp). Iar la apartamentele noi, în decurs de un an, cele mai mari scumpiri au fost în Braşov (^236 euro/mp), Constanţa (^148 euro/mp) şi Iaşi (^143 euro/mp).

Bucureştiul, deşi este zona cu cele mai mari salarii, a înregistrat printre cele mai mici creşteri de preţ la apartamente. 

Comentarii