Iaşul rămâne pe primul loc în ţară în topul poluării oraşelor. Îl întrece însă un sat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Clasament realizat la nivel mondial de o companie elveţiană

Iaşul rămâne pe primul loc în ţară în topul poluării oraşelor. Îl întrece însă un sat

GALERIE
poluare
  • poluare
- +

Este urmat de oraşele Bucureşti, Braşov, ClujNapoca, Măgurele, Botoşani şi Baia Mare. Totuşi, cea mai poluată localitate din România este satul Braniştea, judeţul Giurgiu. Trebuie remarcat că nivelul poluării este în scădere. La nivel european, Iaşul ocupă locul 55 din aproape 1.200 de de oraşe incluse. La nivel mondial suntem pe poziţia 763 din 4.680 de localităţi incluse în top 

Iaşul rămâne în conti­nuare cel mai poluat oraş din ţară în ciuda unei îmbunătăţiri a calităţii aerului în 2019 faţă de anul precedent. Compania elveţiană AirVisual a publicat recent raportul anual cu indicatorii de poluare cu privire la PM 2,5, respectiv acele particule care provin din arderi (în special de la maşini). Datele de la Iaşi sunt preluate de la staţiile existente de monitorizare.

În 2019, indicele mediu în capitala Moldovei a fost sub valoarea limită admisă. Cu toate acestea, Iaşul continuă să ocupe primul loc în topul oraşelor din ţară. În Europa, ocupăm locul 55 (din 1.200 de localităţi analizate), iar în lume suntem pe poziţia 763 (din 4.680 de localităţi). Calitatea aerului din Iaşi este asemănătoare cu cea din Atena (Grecia), conform raportului AirVisual. În orice caz, în această perioadă, indicii de poluare au scăzut destul de mult având în vedere traficul redus: pulberile PM 2,5 sunt generate în special din arderile combustibililor.

Topul pe ţară: un sat din sudul ţării are aerul mai poluat decât Iaşul

În studiul AirVisual au fost incluse şapte localităţi din România. Surprinzător, cea mai poluată localitate este satul Braniştea, judeţul Giurgiu. În schimb, Iaşul continuă să fie pe primul loc în topul oraşelor, fiind urmat de Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani şi Baia Mare. În cazul Iaşului, indicele mediu pentru PM 2,5 a fost anul trecut de 22, sub valoarea limită de referinţă stabilită printr-o lege din 2011 (25). Din acest motiv, nivelul de poluare la Iaşi este consi­derat „moderat“ în topul AirVisual. De remarcat că, din ianuarie 2020, valoarea limită anuală stabilită a scăzut la 20. Restul oraşe­lor din România incluse în top au fiecare un indice me­diu sub noul prag de referinţă, în Baia Mare fiind cea mai bună calitate a aerului.

Particulele de tip PM 2,5 sunt considerate a fi mai nocive pentru organism faţă de PM 10 (particule de praf generate în special de trafic, şantiere etc.). Pulberile de PM 2,5 au maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr) şi pătrund adânc în plămâni şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.

La nivel european, Iaşul ocupă locul 55 din aproape 1.200 de de oraşe incluse. Spre comparaţie, cel mai poluat oraş este considerat Lukavac, din Bosnia - Herţegovina, care are un indice mediu de PM 2,5 dublu faţă de Iaşi. În schimb, cel mai puţin poluat oraş este Villalba de Guardo (Spania), cu un indice de circa şase ori mai mic faţă de Iaşi.

În lume, cele mai poluate comunităţi continuă să fie oraşe din India, China şi Pakistan, unde indicele mediu este în jurul cotei de 100 (prag în cazul căruia aerul este considerat nesănătos pentru populaţie). În topul mondial, Iaşul ocupă poziţia 763 (din 4.680 de localităţi incluse în top), cu un indice mediu identic precum cel al unor oraşe precum Atena, Shantou (Chi­na) şi Putrajaya (Mala­ysia). Cel mai mic nivel de poluare a fost înregistrat anul trecut în trei oraşe din SUA (1,9 - indice mediu), toate cele trei comunităţi fiind situate în Hawaii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Operaţiunea „Gunoiul”

Cătălin ONOFREI

Operaţiunea „Gunoiul”

Când normalul pare ceva complet anormal.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Super-mega

Briscan ZARA

Super-mega

Fără teama că exagerez spun că viitorul nu sună deloc bine pentru televiziunile clasice, le prevăd o dispariţie totală sau cel puţin o trecere în planul doi, cam cum este azi teatrul radiofonic. În curând oricare cetăţean cu o cameră de luat vederi sau un telefon performant va putea avea propriul lui show cu invitaţi importanţi în sufrageria casei. Şi e o activitate perfectă şi fructuoasă pentru noile generaţii care nu îşi găsesc rostul pe lume.

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

Ciprian IFTIMOAEI

Situaţia femeii reflectată în statisticile oficiale

În România, femeile reprezintă 51,1% din totalul populaţiei rezidente (stabile), care se referă la persoanele care au locuit la reşedinţa obişnuită o perioadă neîntreruptă de cel puţin 12 luni înainte de momentul de referinţă. 

Comemorarea unui martir

Mihai DORIN

Comemorarea unui martir

Duminică, 21 februarie ac, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a oficiat o ceremonie de comemorare a preotului martir, Dumitru Matei, executat cu exact 70 de ani în urmă, la 21 februarie 1951, la închisoarea Jilava, în urma unei sentinţe de condamnare la moarte pronunţată de Tribunalul Militar Bucureşti.

pulspulspuls

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Iată care e noua socoteală politică cu vicii! Mihăiţă a dat cu oiştea-n gard

Una la rece pe azi din cotloanele fierbinţi ale politichiei de Bahlui, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.