Clasament realizat la nivel mondial de o companie elveţiană

Iaşul rămâne pe primul loc în ţară în topul poluării oraşelor. Îl întrece însă un sat

joi, 02 aprilie 2020, 02:00
3 MIN
 Iaşul rămâne pe primul loc în ţară în topul poluării oraşelor. Îl întrece însă un sat

Este urmat de oraşele Bucureşti, Braşov, ClujNapoca, Măgurele, Botoşani şi Baia Mare. Totuşi, cea mai poluată localitate din România este satul Braniştea, judeţul Giurgiu. Trebuie remarcat că nivelul poluării este în scădere. La nivel european, Iaşul ocupă locul 55 din aproape 1.200 de de oraşe incluse. La nivel mondial suntem pe poziţia 763 din 4.680 de localităţi incluse în top 

Iaşul rămâne în conti­nuare cel mai poluat oraş din ţară în ciuda unei îmbunătăţiri a calităţii aerului în 2019 faţă de anul precedent. Compania elveţiană AirVisual a publicat recent raportul anual cu indicatorii de poluare cu privire la PM 2,5, respectiv acele particule care provin din arderi (în special de la maşini). Datele de la Iaşi sunt preluate de la staţiile existente de monitorizare.

În 2019, indicele mediu în capitala Moldovei a fost sub valoarea limită admisă. Cu toate acestea, Iaşul continuă să ocupe primul loc în topul oraşelor din ţară. În Europa, ocupăm locul 55 (din 1.200 de localităţi analizate), iar în lume suntem pe poziţia 763 (din 4.680 de localităţi). Calitatea aerului din Iaşi este asemănătoare cu cea din Atena (Grecia), conform raportului AirVisual. În orice caz, în această perioadă, indicii de poluare au scăzut destul de mult având în vedere traficul redus: pulberile PM 2,5 sunt generate în special din arderile combustibililor.

Topul pe ţară: un sat din sudul ţării are aerul mai poluat decât Iaşul

În studiul AirVisual au fost incluse şapte localităţi din România. Surprinzător, cea mai poluată localitate este satul Braniştea, judeţul Giurgiu. În schimb, Iaşul continuă să fie pe primul loc în topul oraşelor, fiind urmat de Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani şi Baia Mare. În cazul Iaşului, indicele mediu pentru PM 2,5 a fost anul trecut de 22, sub valoarea limită de referinţă stabilită printr-o lege din 2011 (25). Din acest motiv, nivelul de poluare la Iaşi este consi­derat „moderat“ în topul AirVisual. De remarcat că, din ianuarie 2020, valoarea limită anuală stabilită a scăzut la 20. Restul oraşe­lor din România incluse în top au fiecare un indice me­diu sub noul prag de referinţă, în Baia Mare fiind cea mai bună calitate a aerului.

Particulele de tip PM 2,5 sunt considerate a fi mai nocive pentru organism faţă de PM 10 (particule de praf generate în special de trafic, şantiere etc.). Pulberile de PM 2,5 au maximum 2,5 microni (circa 3% din diametrul unui fir de păr) şi pătrund adânc în plămâni şi pot provoca de 10 ori mai multe afecţiuni.

La nivel european, Iaşul ocupă locul 55 din aproape 1.200 de de oraşe incluse. Spre comparaţie, cel mai poluat oraş este considerat Lukavac, din Bosnia – Herţegovina, care are un indice mediu de PM 2,5 dublu faţă de Iaşi. În schimb, cel mai puţin poluat oraş este Villalba de Guardo (Spania), cu un indice de circa şase ori mai mic faţă de Iaşi.

În lume, cele mai poluate comunităţi continuă să fie oraşe din India, China şi Pakistan, unde indicele mediu este în jurul cotei de 100 (prag în cazul căruia aerul este considerat nesănătos pentru populaţie). În topul mondial, Iaşul ocupă poziţia 763 (din 4.680 de localităţi incluse în top), cu un indice mediu identic precum cel al unor oraşe precum Atena, Shantou (Chi­na) şi Putrajaya (Mala­ysia). Cel mai mic nivel de poluare a fost înregistrat anul trecut în trei oraşe din SUA (1,9 – indice mediu), toate cele trei comunităţi fiind situate în Hawaii.

Comentarii