Iată cu ce ar trebui să îți începi studenția la Iași! Top șapte locuri pe care să le vizitezi imediat ce ai ajuns în oraș

duminică, 07 aprilie 2024, 03:42
5 MIN
 Iată cu ce ar trebui să îți începi studenția la Iași! Top șapte locuri pe care să le vizitezi imediat ce ai ajuns în oraș

Iașul este, potrivit multor vizitatori, unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Atât străinii, cât și românii, plasează Iașul în topul celor mai vizitate orașe din țară. Acesta este, printre altele, și un oraș tânăr, pentru că este plin de studenți. Am discutat cu numeroși studenți și am ajuns la concluzia că, deși mulți se află aici de foarte mult timp, nu cunosc prea multe locuri frumoase din Iași.

Vă propunem, în continuare, câteva obiective turistice pe care, dacă încă nu le-ați văzut, să le vizitați cât mai curând.

 

Grădina botanică „Anastasie Fătu” din Iași

 

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași este cea mai veche grădină botanică din România. Prima grădină botanică a fost înființată în 1856 de Anastasie Fătu la Râpa Galbenă. Aceasta a existat până la moartea creatorului ei, în 1886, când terenul a fost vândut de către urmașii lui. În 1870, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” hotărăște să construiască ea însăși o grădină botanică. Astfel, în 1921, profesorul Alexandru Popovici înființează o grădină botanică nouă în spatele clădirii universității noi, unde construiește și mici sere, folosite pentru creșterea plantelor tropicale. Această locație se păstrează pentru mai bine de 40 de ani, până în 1963. În acest an se hotărăște mutarea grădinii în spațiul actual, pe Dealul Copoului, sub supravegherea profesorului Emilian Țopa, pentru ca aceasta să satisfacă cerințele de învățământ. Astăzi, Grădina Botanică din Iași acoperă o suprafață de aproximativ 100 de hectare, fiind una din cele mai mari din Europa.

Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași este una miraculoasă. Primăvara aici te simți ca în Olanda, deoarece în gradina acesteia sunt zeci de mii de specii de lalele. Serele sunt foarte mari și înăntrul lor se găsesc foarte multe plante.

Program de vizitare:

Exterior: zilnic între orele 09:00 – 17:00.

Complex de sere: marți, joi, vineri, sâmbătă și duminică între orele 09:00 – 16:00.

Taxă de vizitare:

Taxă de intrare adulți: 15 lei

Taxă de intrare adulți la expoziții florale și evenimente: 20 lei

Taxă de intrare elevi/ studenți/ pensionari: 10 lei.

Angajații și studenții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași beneficiază de intrare liberă.

 

2. Palatul Culturii Iași

Este o clădire emblematică, construită în perioada 1906 – 1925, în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc. Clădirea este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Astăzi, Palatul Culturii este sediul Complexului Muzeal Național „Moldova”, ce cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” (1955), precum și Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975). Până la începerea lucrărilor de renovare, în aripa de nord-est a palatului se afla sediul Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi” (1920).

Program de vizitare:

Miercuri- duminică în intervalul 10:00 – 17:00.

Dacă vrei să urci în Turnul cu Ceas intrările se fac doar de două ori pe zi, la 10:40 sau 11:40, alături de un ghid, mai puțin în zilele de luni și marți când muzeul este închis.

Taxă de vizitare:

Biletul de vizitare asigură accesul în toate cele 4 muzee pe care le găzduiește: Muzeul Ştiinței și Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic al Moldovei.

Prețul unui bilet unic este de 60 lei/adult.

Turnul cu ceas poate fi vizitat separat, biletul costă 16 lei.

 

3. Bojeduca lui Ion Creangă

Bojdeuca lui Ion Creangă este o casă din cartierul Țicău, Iași, în care a locuit între anii 1872 și 1889 marele povestitor Ion Creangă. Pragul acestei case a fost trecut și de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creangă. Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau să o viziteze a avut dreptul să locuiască în mica bucătărioară din stânga intrării, împreună cu soția, trei copii și bunica. Căsuța, având două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918. Casa este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. În camera de lucru pot fi revăzute masa de lucru, cu pagini scrise de I. Creangă, lampa, tocul, călimara, nisipernița, scrinul amintind de cel al lui M. Eminescu, „biblioteca”, portretul original pictat de V. Musnetanu, precum și multe alte obiecte originale.

Program de vizitare:

Marţi-Duminică între orele 10:00-17:00.

Preț bilet:

Preț întreg: 5 lei.

Pensionari: 2 lei.

Elevi și studenți (individual şi în grupuri – legitimaţi cu carnetul de elev/student): 1 leu.

 

4. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi din Iași este un monument de arhitectură de valoare din România, fiind situată în centrul tradițional al Iașului, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Biserica a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească. Ornamentele exterioare, care acoperă edificiul în întregime și care au fost inițial aurite, combină elemente turcești, arabe, georgiene, armene și persiene cu motive arhitecturale romanești într-o superbă dantelărie în piatră. Pot fi numărate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repetă.

Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” este deschisă zilnic între 06:00 – 19:00. În zilele de duminică și sărbători, biserica se deschide la ora 07:00 și se închide după terminarea slujbei.

 

5. Catedrala Romano Catolică

Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași este o biserică romano-catolică construită în perioada 1992-2005 în municipiul Iași, cu rolul de a servi drept catedrală episcopală. Interiorul este atracția principală a bisericii, aceasta având un spațiu central înconjurat de un hol semicircular. Cele 24 de ferestre, vitraliile, mozaicul, altarul, orga sunt executate la un nivel magistral.

Program de vizitare:

Zilnic între 06:30 și 20:00.

 

6. Catedrala Mitropolitană

Catedrala Mitropolitană din Iași, cu hramul Sfânta Parascheva, Întâmpinarea Domnului și Sfântul Mucenic Gheorghe, este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane ortodoxe din România. Catedrala Mitropolitană a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice și a fost construita în perioada 1833-1839. Elementele decorative, atât în interior, cât și în exterior, sunt dominate de stilul baroc. Muzeul Mitropolitan este organizat în demisolul Catedralei Mitropolitane, fiind un spațiu în întregime subteran, ceea ce îi conferă un element de unicitate în peisajul muzeal.

Program de vizitare:

Zilnic între 06:00 și 21:00.

 

7. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este o instituție publică culturală, aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, fiind cel mai vechi Teatru Național din România. Clădirea Teatrului Național din Iași este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Între clădirea Teatrului Național „Vasile Alecsandri” și Catedrala Mitropolitană se întinde o minunată esplanadă. Construit în perioada 1894-1896 într-un stil eclectic francez, teatrul dispune de 1.000 de locuri. Scena are o cortină realizată de pictorul austriac maximilian Lenz, încorporând diferite embleme românești și alte motive simbolice precum și un candelabru vienez. Aceasta a fost prima clădire electrificată din Iași.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai splendide locuri din Iași. Chiar dacă nu sunteți studenți, ci doar simpli turiști, vizitați cu încredere aceste obiective turistice. Nu veți regreta…

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Comentarii