Iată-i pe cei nouă elevi ieşeni cu media 10.00 la „Bac”! Ce planuri au? Surpriză plăcută: majoritatea rămân în ţară

marți, 28 iunie 2022, 01:50
7 MIN
 Iată-i pe cei nouă elevi ieşeni cu media 10.00 la „Bac”! Ce planuri au? Surpriză plăcută: majoritatea rămân în ţară

Judeţul Iaşi se bucură anul acesta de nouă „decarişti” la examenul de Bacalaureat! Cei mai mulţi zecişti îi are anul acesta Colegiului Naţional din Iaşi, urmat de Colegiul „Mihai Eminescu” şi Colegiul „Costache Negruzzi”, câte doi elevi. La Colegiul „Emil Racoviţă” şi la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Paşcani sunt câte un decarist. Judeţul Iaşi: locul II în ierarhia naţională la rata de promovabilitate.

Antonia Ruxandra Bădărău-Raţă, absolventă a Colegiului Naţional Iaşi, este una dintre elevele cu media 10 la examenul de Bacalaureat. Spune că pregătirea pentru bacalaureat a fost una constantă şi că rezultatul a fost o recunoaştere a muncii şi a celor care au fost aproape de ea. „Am reuşit totuşi să găsesc momente de relaxare, decisive probabil pentru acest rezultat.

Plimbările, singură sau alături de prieteni, cititul şi filmele au fost câteva dintre activităţile care mi-au permis să mă eliberez de acest stres. Odihna suficientă a fost, de asemenea, esenţială”. Din toamnă, tânăra îşi doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Drept, la Iaşi.

Elena-Casiana Bobric este tot absolventă a Colegiului Naţional Iaşi. Tânăra spune că la limba şi literatura română, „cheia” învăţării eficiente a fost sistematizarea informaţiilor.

„După ce am citit toate textele propuse de programa şcolară, am apelat la o varietate de tehnici de învăţare: scheme, autoteste, tabele, pentru a sedimenta informaţiile, dar este nevoie şi de creativitate pentru a le înlănţui cu succes pe foaie în condiţiile stresante ale examenului. Pentru a obţine nota 10 la matematică este necesar, fără îndoială, ca elevii să aplice teoria şi formulele rezolvând cât mai multe exerciţii şi probleme, să facă raţionamente şi legături între toate cunoştinţele pe care le-au acumulat de-a lungul anilor, lucru pe care l-am făcut şi eu fără a simţi nevoia meditaţiilor.”, a explicat Elena.

În continuare, tânăra vrea să urmeze studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie „G.T. Popa” din Iaşi.

Elevul de 10 de la Naţional, singurul care a susţinut Bacalaureatul Olimpicilor din judeţ

Anul acesta, Robert Gheţiu este olimpic la Chimie, dar de-a lungul timpului a mai avut astfel de rezultate şi la fizică, ştiinţele pământului şi biologie. Acesta a susţinut, în urmă cu o lună, examenul de Bacalaureat al Olimpicilor, acolo unde, după contestaţii, a obţinut media 10. El a avut, la subiectul al III-lea, de ales între un roman al scriitorului George Călinescu şi al lui Camil Petrescu.

Acesta a scris o analiză a romanului psihologic „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.” Robert este elev al Colegiului Naţional şi mărturiseşte că pregătirea pentru examen a fost destul de simplă, la română a învăţat o săptămâna, iar la matematică a lucrat în după-amiaza de după proba la română.

„Pot să zic că am fost foarte norocos, în special pentru profesorii mei. La română, profesorul mi-a arătat că literatura e parte din viaţa mea, din viaţa fiecăruia. La matematică, profesorul m-a învăţat să gândesc totul logic, dar şi să văd matematica în lucrurile de zi cu zi, precum cablurile de pe străzi. La chimie, profesoara mi-a arătat frumuseţea din spatele complexului şi mi-a demonstrat cum o ştiinţă care pare atât de rigidă este clădită pe creativitate.”, explică Robert.

Robert va pleca în America la studii

Acesta spune că obiectivului lui în ceea ce priveşte facultatea este înveţe toate domeniile într-o manieră cât mai deschisă şi să încerce cât mai multe materii noi. „După un liceu în care mi-au plăcut orele de română şi istorie la fel de mult precum cele de matematică ori chimie, nu mi-aş putea imagina la facultate să-mi aleg deja un singur domeniu, motiv pentru care am ales să plec la facultate in America, unde pot să-mi aleg mai târziu specializarea şi unde pot să strecor cursuri umaniste şi la o specializare în ştiinţe naturale.”, mărturiseşte băiatul.

Vara aceasta va pleca alături de prietenii lui la festivalul de muzică Untold, deoarece primeşte cu media de bacalaureat un bilet gratuit.

Negruzzi: o elevă de la profilul matematică-informatică şi una la profilul filologie

Ştefania Gall este eleva de 10 de la profilul matematică-informatică. De-a lungul anilor, aceasta a mers cu plăcere la şcoală, şi nu a văzut niciodată un efort în a învăţa sau de în a pregăti, în fiecare zi, pentru orele de curs. „Mie mi-a plăcut viaţa de elev, cu tot ce presupune ea, obligaţii, responsabilităţi, competiţie, dar şi distracţie.”, afirmă tânără.

Subiectele de anul acesta i s-au părut uşoare, dar spune că nu se aşteaptă ca toată lumea să le considere aşa. Încă nu este sigură în ce oraş va studia la facultate, dar ştie sigur că va merge la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei. „Sunt deja admisă la această facultate în Bucureşti, dar urmează totuşi să mă decid dacă voi pleca acolo sau voi aplica şi în Iaşi.”, spune ea.

Ioana-Roxana Popa este cea de-a doua negruzzistă cu media 10. Ea afirmă că examenul de bacalaureat nu trebuie considerat un examen atât de greu.

„Consider că bacalaureatul nu trebuie privit ca un obstacol pentru un licean, mai mult decât atât, acesta este un examen cu o dificultate medie spre uşoară. Munca pentru acesta trebuie însoţită de imperativul consecvenţei şi chiar al pasiunii. În cazul meu, acesta a fost însoţit de afinitatea mea pentru disciplinele filologice, lucru pe care l-am simţit încă din primii mei ani.”, explică Ioana.

Aceasta mai spune că tot ce a învăţat a determinat-o să cunoască societatea şi lumea în care trăieşte. „Am împletit cei patru ani de şcoală cu studiul unei limbi clasice, limba latină, care a reuşit să îmi coordoneze o parte dintre concepţiile pe care le am asupra lumii. Scopul cunoaşterii mele a fost călăuzit însăşi de Humanitas. Pe acest lucru am încercat să îl fac vizibil în toate lucrurile pe care le-am realizat.”, ne-a transmis în scris Ioana.

Şi Colegiu Eminescu se bucură de doi decarişti

Ana-Maria Trandafirescu a reuşit într-un an stresant să îmbine învăţatul cu pasiunile sale personale. Aceasta declară că nu a permis ca Bacalaureatul să devină un factor generator de stres, ci dimpotrivă, a încercat să găsească diverse modalităţi pentru a se deconecta. De aceea, nu a exclus din viaţa personală activităţi precum voluntariatul, sportul şi lectura, care au ajutat-ă să-şi menţină starea de echilibru interior.

Elena-Narcisa Dascălu este cea de-a doua eleva cu media 10 a Colegiului „Eminescu”. Spune că subiectele de anul acesta au avut un nivel mediu şi consideră că diferenţa a fost realizată la limba şi literatura română. Din toamnă îşi doreşte să devină studentă la Facultatea de Drept.

„Cred că cel mai important lucru atunci când inveti este repetarea. Dacă citeşti eseurile, lecţiile şi execiţiile o dată pe săptămână până la examen, niciun subiect nu este prea dificil.”, mărturiseşte Elena.

Mihaela Hudişteanu este singura elevă de 10 de la „Racoviţă”

Mihaela este pasionată de matematică dintodeauna. În timpul liceului a lucrat pentru Olimpiada Naţională de Matematică, fapt care i-a uşurat pregătirea pentru probele de ştiinţe exacte, la matematică şi informatică. Afirmă că în ultimele luni a acordat mai mult timp de pregătire pentru proba la limba şi literatura română. În continuare va studia la Facultatea de Informatică din Iaşi.

„Vreau să fiu foarte bună la ceva ce îmi place şi să reuşesc să îmbin pasiunea mea din liceu pentru matematică cu informatica, profitând de toate oportunităţile care îmi ies în cale. Cred că voi urma un master în străinătate care să îmi faciliteze drumul spre o carieră în cercetare.”, spune Miheaela.

Liceul Teoretic „Miron Costin” din Paşcani: o decaristă

Mălina Harasim este singura elevă dinafara municipiului Iaşi care a obţinut media 10 la examenul de bacalaureat. Aceasta declară că în pregătirea pentru examen nu a apelat la pregătire suplimentară pentru biologie şi matematică, dar acolo unde nu s-a simţit atât de sigură, adică la română, a făcut pregătire o data pe lună. „Ce m-a ajutat cel mai mult a fost organizarea materiei pe săptămâni, zile, chiar şi un program zilnic cu ce am de făcut, aşa am putut sa recapitulez din timp şi sa am si timp liber. A fost un an aglomerat, dar frumos, iar cu puţină organizare am reuşit să mă şi distrez destul de mult, în sensul în care nu am ratat nicio ieşire în favoarea studiului.”, spune Mălina.

În viitor îşi doreşte să ajungă judecător sau procuror, deşi este conştientă de toată muncă pe care o va avea de realizat.

La nivelul judeţului Iaşi, au promovat 4.032 de candidaţi, dintr-un total de 4.937 de candidaţi prezenţi. Dintre aceştia, 3.909 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 123 de candidaţi din promoţiile anterioare. Rata cumulată de promovare este de 81,67%, în creştere faţă de sesiunea iunie-iulie 2021 (77,96%) şi peste media naţională (73,3%).

Pentru promoţia curentă, rata de promovare este 85,42% (81,02% – sesiunea iunie-iulie 2021), iar pentru promoţiile anterioare – 34,07% (30,02% – sesiunea iunie-iulie 2021). 

Comentarii