De Business

Punem punctul pe știi

Imperiul imobiliarului Bolobiță: 1140 de contracte cu statul. Lovitura de zile mari la „Ambulanță”

miercuri, 16 martie 2022, 02:50
7 MIN
 Imperiul imobiliarului Bolobiță: 1140 de contracte cu statul. Lovitura de zile mari la „Ambulanță”

Cristinel Bolobiţă, patronul AUTO TRANS COM SRL, un imobiliar apropiat de primarul Mihai Chirica, are pe lista clienţilor foarte multe instituţii publice. Cele mai valoroase contracte le are cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă.

 

În războiul declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina se vorbeşte despre logistica proastă a Rusiei, care suferă pierderi din cauza vehiculelor militare care se defectează. Pe plan local, într-o situaţie ipotetică de criză, soarta a zeci, poate chiar sute de mii de ieşeni, stă şi în mâinile lui Cristinel Bolobiţă.

Prins într-o altă discuţie

Omul de afaceri Cristinel Bolobiţă a fost prezentat pe larg în media ieşeană din ultimii ani ca fiind unul dintre imobiliarii apropiaţi de primarul Mihai Chirica, care a şi participat la botezul fiului edilului.

SURSA FOTO: 7est.ro

Cristinel nu este agreat însă doar de primarul Municipiului Iaşi. Prin firma sa fanion, AUTO TRANS COM SRL, Bolobiţă s-a lansat în afaceri în anul 2001, dar s-a făcut cunoscut după 2010, datorită apropierii sale de şefii municipalităţii Paşcani. În timp, şi-a creat conexiuni în majoritatea comunelor din jurul Paşcaniului şi apoi a început să cucerească noi „teritorii” ale statului. Astfel încât, din 2016 şi până în prezent, a reuşit să “marcheze” 1136 de achiziţii publice de la instituţiile statului, în valoare totală de 21.991.094.10 lei, conform datelor de pe platforma Confidas (care preia informaţii din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Contactat telefonic şi întrebat cum a reuşit să-şi fidelizeze instituţiile statului şi să obţină atât de multe contracte, Cristinel Bolobiţă a motivat că este prins într-o altă discuţie şi a promis că va reveni el cu un telefon. Ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Are pe listă trei unităţi militare

AUTO TRANS COM SRL asigură servicii de reparaţii şi întreţinere pentru autovehicule şi vinde piese auto. Iar o parte dintre clienţii care i-au asigurat lui Bolobiţă încasări chiar şi în perioade grele, cum a fost pandemia, sunt unităţi strategice, instituţii organizaţionale sau de educaţie.

  • 3 unităţi militare (din Iaşi, Neamţ şi Sibiu)
  • serviciu de ambulanţă (Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi)
  • 1 unitate ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” Iaşi)
  • 27 de primării, consilii locale, UAT (din care 26 din Iaşi şi una din judeţul Neamţ)
  • 2 oraşe (Tg. Frumos şi Negreşti)
  • 1 municipiu (Paşcani)
  • 21 de şcoli şi licee (cele mai multe din judeţul Iaşi)
  • 2 spitale (din Paşcani)
  • 1 centru de recuperare a persoanelor cu handicap (Păstrăveni)
  • 1 direcţie judeţeană de sănătate publică (DSP Iaşi)
  • 1 societate de salubritate (ECO-Salubritate Paşcani)
  • 1 instituţie din finanţe publice (Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi)
  • 1 filială a Administraţiei Naţionale Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Siret (Bacău)

Fericit când îi vine ambulanţa

Cel mai de încredere client al firmei lui Cristinel Bolobiţă este de departe Serviciul de Ambulanţă, care i-a dat pe mână contracte de reparare şi întreţinere a parcului auto, dar apelează la el şi când are nevoie de o cheie pentru roţi 19VW, de cheie de desfăcut suport roată de rezervă (708 lei) şi pachet piese auto – în total, Ambulanţa i-ar fi oferit lui Bolobiţă, conform Confidas, contracte de 20.598.993,99 lei în intervalul iulie 2017 – martie 2021. În Comuna Mogoşeşti-Siret, la Muncelu de Sus, AUTO TRANS COM are un alt client de nădejde: Unitatea Militară 01405 – Muncelu de Sus, care nu a încheiat un acord cadru de reparaţii şi întreţinere a parcului auto, aşa cum a făcut Ambulanţa Iaşi, dar este clientul cu cele mai multe achiziţii: 175 de “cumpărături” făcute de la firma lui Bolobiţă între 2016 şi 2021. Următorul cel mai activ cumpărător este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, cu 83 de achiziţii în perioada 2017-2021, în valoare de 58.445,65 lei.

De unde nu curge măcar pică

Ceva s-a rupt în relaţia dintre businessul lui Bolobiţă şi municipalitatea Paşcani, la sfârşitul anul 2019. Chiar şi aşa însă, al doilea municipiu din judeţul Iaşi a oferit 109.271,64 lei firmei Auto Trans Com SRL, din doar patru achiziţii publice, între anii 2017-2019. Municipiul Paşcani este, de altfel, clientul cu cea mai mare achiziţie medie (27.318 lei), cu excepţia Serviciului de Ambulanţă Iaşi. Comunele Tătăruşi şi Cristeşti se bazează, de asemenea, pe serviciile oferite de Bolobiţă.  Comuna Tătăruşi, administrată de un primar şi un consiliu local compus din 15 consilieri are 5409 locuitori conform Wikipedia, iar primarul, Costel Iosub, de la Partidul Social Democrat, este în funcţie din 2004. Primăria comunei a oferit firmei Auto Trans Com SRL contracte de 185,390.59 lei, Liceul Tehnologic din comună – 20,060.53 lei, iar Şcoala Profesională Tătăruşi – 16,368.08 lei. În total, 221,819.20 lei.

S-au pus la adăpost

Cristeşti are 3994 de locuitori, din care 13 sunt consilieri locali şi unul e primar. Primarul, Vlad-Mihai Pintili, de la Partidul Naţional Liberal, este în funcţie din octombrie 2020. Relaţia cu Bolobiţă a continuat însă şi după alegeri. Între 2017-2023, Auto Trans Com SRL a obţinut contracte de 142.451 lei de la comună şi de la Şcoala Profesională Cristeşti. De altfel, Şcoala Profesională Cristeşti este unul dintre clienţii de la care Bolobiţă a obţinut deja un contract în avans, pentru anul 2023 (Reparaţii înlocuire piese Opel Movano B bus 2.3 CDTI, 471 lei, pe 8 ianuarie 2023). Dacă planificarea unor inspecţii tehnice periodice în avans pare să fie justificată, înlocuirea unor piese peste doi ani şi stabilirea în acest moment a unui preţ pentru acele piese ridică semne de întrebare. Dar Şcoala Profesională Cristeşti nu este singura care apare pe platforma Confidas ca făcând în avans achiziţii publice de la Auto Trans Com. Firma lui Cristinel Bolobiţă are deja “rezervate” servicii sau vânzări de 14.491 în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2022 şi de 17.023 lei în perioada ianuarie – iulie 2023. Vizionari sau prevăzători, cei din Comuna Ruginoasa dau 2684 lei în viitor, pe 7 august 2022, pe ceea ce apare în titlul contractului ca fiind “Canistră combustibil 5L”, iar Unitatea Militară 01408 (jud. Neamţ) va luat pe 9 iunie 2023 “Suport număr auto”, “Furtun alimentare L1000” şi “carcasă termostat Dacia”. Auto Trans Com SRL apare pe platformele de date financiare ca fiind al doilea cel mai mare jucător pe piaţa din judeţul Iaşi în Comerţul cu amănuntul de piese şi accesorii auto pentru autovehicule (cod CAEN 4532), cu o cotă de piaţă de 14,35%. Spre deosebire de firma lui Bolobiţă şi cele 1136 de achiziţii publice făcute de instituţii ale statului de la firma sa, liderul de piaţă V & M INTERNATIONAL SHOP SRL (cotă 16.61%), a obţinut doar 90 de contracte cu statul.

Un imobil în jurul căruia s-a iscat un scandal cât casa

Dar Auto Trans Com conţine şi componenta ATC Real Estate Developer. Iar pentru unul dintre proiectele imobiliare, Cristinel Bolobiţă şi firma sa, AUTO TRANS COM au fost chemaţi în judecată în urmă cu aproape patru ani de soţii Demetra şi Sorin Andrian. Cei doi îl acuză pe imobiliarul păşcănean că a construit un bloc, peste un monument istoric pe strada Octav Botez nr. 1A, fostă Nicolae Bălcescu nr. 17A. Ziarul de Iaşi a relatat în trecut că scandalul ivirii unui bloc cu trei niveluri între casele din zonă a explodat în vara anului 2018, când vecinii au reclamat încălcarea liniştii publice, a normelor de poluare (în timpul demolării vechii case), a apropierii de locuinţele lor, dar şi a faptului că la acea adresă s-ar fi aflat un monument istoric. În acţiunea deschisă în instanţă de soţii Andrian, alături de Costel Bolobiţă au fost chemaţi primarul Iaşului, Consiliul Local şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură. Imobilul demolat de Bolobiţă a aparţinut bunicilor actriţei Margareta Pogonat. Petru Pogonat a fost primar, prefect şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, iar fiul său, Alexandru (tatăl actriţei), a murit pe frontul de est la scurt timp după începerea celui De-al Doilea Război Mondial. Pe 30 martie, Bolobiţă va trebui să se prezinte la un nou termen în acest dosar.

Are în lucru cel puţin cinci proiecte imobiliare

Pe pagina de internet a Auto Trans Com apare şi prezentarea actualelor proiecte imobiliare: “ATC Construct, un dezvoltator imobiliar cu experienta, are in prezent in stadiu de dezvoltare 5 proiecte imobiliare, in zone de interes ale Iasiului: Arka Residence, situat in zona Gării; Q Residence, situat pe bd. prof. Dimitrie Mangeron; Royal Apartments, situat pe strada Octav Botez, nr. 1; Millennium Apartments, situat in Nicolina, precum si Expo Residence, situat in Copou. Fiecare ansamblu rezidenţial este construit la standarde de calitate ridicate si sunt predate la cheie viitorilor locatari”. Cum mare parte din cifra de afaceri (ultima raportată e de 17,9 milioane lei în 2020) provine cel mai probabil afacerile imobiliare, se poate spune că statul întreţine componenta de vânzări piese şi servicii auto a firmei lui Bolobiţă. Iar dacă omul de afaceri e suficient de abil ca să câştige încrederea instituţiilor statului, ieşenilor, în mod special, nu le rămâne decât să spere că piesele pe care le vinde şi reparaţiile pe care le face pentru aceste instituţii sunt suficient de bune, încât să-i ajute pe cetăţeni, într-o ipotetică situaţie de criză. 

 

 

Comentarii