Înaintea cursei: mulţi participanţi, o favorită (I)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Înaintea cursei: mulţi participanţi, o favorită (I)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Multe se mai pot întâmpla în cele optsprezece luni ce ne despart de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, însă câmpul politic începe să se contureze, iar un tur de orizont nu este chiar lipsit de interes. 

Fără îndoială că această competiţie va fi urmărită atent şi în România, mai ales că ne aflăm într-o situaţie de puternică dependenţă faţă de SUA, în materie de securitate. Şi, ca întotdeauna în asemenea situaţii, avem preferinţe, aşteptări, speranţe.

Ar fi interesant dacă vreunul dintre institutele de sondare a opiniei publice ar afla preferinţele românilor, în situaţia pur ipotetică în care ar avea drept de vot în SUA. Persoana intervievată şi-ar putea imagina (desigur, cu imaginea va rămâne!) că tocmai a dobândit cetăţenia americană, păstrând, totuşi, legături cu spaţiul românesc. Spre exemplu, din motive evidente, persoana în cauză ar putea ataşa o pondere mai mare atitudinii respectivului candidat faţă de NATO, Rusia, Europa de Est etc. Dar, la fel de bine, ar putea raţiona pornind de la combinaţia între ideologia, programul politic şi personalitatea candidaţilor, fără a acorda o prea mare importanţă chestiunilor asociate ţării de origine. Probabil că întâlnim raţionamente similare la acei români care, devenind cetăţeni italieni, spanioli sau britanici, se întorc în ţara de origine. Din câte îmi amintesc, asemenea sondaje s-au făcut şi la noi în momentele electorale 2008 şi 2012, dar doar înaintea votului final, nu şi în privinţa alegerilor preliminare din interiorul celor două mari partide: întruniri (caucuses) şi alegeri primare (primaries).

Aşadar, ne aflăm în faza în care alergătorii se pregătesc să ocupe poziţii pe grila de start. În tabăra Democraţilor, d-na Hillary Clinton şi-a anunţat deja candidatura şi nu pare să întâmpine probleme în a obţine învestitura partidului. La Republicani, unde lupta va fi extrem de dură (inclusiv în privinţa atragerii de finanţări), aspiranţii încep să-şi oficializeze intenţiile. Totuşi, probabil că abia spre începutul toamnei vom avea un tablou mai clar.

În ceea ce mă priveşte, dacă aş fi intervievat într-o anchetă de genul celei descrise mai sus, mi-aş declara susţinerea pentru Scott Walker în alegerile preliminare Republicane. Apoi, cu o mare probabilitate, aş vota candidatul Republican în alegerile din 8 noiembrie 2016, exceptând situaţia în care acesta ar avea poziţii social-conservatoare prea accentuate (în acest caz, m-aş abţine) sau ar susţine diminuarea angajamentelor SUA în privinţa securităţii Europei (în acest caz, votul meu ar merge către d-na Clinton).

Aşadar, dacă aş fi pus în situaţia ipotetică descrisă mai sus, răspunsul meu ar fi influenţat în primul rând de problema securităţii Europei de Est şi a leadership-ului american în regiune. Pe locul doi ar veni tema implicării statului - eventual, alături de Biserici - în promovarea unei agende social-conservatoare, în sensul ca individul să fie „îndrumat” prin restrângerea libertăţii de a alege: nu aş susţine (după cum nu susţin nici în România) astfel de candidaţi. În fine, cea de-a treia temă ţine de implicarea statului în distorsionarea rezultatelor pieţei: nu aş susţine (după cum nu susţin nici în România) candidaţi care promovează o intervenţie extinsă. 

Scott Walker este, deocamdată, mai puţin cunoscut decât mulţi dintre rivalii săi Republicani. John E. („Jeb”) Bush este un candidat bun, dar are marele ghinion de a fi fratele mai tânăr al lui George W., iar o bătălie a dinastiilor ar da câştig de cauză, probabil, taberei Clinton. Ceilalţi candidaţi pro-establishment par a fi în pierdere de viteză sau, mai rău, nici măcar nu au putut porni. Pe de altă parte, nu rezonez absolut deloc cu candidaţii mai excentrici, cum ar fi cei mult prea strâns asociaţi mişcării Tea Party.

Guvernator al statului Wisconsin („albastru” - Democrat - ca tendinţă generală a electoratului la alegerile prezidenţiale), Walker are experienţa abordărilor bipartizane. Pe de altă parte, scena politică de acolo este extrem de agitată, iar guvernatorul s-a văzut silit să navigheze din conflict în conflict - şi a făcut-o cu succes. Politicile sale au fost suficient de conservatoare pentru a nu-l plasa în conflict cu tabăra dură din propriul partid, dar nu atât de zeloase încât să-l dirijeze către acea tabără. Este adevărat, însă, că postura de şef executiv i-a creat şi vulnerabilităţi. A existat un scandal de finanţare a campaniei sale electorale care, deşi închis, i-ar putea încă provoca daune de imagine. Performanţele economice ale statului nu sunt impresionante, în ultima vreme. Walker este coerent şi, pentru un politician de vârf, suficient de agreabil, însă îi lipseşte charisma. În fine, există dubii justificate în privinţa competenţei sale în domeniul politicii externe şi de securitate - e drept că acesta este un punct slab al tuturor candidaţilor Republicani.

Aşadar, am oferit un scurt argument în sprijinul candidatului meu preferat. Destule se pot schimba până la începutul sezonului „primarelor” şi, desigur, până la scrutin. Tabăra Republicană este interesantă pentru că în interiorul ei există competiţie, rămânând de văzut dacă ea va întări sau va diviza şi mai mult partidul. Deocamdată, scrutinul prezidenţial de anul viitor pare a avea un favorit clar - mai bine zis, o favorită clară: Hillary Clinton.  

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.