Încă un an cu noroaie pe şosea, la Bârnova. Şantierele pe bani europeni ale ApaVital din judeţ nu se mai închid anul acesta

marți, 29 decembrie 2015, 02:57
3 MIN
 Încă un an cu noroaie pe şosea, la Bârnova. Şantierele pe bani europeni ale ApaVital din judeţ nu se mai închid anul acesta

Proiectele ApaVital din comuna Bârnova, care afectează toată strada principală, sunt cu finanţare UE şi trebuiau încheiate până la 31 decembrie. Nu se va întâmpla însă aşa, lucrările înregistrând întârzieri semnificative. Spre disperarea locuitorilor din comună, şantierele se vor închide cel mai devreme în august 2016. Tot termene decalate au şi alte lucrări din comune limitrofe

Ieşenii din zona Bârnova mai au mult de aşteptat până să poată circula în condiţii omeneşti. Şantierul ApaVital de pe şoseaua Bârnova nu va fi închis decât în august anul viitor. Lucrarea face parte dintr-un lot de patru proiecte cu finanţare europeană care ar fi trebuit finali­zate până la sfârşitul acestui an. „Un număr de 11 contracte de lucrări au fost finalizate, iar un număr de patru contracte se află în stadii de progres înaintat, care permit finalizarea în primele luni ale anului 2016.

Cele patru contracte nefinalizate încă au în­târzieri în execuţie, cauzate de condiţii atât obiective, cum ar fi întârzierile foarte mari în elibe­rarea avizelor CNADNR, dar şi subiective, ce au depins de constructor, care prin nerespectarea soluţiilor impuse în caietul de sarcini a fost nevoit să refacă elemente ale construcţiilor, conform documentaţiei asumate prin contract“, a declarat purtă­torul de cuvânt al ApaVital, Răzvan Mano­lache.

Termene pentru alte şantiere din judeţ

„Finalizarea în primele luni ale anului 2016“ va fi valabilă însă doar pentru lucrările de moder­nizare a sistemului de canalizare a oraşului Hârlău. Lucrarea, care ar fi trebuit terminată până de Crăciun, ar urma să se încheie la jumătatea lunii februarie. În schimb, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare din Târgu Frumos se va încheia abia în a doua parte a lunii iulie, lucrarea, în valoare de 16,6 mi­lioane lei, fiind executată în proporţie de doar 65%.

Cele mai mari întârzieri se înregistrează la cele două proiecte care vizează extinderea sistemului de canalizare în zona limitrofă a Iaşului. O primă lucrare vizează realizarea a 6,8 km de conducte de canalizare în Chicerea şi a altor 13,1 km de conducte în Tomeşti. Lucrările ar fi trebuit încheiate până în luna mai a acestui an, dar închiderea şantierului a fost amâ­nată pentru sfârşitul anului. Nici acest termen nu va putea fi respectat, terminarea lucrărilor fiind reprogramată pentru începu­tul lunii august. Lucrările, în va­loare de 13,9 milioane lei au fost realizate în proporţie de 79%.

O întârziere de peste un an se înregistrează şi în al doilea proiect din apropierea Iaşului, care prevede instalarea a 31 km de conducte în Păun, Pietrăria, Bâr­nova, Cercu şi Vişani, ca şi mon­tarea a şase staţii de pompare a apelor uzate. Canalizarea în satul Bârnova ar fi trebuit terminate în aprilie, iar schimbarea conduc­telor pe şoseaua Bârnova, la mijlocul lunii iulie. Ultimul termen avansat pentru finalizarea lucrărilor este 1 august 2016. „Nu va fi afectată întreaga zonă, cum nu este nici acum. Când se atacă lucrările, tronsoanele se iau pe rând. Se va lucra în continuarea tronsonului reclamat de oamenii din zonă. Dacă ar fi depins numai de noi, lucrarea era gata. S-a întârziat însă mai mult de şase luni cu avizele“, a spus Manolache.

Nu se pierd banii de la UE

Conform precizărilor acestuia, deşi lucrările vor depăşi cu mult termenul limită de 31 decembrie impus de Comisia Europeană, nu vor fi pierdute fonduri europene. În total, cele patru proiecte întârziate au o valoare de 58,2 milioane lei, valoarea lucrărilor restante ridicându-se la 25,6 mi­lioane lei. Pentru a nu pierde aceşti bani, ApaVital a apelat la un artificiu asemănător cu cel aplicat de Consiliul Judeţean în cazul proiectului de realizare a Siste­mului de Management Integrat al Deşeurilor. Concret, până la sfârşitul anului vor fi cheltuite fondurile alocate de Comisia Europeană, nu şi cele provenite din cofinanţările guvernamentală şi locală. Lucrările de anul viitor vor fi acoperite cu bani locali.

Comentarii