Încăpăţânarea unor inspectori de la Garda Financiară Iaşi ne costă peste 350.000 de lei. Va plăti statul, nu cei vinovați

marți, 02 aprilie 2024, 02:50
3 MIN
 Încăpăţânarea unor inspectori de la Garda Financiară Iaşi ne costă peste 350.000 de lei. Va plăti statul, nu cei vinovați

Excesul de zel şi încăpăţânarea Fiscului îi va costa pe contribuabilii ieşeni 358.000 lei. Controlul efectuat de inspectorii fiscali la o firmă de transport a avut ca urmare o plângere penală pentru evaziune fiscală şi blocarea a 367.000 de lei, reprezentând prejudiciul prezumat. 

După 7 ani, procurorii au ajuns la concluzia că administratorul firmei nu greşise cu nimic, dar Fiscul a refuzat să deblocheze banii, chiar şi după ce o instanţă l-a somat să o facă. Urmarea a fost un proces, iar apoi încă unul.

Un conflict de 15 ani, care a ruinat firma

Conflictul dintre firmă şi Fisc durează de aproape 15 ani. Controlul Gărzii Financiare la Voion Trans SRL a avut loc la sfârşitul anului 2010. Inspectorii au ajuns la concluzia că administratorul societăţii nu înregistrase în contabilitate venituri în sumă de 1,2 milioane lei, fapt pentru care a fost calculat un prejudiciu total de 367.962 lei. În ianuarie 2010, Garda Financiară a blocat suma considerată prejudiciu şi a formulat o plângere penală împotriva administratorul societăţii. Dacă acuzaţiile se confimau, omul de afaceri risca până la 8 ani de închisoare.

Ancheta a durat mai bine de 7 ani. În cele din urmă, spre sfârşitul lui 2018, Parchetul de pe lângă Tribunal a clasat însă cauza, constatând că faptele reclamate de inspectorii fiscali nu erau prevăzute de legea penală. În mod normal, sechestrul pus pe cei aproape 368.000 lei trebuia ridicat. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, iar solicitarea Voion Trans vizând deblocarea banilor a fost respinsă. Societatea a fost nevoită să se adreseze instanţei, care a dispus în 2020 deblocarea conturilor şi obligarea Fiscului la plata dobânzii pentru intervalul cuprins între data introducerii cererii de chemare în judecată şi data ridicării măsurilor asigurătorii.

Recusul Fiscului, respins la Curtea de Apel

Fiscul nu a achitat dobânda solicitată, aşa că Voion Trans a deschis un nou proces. În cadrul acestuia, firma a cerut 357.817 lei, valoarea dobânzii pentru suma indisponibilizată de fisc din 2011 până la sfârşitul lui 2019. În apărare, Fiscul a invocat întâi lipsa calităţii procesuale. Sechestrul fusese pus de Garda Financiară, insituţie care nu mai există. Excepţia a fost respinsă, întrucât atribuţiile Gărzii, deci şi obligaţiile acesteia, au fost preluate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Apoi, a fost invocată prescripţia dreptului la acţiune. Nu era cazul, întrucât din iunie 2019, când Voion Trans ceruse deblocarea banilor şi data depunerii cererii de chemare în judecată, mai 2021, nu trecuseră trei ani.

În privinţa responsabilităţii, pentru magistraţii Tribunalului lucrurile erau clare. Fiscul ţinuse blocaţi nişte bani pe care refuzase să-i elibereze după ce se demonstrase nevinovăţia celui acuzat. Provocase astfel un prejudiciu pe care trebuia să-l repare, prin plata unei dobânzi, stabilite prin expertiză. Ca urmare, judecătorii au obligat Fiscul la plata celor 357.817 lei solicitaţi. Recursul declarat de ANAF a fost respins ieri de Curtea de Apel, ca inadmisibil. 

Comentarii