Începe anul universitar. Ieri, prima deschidere oficială: la USAMV Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Începe anul universitar. Ieri, prima deschidere oficială: la USAMV Iaşi

GALERIE
USAMV inaugurare
  • USAMV inaugurare
- +

USAMV a deschis ieri „balul“ ceremoniilor festive de inaugurare a noului an universitar. La eveniment au fost prezente toate oficialităţile locale, alţi rectori din Iaşi, dar şi un fost ministru al Educaţiei. Instituţia a inaugurat ieri şi clădirea nouă (foto) de 40 milioane lei.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi a marcat şi anul acesta debutul anului universitar prima dintre instituţiile de învăţă­mânt superior din capitala Moldovei.

Într-o ceremonie festivă care a avut loc în Aula Magna „Haralamb Va­siliu“, rectorul instituţiei, prof.dr. Va­sile Vîntu, şi reprezentanţii Consi­liu­lui de Administraţie, ai Senatului, ai corpului profesoral şi ai studenţilor i-au întâmpinat pe boboci şi au făcut o analiză a lucrurilor întâmplate anul anterior.

Prof.dr. Vasile Vîntu a fost acompaniat la prezidiu de prof.dr. Gerard Jităreanu, preşedintele Se­na­tului USAMV, prof.dr. Ioan Ştefan Groza, secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei res­pon­sabil cu departamentele juridic, relaţii internaţionale şi afaceri eu­ropene, Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Chirica, primarul Iaşului, Marian Şerbescu, prefectul, şi un reprezentat al stu­denţilor.

În sală au fost prezenţi, cum a devenit cutuma ultimilor ani, rectorii celorlalte universităţi din Iaşi: prof.dr. Dan Caşcaval, de la Uni­versitatea Tehnică „Gheorghe Asa­chi“, prof.dr. Viorel Scripcariu, de la Universitatea de Medicină şi Far­macie „Gr. T. Popa“, şi prof.dr. Atena-Elena Simionescu, de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu“.

Prof.dr. Mihaela Onofrei, de la Universitatea „Ale­xandru Ioan Cuza“, a fost plecată din ţară, fiind reprezentată de un prorector. Rectorul a vorbit în discursul său despre situaţia universităţii din anul precedent şi a felicitat bobocii pentru decizia de a deveni studenţi ai USAMV.

„S-au finalizat în acest an lucrările de reabilitare la reţeaua de apă-canal a clinicii veterinare, s-au continuat lucrările de investiţii în laboratorul de virusologie printr-un proiect pe fonduri europene. De asemenea, s-au continuat lucrări la baza de practică şi s-au depus documentaţii complete pentru construirea unui cămin nou, A6, şi pentru modernizarea actualului cămin, A4“, a specificat prof.dr. Vasile Vîntu.

În discursul său, secretarul de stat Ioan Ştefan Groza a declarat că ministerul stă la dispoziţia universităţilor din Iaşi cu tot sprijinul pe care-l poate oferi, în timp ce primarul, prefectul şi preşedintele CJ au transmis mesaje de felicitări şi au oferit distincţii conducerii USMAV.

Preşedintele Senatului, prof.dr. Gerard Jităreanu, a ţinut o prelegere inaugurală despre Centenarul Marii Uniri, numită „România Mare - un miracol“, în timp ce partenerii din mediul de afaceri au oferit distincţii şefilor de promoţii. Un moment special l-a constituit oferirea premiului Petru Magazin, de 1.000 de euro, sponsorizat de profesorul cu acelaşi nume, celui mai bun student de la Facultatea de Agricultură, Ancuţa Prepeliţă.

Fostul ministru Cristian Adomniţei a primit mulţumiri publice, la inaugurare

Odată cu deschiderea noului an universitar, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a finalizat şi una dintre cele mai longevive investiţii - noua clădire de cercetare, învăţare şi microducţie TPPA - Tehnologia prelucării produselor agricole.

Clădirea se află mai sus de sediul principal al USAMV, la bulevardul principal, şi a costat 40 de milioane de lei renovarea ei integrală. Conţine 18 laboratoare didactice şi patru de cercetare, dotate la cele mai înalte standarde, dar şi trei săli de conferinţe şi şase ateliere de microproducţie, având o suprafaţă totală desfăşurată de 7.000 de metri pătraţi.

„Se cuvine să mulţumim public celor care au contribuit la realizarea acestor investiţii, echipei manageriale în primul rând a universităţii, care a propus acum 10 ani acest proiect, domnului fost ministru Cristian Adomniţei, care a aprobat şi a fost de acord ca Iaşul să se dezvolte, trustului de construcţii şi arhitecţilor care au lucrat de-a lungul timpului la modelarea proiectului“, a declarat prof.dr. Vasile Vîntu.

Lucrările de construcţie a acestei clădiri au început în urmă cu mai bine de zece ani şi au fost sistate în anii crizei economice, USAMV executând lucrări de întreţinere şi de mentenanţă a clădirii până când a dispus de fonduri proprii şi de fonduri guvernamentale pentru a putea finaliza complet.

Aici îşi vor desfăşura activitatea mai mulţi studenţi, în principal de la Facultatea de Agricultură.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cosmin PAȘCA

Florin Cîţu, un politician cinic sau o marionetă?

Cîţu pozează în elevul cuminte, olimpicul şcolit în străinătate, care vrea să scape partidul de "golanul" Orban.

Filmuletul zilei

opinii

LINGVIŞTI

Codrin Liviu CUȚITARU

LINGVIŞTI

A fost un spectacol total, în urmă cu doi ani, la ultimul doctorat face-to-face la care am participat, doctoratul tînărului meu coleg Tristan Momela.

Mărgelele de sticlă

Bogdan ILIESCU

Mărgelele de sticlă

Învăţătoarea o întreabă pe fetiţa de 6 ani, la ora de desen: "Ce desenezi?"  Fetiţa răspunde: "Îl desenez pe Dumnezeu."  Învăţătoarea îi spune: "Dar nimeni nu ştie cum arată Dumnezeu." Iar fetiţa îi răspunde: "O să afle imediat!" (From Ken Robinson’s public talk at TED)

Angela

Nicolae TURTUREANU

Angela

Tot mai puţini cronicari, vechi şi noi. Tot mai puţini noi între noi, care mai respirăm duhul acelei împreună-lucrări, CRONICA VECHE numită. Şi tot mai multe punctele de suspensie.

pulspulspuls

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

PULS

Ne-a scris premarele: of, iar s-a înfierbântat asupra nopţii...

Băbăeţi, sau măi fetelor care vă ocupaţi de mesajele publice ale premarelui, mai opriţi-l, măi, din beţia de cuvinte pe şefu’, că în ultima vreme o ia cam des pe ulei, mai ales când îl apucă actul ratat pe seară! Iaca, de-un par egzamplu, am văzut alaltăseară ditamai scrisoroiul destinat gazetei noastre şi semnat de premare, cântărind nu mai puţin de 3.300 de semne (aproape două file dactilo, pentru cei mai familiarizaţi cu bătrâna maşină de scris), în care am trântit căciula în vreo 3-4 rânduri de bătătură, râzând de stilul puerilo-ridicolo-comunist în care era redactată misiva, presărată ici-colo cu răutăţi sau jigniri clar învăţate de la amicul buhai şantajist. 

Caricatura zilei

30 km/h

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.