Inspectoraul Judeţean de Poliţie Iași se pregăteşte de asediu. Va dota clădirea cu echipamente de supraveghere performante

vineri, 06 mai 2016, 01:56
2 MIN
 Inspectoraul Judeţean de Poliţie Iași se pregăteşte de asediu. Va dota clădirea cu echipamente de supraveghere performante

Contra sumei de 590.000 de lei se vor instala echipamente de supraveghere video şi alarmare. Dispozitivele antiefracţie ar trebui să funcţioneze 24 de ore fără curent electric.

Poliţiştii ieşeni se apără împotriva hoţilor şi îşi securizează la cote maxime sediul din Copou. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi va efectua, în perioada următoare, lucrări la infrastructura de comunicaţii voce – date şi la sistemul electronic de securitate (subsistemele de alarmare la efracţie, de control acces, de supraveghere video şi de alarmare la incendiu).

De asemenea, IPJ intenţionează să amenajeze nişte camere tehnice şi să relocheze nodul IT în corpul C, în cadrul proiectului de consolidare, modernizare şi extindere prin mansardare a sediului de pe Sărărie. În acest sens, instituţia a lansat o procedură de achiziţie a unor servicii de îmbunătăţire a securităţii sediului, punând la bătaie suma de 778.000 lei fără TVA. La licitaţie au depus oferte şase companii care au avut nevoie de un aviz din partea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), însă câştigătoare a fost desemnată firma Comteh din Constanţa, care va implementa proiectul dorit de IPJ cu circa 590.000 lei fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, abia din momentul adjudecării licitaţiei, IPJ va pune la dispoziţia firmei informaţii privind structura clădirii şi sistemul de supraveghere şi protecţie, deoarece acestea sunt clasificate. Prin acest proiect, IPJ va beneficia de o interfaţă prin care se va facilita accesul la imagini şi înregistrări din toate sistemele: de efracţie, alarmare incendiu şi acces.

„Integrarea oferă dispecerului facilitatea ca, în cazul apariţiei unor evenimente detectate de celelalte subsisteme, subsistemul de supraveghere video să cupleze automat pe camera video corespunzătoare zonei în alarmă (…). Interfaţa de utilizare permite operatorului accesul usor şi direct la imaginile directe şi înregistrările asociate evenimentelor şi alarmelor de efracţie, acces şi incendiu”, conform documentaţiei de atribuire.

Din acelaşi document reiese că, în cazul în care se întrerupe alimentarea cu energie electrică, subsistemul de supraveghere video va funcţiona încă 15 minute, iar cele de control acces şi antiefracţie cel puţin 24 de ore. Contractul prevede atât lucrări de soft, cât şi de cablare şi conexiuni electrice, precum şi achiziţia şi montarea unor butoane de panică, detectoare de prezenţă şi de geam spart în camerele speciale, contacte magnetice la uşile camerelor cu destinaţie specială sau dispozitive de alarmare acustică. 

 

Comentarii