INTERCEPTĂRI EXPLOZIVE – Trafic de influenţă la trecerea pe roşu? În plasa aruncată de DIICOT peste Zămosteanu au căzut şi doi poliţişti

miercuri, 28 februarie 2024, 02:50
7 MIN
 INTERCEPTĂRI EXPLOZIVE – Trafic de influenţă la trecerea pe roşu? În plasa aruncată de DIICOT peste Zămosteanu au căzut şi doi poliţişti

Năvodul aruncat de procurorii DIICOT Iaşi peste afacerile cunoscutului investitor imobiliar Cristin Zămosteanu a prins în “ochiurile” sale şi alţi “peşti”. În timp ce procurorii ascultau telefoanele lui Zămosteanu, fără ca acesta să ştie că este “filat”, el a “ajutat” un prieten să rămână cu permisul în buzunar după ce a fost oprit de un echipaj de Poliţie care staţiona în control la Rompetrol, lângă hotel Pleiada din Bucium. Zămosteanu a intermediat telefonic negocierea dintre şoferul căruia trebuia să-i fie luat permisul şi cei doi agenţi de poliţie. 

Cei doi poliţişti de la Biroul Rutier Iaşi au acum calitatea de suspecţi. Zămosteanu a “căzut pe interceptări” deoarece ar fi făcut imprudenţa de a vorbi la telefon, ştiut fiind că discuţiile confidenţiale ale acestuia aveau loc pe Whatsapp. Puţin noroc par să fi avut cei doi agenţi de poliţie, deoarece “negocierea” ar fi avut loc faţă în faţă, iar procurorii nu ştiu ce au vorbit aceştia. Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au intrat în posesia interceptărilor procurorilor, iar acestea sunt de-a dreptul explozive.

Cum a început totul?

În vara anului 2020, omul de afaceri Cristin Zămosteanu, poreclit şi “Nazistul” de cunoscuții lui, era filat cu fervoare de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţionalităţii de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi. Aceştia porniseră un dosar apoi, după cele aflate în urma interceptărilor, au deschis altele. Zămosteanu a aflat târziu că este urmărit şi supravegheat tehnic, iar în acel moment a început să folosească preponderent aplicaţia Whatsapp

Cristin Zămosteanu

Pe 22 iulie, seara, Zămosteanu a făcut greşeala să răspundă apelului unui prieten, Dumitru Inge. Inge îi solicita ajutorul: o rudă a fost oprită în zona hotel Pleiada de către un echipaj de Poliţie deoarece a trecut pe culoarea roşie a semaforului. Cei doi poliţişti erau Bogdan Andrei Sava şi Adrian Ştefănucă, şi intenţionau să îi ridice şoferului permisul de conducere. Imediat, Zămosteanu îl sună direct pe şoferul vinovat, care stătea cu sufletul la gură chiar lângă Hotelul Pleiada, proprietatea lui Zămosteanu. Şoferul, identificat ca fiind Mihai Haliţi, din Tulcea, îi comunică lui Zămosteanu că agenţii “s-au apucat să scrie procesul verbal”, însă primul îi solicită să le ceară să aştepte “un sfert de oră”.

Prima discuţie

“În ziua de 22.07.2020, la ora 20:33, Zămosteanu Cristin, aflat la postul telefonic 0744……, localizat în zona Terasa Imobil Str. Başotă nr. 2, jud. laşi, ia legătura cu Mihai – identificat ulterior în persoana numitului Haliţi Mihai, aflat la postul telefonic 0747******, şi poartă următoarea discuţie:

«Mihai: – Salut CRISTI!

Zămosteanu: – Salut!

M: – MIHAI sunt de la TULCEA, ce faci?

Z: – Foarte bine MIHAI! Ce faci?

M: – Sunt chiar la tine la Hotel aicea la poartă …

Z: – Ce-ai păţit?

M: – M-a oprit unu’ aicea, am trecut pe roşu cu un tovarăş de-al meu de la Constanţa… şi chiar în peco ăsta stă aici la Rompetrol!

Z: – Bun! Dar ce, îţi face proces verbal?

M: – A început să scrie, să îmi bag p..a în el! De aia te-am sunat!

Z: – Dar e să ieie permis, sau e doar punct?

M: – De permis, de permis!

Z: – La roşu e permis?

M: – Da, da! Suntem şi noi îmbrăcaţi bine, dar..

Z: – Dar zi-mi cu cine…

M: – Sava, Sava şi unu Ştefănucă!

Z: – Sava, Ştefănucă, să-mi bag p..a dacă-mi spune ceva!

M: – Unu Sava şi unu Ştefănucă! Chiar la Rompetrol aici!

Z: – Ăăă, roagă-l să mai stea un sfert de oră, să nu scrie, spune-i că te doare burta, te duci până acasă repede şi te întorci înapoi! Roagă-l să nu scrie!

M: – A început să scrie!

Z: – Ei, roagă-i să lase actele, domnul,e mă duc până … Mă aşteaptă cineva, mă întorc înapoi într-un sfert de oră, nu scrie!

M: – Hai!

Z: – Roagă-l să te mai aştepte un sfert de oră!»

După ce închide telefonul, Zămosteanu poartă o discuţie cu cineva pe whatsapp, însă procurorii nu ar fi identificat persoana şi nici conversaţia. Apoi, îl sună din nou pe şoferul care stătea cu poliţiştii de la rutieră, lângă Hotel Pleiada.

«Mihai: – Da, Cristi!

Zămosteanu: – Citeşte whatsapp-ul!

M: – Am văzut, da! Dar scrie bulangii… nu te înţelegi cu ei!

Z: – Du-te acuma, fugi, fugi, fugi!»

“După alte trei minute, numitul Haliţi Mihai îl apelează pe Zămosteanu Cristin, din discuţia acestora rezultând că problema s-a rezolvat şi că nu a mai fost sancţionat contravenţional. În aceeaşi seară, Zămosteanu Cristin este apelat din nou şi de «Mitruţ», identificat în persoana numitului Inge Dumitru, care îi mulţumeşte lui Zămosteanu Cristin: „Merci mult, Cristi, eşti boier”, scriu procurorii DIICOT.

Din adresa Biroului Rutier laşi nr. 595280 din data de 13.02.2024, rezultă că la data de 22.07.2020 agent-şef adjunct de poliţie Ştefănucă Adrian şi subinspector de poliţie Sava Bogdan Andrei au fost planificaţi de serviciu în schimbul II, în intervalul orar 14:00 – 22:00, şi că au utilizat autospeciala de poliţie marca Volkswagen Polo, cu numărul de înmatriculare MAI 41297, care nu era echipată cu aparatură radar”, au menţionat apoi procurorii DIICOT.

Talonul uitat al maşinii i-a dat de gol

Zămosteanu ar fi aflat sau intuit imediat după acest moment că este ascultat telefonic. Însă, culmea, a fost dat de gol chiar de către un alt poliţist de la rutieră, pensionat la acel moment. Cum? Culmea, şoferul care a rămas cu permisul de conducere în buzunar îşi uitase certificatul de înmatriculare la cei doi poliţişti. Agenţii l-au căutat chiar şi la hotel Pleiada, însă acesta please. A doua zi, Zămosteanu are “ghinionul” să fie sunat de către un fost poliţist de la Rutieră, Mihael Loli Diuţă. Acesta foloseşte telefonul cu apel normal, deşi este o practică consimţită între poliţişti pentru folosirea aplicaţiei Whatsapp, criptată. Diuţă îi spune lui Zămosteanu, care se odihnea la Restaurantul Veranda, despre certificatul uitat. Uluit, omul de afaceri îi reproşează poliţistului pensionat faptul că oferă detalii prin telefon.

«Mihael Loli Diuţă: – Salut Cristi!

Zămosteanu: – Salut ce faci?

MLD: – Bine, mă gândeam că nu mai ai numărul meu!

Z: -Ba da, îl am, eram într-o şedinţă!

MLD: – Scuză-mă c-am insistat, mă gândeam ca n-ai numărul şi… Vezi că Bogdan Sava, un coleg de-al meu, a oprit ieri nişte prieteni de-ai tăi de la Tulcea!

Z: – Nu mai vorbi că mă doare capul, frate! Mă… eu am prieteni pe la Tulcea?! Dă-i în puşca mea!

MLD: – Mă, aşa a zis că … mă rog, ideea-i… îi cunoşti?

Z: – Mă… dai la puşcărie să mă duci?

MLD: – Doamne fereşte, nu, mă!

Z: – Atunci?

MLD: – Deci, Cristi! L-a oprit, i-a oprit…

Z:- Nu-mi povesti de astea prin telefon că nu vreau să ştiu!

MLD: – Nu nu nu! Numai atâta îţi spun: şi-a uitat certificatul de înmatriculare la ei… la Bogdan!

Z: – Ah!

MLD: – Bogdan, amabil, colegul meu, s-a dus la … Pleiada, că spuneau ceva de Pleiada, că stau acolo parcă! I-a căutat nu i-a găsit la Pleiada!

Z: – Hai că mă ….

MLD: – Dacă îi cunoşti…

Z: – Am… probleme cu telefoanele astea, băi, boieru, băi! Băga-mi-aş p..a în el de telefon şi în el … căcat! Bine! Bun! Bine, hai că..

MLD: – Pa!

 Z: – Pa!

În urma acestor interceptări, cei doi poliţişti sunt consideraţi suspecţi pentru fapta de abuz în serviciu, iar Cristin Zămosteanu de complicitate la instigare la abuz în serviciu.

Concluziile dosarului

“Fapta inculpatului Zămosteanu Cristin, constând în aceea că la data de 22.07.2020, în jurul orei 20:30, după ce a aflat că inculpatul Haliţi Mihai a fost oprit de organele de poliţie pentru că a trecut pe culoarea roşie a semaforului în calitate de conducător auto în timp ce circula pe şoseaua Bucium din municipiul Iaşi, l-a sunat pe acesta, l-a întrebat despre numele agenţilor de poliţie rutieră şi i-a transmis să îi roage „să mai stea un sfert de oră, să nu scrie”, după care l-a apelat din nou pe inculpatul Haliţi Mihai, căruia i-a comunicat „Citeşte Whatsapp-ul” şi „Du-te acuma, fugi, fugi, fugi!” ajutând prin aceasta pe inculpatul Haliţi Mihai să le solicite suspecţilor Sava Bogdan Andrei şi Ştefănucă Adrian, care se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agenţi de poliţie rutieră din cadrul Biroului Rutier laşi, să nu constate contravenţia şi să nu aplice nicio sancţiune, determinându-i astfel pe aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Precum şi provocarea unei pagube bugetului de stat de minim 290 lei – echivalentul a patru puncte-amendă, dacă amenda este achitată în 48 ore, şi maxim 725 lei sau echivalentul a 5 puncte-amendă, dacă amenda nu este achitată în 48 ore de la încheierea procesului-verbal. Cu ocazia aducerii la cunoştinţă a calităţii de suspect, numiţii Sava Bogdan Andrei, Ştefănucă Adrian, Haliţi Mihai şi Inge au uzat de dreptul de a nu da declaraţii”, au încheiat procurorii DIICOT. 

Comentarii